Skocz do zawartości

Mokrobroawar Stodoła


Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Warka 71

No i stało sie 1 warka sezonu 2013/2014 uwarzona :)

 

Zrobiłem na razie mały starter co by mieć drożdżaki na warki po 50l :P

Bochemian

Pilizno 4 kg

Carapils 400g

Kwas Mlekowy 5 ml.

Drożdże 2001 Urguell Lager

 

Permiat 40g

Saaz 20g

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 73

 

Marcowe

 

Pilzneński 8 kg

Monachijski 2 kg

Carapils 0,7kg

Caraamber 0,4kg

Carared 0,15

 

Lubleski 50g

Marynka 50g

 

Gęstwa 2001 Urguell Lager po warce 71

 

Wyszło ponad 50l 12,5 blg

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka 76 Bochemian

 

Pilzneński 9 kg

carapils 0.5 kg

monachijski 0.5 kg

zakwaszający 100g

 

chmiele

Permiat 80 g

Sazz 50 g

 

drożdże gęstwa z warki 73

 

wyszło coś ok 52l 12.5 blg.

 

W piwnicy czeka 200l na rozlew, ktoś chętny butelki pomyć to zapraszam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

dawno nic nie pisałem napisze zbiorczo

 

warka 77 marcowe

warka 78 bochemian

warka 79 bochemian

 

i to chyba na tyle w tym sezonie z dolniaków w planach do końca sezonu 2x IRA, 2x IPA, 2x Sweet Stout i 2x Porter Bałtycki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Gostyń widzę rośnie w siłę piwowarską to trzeba zakasać rękawy i brać sie do roboty a nie biadolić.

 

Zrobiona inwentura w piwnicy Dori poszło zamówienie, mam nadzieję że w piątek będę mógł wodę w kotłach grzać.

 

A będziemy warzyć Sweet Stouta, Portera Angielskiego, IPA i IRA a potem się zobaczy pewnie dolniaki polecą jakieś.

 

Jak ktoś chętny na otwarcie sezonu to zapraszam na najbliższy piątek na 17 w planach wietrzenie zapasów ubiegłorocznych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sezon 2014/2015 rozpoczęty to lecimy z koksem.

 

Tygodniowa obsuwa ale się udało w końcu.

 

 

Warka 76 sweet stout

 

Pilzneński ok 11 kg

Cararoma 0,5 kg

Pszeniczny czekoladowy 1 kg

laktoza na oko 700-800 gram

Aromatyczny Perle 100g

 

63 st. 40 min

72 st. ok 35 min

w trakcie podgrzewania przy ok 75 st. dodany czekoladowy

wysładzanie wyszło ok 55l 14 blg (bez laktozy)

chmielenie:

 

Perle 40g 60 min

Perle 60g 5 min

Laktoza na ost 10 min

 

Zadane drożdżami S-04

 

Następne warki IPA, Porter Angielski, IRA, a potem jakieś dolniaki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 77 IPA

 

Pilzneński 11,5 kg

Monachijski 1 kg

Carared 0,5 kg

Marynka 80g

Lubelski 100g

US 05

 

63 st 30 min

72 st 30 min

78 wysładzanie

 

60 min marynka 80 g

10 min lubelski 70 g

0 min lubelski 30 g

 

 

Wyszło ok 52-53l 15,5 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warki 76 77 78 w butelkach

W piatek 23-01-2014 uwarzyłem pierwszą warkę w 2015r. nr 79

IRA
Pilzneński 9 kg
Jęczmień palony 120g.
Carared 0,5kg

Marynka i lubelski po 50g

Wyszło ok 45l 13 BLG zadane gęstwą po IPA

Edytowane przez danol148
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.