danol148 Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 W tym wątku będę umieszczał zapiski z moich warek Warka nr.1 Konserwa Coppersa Lagger kilogram cukru drożdże z kompletu i cukier do refermentacji Burzliwa 7 dni i w butelki po miesiącu zostało 5 butelek. Ogólnie piwo wyszło nawet całkiem ok jak na pierwszy raz ale wyczuwam posmak Bimbru i drożdży. Warka nr.2 Konserwa Coppers Europen Lagger Kilogram Cukru Blg początkowe 9 temp. fermentacji ok 22 st. po tygodniu burzliwej zlane na cichą przy blg. 3 i przeniesione do temp. 7 st. na tydzień. Dzisiaj rozlane do butelek z dodatkiem suchego ekstraktu słodowego wyszło 49 szt. Postoi kilka dni w temp. pokojowej i do piwnicy w temp. 7 st. Warka nr. 3 (w planach) Zamówione na HB Ekstrakty słodowe niechmielone i chmiele aromatyczny i goryczkowy. Warka nr.4 Ciemne z puchy Wesa (czekam na przesyłkę) Warka nr.5 Wycieczka do Josefika na intensywne szkolenie i zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 W tym wątku będę umieszczał zapiski z moich warek Warka nr.5 Wycieczka do Josefika na intensywne szkolenie i zacieranie No a kiedy ta wycieczka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 W tym wątku będę umieszczał zapiski z moich warek Warka nr.5 Wycieczka do Josefika na intensywne szkolenie i zacieranie No a kiedy ta wycieczka ? Przygotuj się bo nie znasz dnia ani godziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Wycieczkę planuję w trakcie urlopu po 19 kwietnia jak oczywiście coś sie będzie warzyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 He he a najbardziej to mi się podoba nazwa Twojego browaru, widać, że piwko smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Nazwa pochodzi od budynku do którego planuję przenieść produkcję z kuchni tylko jeszcze muszę rozebrać stary kurnik i do ataku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Nazwa pochodzi od budynku do którego planuję przenieść produkcję z kuchni tylko jeszcze muszę rozebrać stary kurnik i do ataku Bardziej chodziło mi o pierwszą cześć nazwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Dopiero teraz skapowałem ale ci tam jak się przyjeło to zostaje :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Warka nr 3 miało być jasne z wesa ale szybciej odrobiło ciemne ekstrakt chmielony ciemny. drożdże S-04 Gotowanie 30 min Rozlane do fermentatora do 10L BLG początkowe 7 Tydzień burzliwej blg zeszło do 3 Przelane na cichą po tygodniu spadło do 1 Dodałem 100g Suchego Ekstraktu i w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Browar się powoli rozrasta dzisiaj udało mi się wytargać kega 50L do zacierania za 60 zł na skupie złomu teraz małe tuningowanie i będzie można przejść z puszek na zacieranie bo 8 warek z konserw to za dużo już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 ech lato minęło pora brać się do roboty ostatnia pucha jaka mi została WES pszenica poszła dzisiaj do gara miało być jeszcze zacieranie, ale dupa blada nie miałem nigdzie termometra a w brico tylko do 50 st. były, zamówiony na HB i jeszcze pare gratów także pierwsze zacieranie przełożone na przyszły weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Co się odwlecze to nie uciecze. Zaczniesz zacierać poznasz moc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Warka nr 15 Pierwsze zacieranie Ogromne podziękowania dla Josefika za wykład praktyczny w kwietniu oraz użyczenie gara do zacierania oraz pytania na gg i oczywiście podgląd na żywo przez neta Koelsch zestaw z HB Skład Pilzneński 3kg Pszeniczny 0,8kg Drożdże s33 Zacieranie 70 st. słody 65 st. 30 min 72 st. 20 min podgrzanie do 75 i filtracja z wysładzaniem do 9 BLG wyszło ok 24l Gotowanie (lubelski w pelcie) 30g. lubelski na początku wrzenia 10g. po 60 min schłodzone do 20 st i zadane drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Cieszę sie że wreszcie zacząłeś warzyć po ludzku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 I ja życzę samych udanych zacieranych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Warka nr 16 Dunkel Weizen zestaw z HB Słód pszeniczny Weyermann 2,0kg Słód monachijski Weyermann typ II 1kg Słód pilzneński Weyermann 1kg Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 30g Zacieranie Zasyp 46 st 10 min 63 st. 30 min 72 st 30 min słód czekoladowy i podgrzanie do 75 Filtracja i wysładzanie wyszło ok 25 l 11BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Warka nr 17 Stout Słód pale ale Weyermann 4kg Słód karmelowy ciemny Strzegom 0.1kg Słód palony Strzegom 0.3kg Płatki jęczmienne 0.4kg Chmiel aromatyczny Lubelski 30g Zasyp 72°C 65°C 30 min podgrzanie do 72°C i 30 min próba jodowa Podgrzanie do 75 i filtracja wyszło ok 26l nastawu o gestości 11°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Warka nr.18 To nie był dzień na produkcje piwa najpierw rozleciał się filtrator z rurek miedzianych zgineła gdzieś jedna mufka wycieczka do brico i o 9 rano zaczynam grzanie wody woda doszła do ok 60°C spod kociołka poleciał iskry i przyjemy smrodek palącej się izolacji woda w fermentator kocił na warsztat okazało ze upalił się kabel od grzałki szybka naprawa i warzymy Koelsch zestaw z HB Skład Pilzneński 3kg Pszeniczny 0,8kg Drożdże s33 Zacieranie 70 st. słody 65 st. 35 min 72 st. 30 min podgrzanie do 75 i filtracja z wysładzaniem do 9 BLG wyszło ok 24l Chmielenie (lubelski granulat) temp. doszła do 95°C i skończył się gaz w butli 40g. lubelski na początku wrzenia 60 min. Studzenie do 24 st i zadane drożdżaki już bulga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 (edytowane) Warka nr 19 PILS z HB Pilzneński 4kg Karapils 0,3kg Drożdże s23 Zacieranie 70 °C słody 65°C 40 min 70°C 30 min Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 25l 11°Blg Chmielenie 60 min magnum(20gr. granulat) od 50 min Lubelski (20gr. granulat) ostudzone do 13°C zadane drożdże po tygodniu zeszło do 6°Blg 27-12-2010 przelane na cichą Edytowane 28 Grudnia 2010 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 (edytowane) Warka nr 20 PALE ALE z HB PALE ALE 4kg Carared 0,15kg Marynka 30g Lubelski 30g Zacieranie Zacieranie 70 °C słody 65°C 30 min 70°C 30 min Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 24l 10.5°Blg Chmielenie 60 min marynka(30gr. granulat) od 50 min Lubelski (30gr. granulat) Studzi się na tarasie 27-12-2010 przelane na cichą Edytowane 28 Grudnia 2010 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 (edytowane) Warka nr 21 PILS z HB Pilzneński 4kg Karapils 0,3kg Drożdże s23 Zacieranie 70 °C słody 65°C 40 min 70°C 30 min Podgrzanie do 75°C i wysładzanie wyszło ok 25l 11°Blg Chmielenie 60 min magnum(20gr. granulat) od 50 min Lubelski (20gr. granulat) ostudzone do 15°C (testowany nowy rodzaj chłodnicy śniegowo-zaspowej gar schłodzony z 100°C do 15 °C w niecałą godzinę mina sąsiada jak biegam wkoło gara z szuflą i obsypuję śniegiem bezcenna ) ) drożdże zadane z gęstwy po warce nr 19 Edytowane 28 Grudnia 2010 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Śnieg wokół fermentatora działa jak izolator - wg mnie lepszy efekt chłodzenia uzyskałbyś wystawiając wiadro na działanie mroźnego wiatru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Gar był wystawiony na śnieg i obsypywany na ściankach sypkim śniegiem także bardzo szybko spadał temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Wesoły ma już resztki chłodnic. Zainwestuj w nową jakość, oszczędność czasu i pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 (edytowane) Warka nr 22 Pils Bochemski Pomoc trzeba uczyć od maleńkości Edytowane 22 Stycznia 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się