andy Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Jeżeli ten przekaźnik ma załączać grzałki w kociołku zaciernym to nie wiem czy to długo pociągnie. Mogę się mylić, ale nie wiem czy nie lepiej zastosować ten przekaźnik do sterowania stycznikiem, wtedy będzie to sprzęt niezniszczalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Mogę się mylić, ale nie wiem czy nie lepiej zastosować ten przekaźnik do sterowania stycznikiem, wtedy będzie to sprzęt niezniszczalny. Przegadam sprawę z moim nadwornym elektronikiem jutro ale z tego co się orientuję w elektronice to raczej przekaźnik powinien dać radę nominalnie grzałka ma mieć 2.5kV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Będzie to więc blisko granicy wytrzymałości przekaźnika. Możesz spróbować na początek z przekaźnikiem jak styki się spalą to wymienisz na nowy + dołożysz stycznik. Chyba że są dostępne przekaźniki na trochę większą moc. Życzę powodzenia !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Po przeliczeniach stwierdził że da rade narazie jest grzałka 1.7kV także spokojnie da rade. Dzisiaj zrobiłem mieszadło do kociołka lidlowskiego 2 godzinki i gotowe napędzane silnikiem od wycieraczek na razie śmiga na prostowniku ale docelowo chce dać jakiś zasilacz zewnętrzny co ewentualnie polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 uniwersalny zasilacz do netebooka z przełącznikiem napięć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) piwka robisz dobrze to i sprzęt warto rozwijać, chetnie wpadne na inspekcje jak bedziesz używał tej elektroniki bo robi sie ciekawie Edytowane 20 Maja 2011 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 piwka robisz dobrze to i sprzęt warto rozwijać, chetnie wpadne na inspekcje jak bedziesz używał tej elektroniki bo robi sie ciekawie W sobotę od rana będzie Stout na tapecie także zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Warka nr. 36 STOUT słód pilzneński 3,5kg Słód Caraaroma 0,4kg Słód karmelowy ciemny 0,2kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg drożdże gęstwa z warki 35 Lubelski 20g Marynka 10g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Dzisiaj była walka z wiatrakami czyli mycie butelek w cztery godziny 6 skrzyneczek zostało jeszcze 8 skrzynek i będę miał wszystko pomyte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Warka 31 IRA poszła w butelki z 180g. glukozy a warka 35stout poszedł na cichą (dałem chyba za dużo palonych słodów bo wyszedł bardzo wytrawny ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 (edytowane) Warka nr 37 Temperatura w piwnicy ok 16°C to poszedł Koelsch na tapetę Pilzneński 4 kg Pszeniczny 0.5 kg Lubelski 40 gr S 33 70°C zasyp 65 °C 30 min 73 °C 30 min Edytowane 3 Czerwca 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Warka nr 32 IRA i 34 Stout zabutelkowane z 180 g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 (edytowane) Warka 38 Koelsch Droga przez mękę Pilzneński 4 kg Pszeniczny 0.5 kg Lubelski 40 gr gęstwa z warki 37 70°C zasyp 65 °C 30 min 73 °C 30 min Wszystko szło pięknie do momentu filtracji bite 3 godziny gdzie normalnie się wyrabiam w 30-40 min. Mętne jak cholera ale długa cicha zrobi swoje Edytowane 19 Czerwca 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 (edytowane) Warka 39 Malinowe z resztek według przepisu Zbyszka T 5l Koelscha z warki 37 z całym błotem 1 syrop litrowy malinowy Paola i 5 litrów wody wszystko razem wymieszane już zaczęło bulgać Warka 36 Stout zabutelkowany z 170g glukozy wyszło 39 butelek. Warka 37 koelsch przelana na cichą. Edytowane 19 Czerwca 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 (edytowane) Warka nr 40 Koelsch to będzie chyba jeden z najbardziej smakujących mi gatunków piw Plzneński 4 kg Pszeniczny 0.5 kg Lubelski 40 gr gęstwa z warki 38 70°C zasyp 65 °C 30 min 73 °C 30 min I mały prezent od sąsiada z giełdy w Lubiniu stwierdził że nie może mojego piwka kupić to zdobędzie je w inny sposób, zapowiedział się na 21 także muszę iść na przegląd piwniczki Edytowane 1 Lipca 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Pora na przeprowadzkę browaru z kuchni do budynku gospodarczego wymiary pomieszczenia jakieś 5x5 metrów do zrobienia: elektryka od podstaw skuć stare tynki i położyć jakieś płyty K/G oraz docieplić strop wymienić drzwi i okna rozebrać stary kurnik (zrobione) doprowadzić rurę kanalizacyjną z bieżącą wodą będzie problem bo bym musiał całe podwórko rozkopać aby doprowadzić więc zainstaluję jakiś pojemnik na wodę do mycia na czas warzenia rozwinie się wąż i po sprawie może doprowadzę w przyszłości jak będę zakładał kostkę brukową. wylewka samopozimująca na posadzkę urządzić warzelnię warzyć dobre piwko Edytowane 1 Lipca 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Wygląda jakby wpadła bomba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Sam robie remont piwnicy i juz tez wiem gdzie bedzie moj browarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Wygląda jakby wpadła bomba gorzej wyglądało 2 lata temu na wiosnę jak powycinałem kojce po świnkach i zrobiłem posadzkę ale wtedy jeszcze nie zajmowałem się warzeniem i zostawiłem ten nieszczęsny kurnik co widać na dwóch pierwszych zdjęciach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Robiłem kilka w zeszłym roku remont piwniczki pod miodosytnię - w zasadzie jeszcze nie skończyłem bo dopiero 2 pomieszczenia zrobione. Wiem co to znaczy taka zabawa oj wiem. Jak odnajdę umieszczę jakąś fotkę przed i po Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 na czas warzenia rozwinie się wąż i po sprawie Ciekawe czy przy -10C będziesz takim optymistą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 na czas warzenia rozwinie się wąż i po sprawie Ciekawe czy przy -10C będziesz takim optymistą A co puszcze ciepłą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Ja przez dwa lata rozwijałem węża, nawet przy minus 20 °C. Cały szkopuł w tym, żeby woda nie stała w wężu, jeśli będzie kapać, albo lecieć małym ciurkiem nie zamarznie. A pomieszczenie ładne, przestronne, ma potencjał. Z pewnością już oczyma wyobraźni widzisz je po remoncie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Obiecane fotki tutaj http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=108108#p108108 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Warka 37 zabutelkowana z 110g glukozy wyszło 25 but 0.5l reszta poszła na warkę nr 39 malinowe z resztek do butelkowania z sobotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się