goldi_WRO Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Temat pewnie wałkowany tyle razy że zaraz zostanę spoliczkowany Odwarze się jednak zadać to pytanie Chciałbym kupić drożdże dolnej fermentacji najlepsze do lagera, ale z założeniem że będę je używał kilka razy. Mam na oku FM31 i Fermentis W-34/70. FM31 jest łatwiejszy do namnażania, wystarczy wrzucić do wirówki resztkę drożdży które zostaną z dodania do startera i wirować jeszcze raz, z W-34/70 problem polega na tym że trzeba zebrać gęstwę, drożdże są zmęczone i w troszkę gorszym stanie, ale za już mają swój charakter i gdzieś czytałem że najlepsze piwo wychodzi z 2-3 zastosowania jednej partii Co byście wybrali na moim miejscu ? może jakieś inne? Mimo że będzie to moją chyba 13 warka, uważam się nadal za laika i chętnie poczytam wasze uwagi i doświadczenia na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Wyeast Munich Lager... Bardzo uniwersalny szczep. Polecam klasykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 FM31 jest łatwiejszy do namnażania, wystarczy wrzucić do wirówki resztkę drożdży które zostaną z dodania do startera i wirować jeszcze raz, z W-34/70 problem polega na tym że trzeba zebrać gęstwę, drożdże są zmęczone i w troszkę gorszym stanie, ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi