goldi_WRO Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Temat pewnie wałkowany tyle razy że zaraz zostanę spoliczkowany Odwarze się jednak zadać to pytanie Chciałbym kupić drożdże dolnej fermentacji najlepsze do lagera, ale z założeniem że będę je używał kilka razy. Mam na oku FM31 i Fermentis W-34/70. FM31 jest łatwiejszy do namnażania, wystarczy wrzucić do wirówki resztkę drożdży które zostaną z dodania do startera i wirować jeszcze raz, z W-34/70 problem polega na tym że trzeba zebrać gęstwę, drożdże są zmęczone i w troszkę gorszym stanie, ale za już mają swój charakter i gdzieś czytałem że najlepsze piwo wychodzi z 2-3 zastosowania jednej partii Co byście wybrali na moim miejscu ? może jakieś inne? Mimo że będzie to moją chyba 13 warka, uważam się nadal za laika i chętnie poczytam wasze uwagi i doświadczenia na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Wyeast Munich Lager... Bardzo uniwersalny szczep. Polecam klasykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 FM31 jest łatwiejszy do namnażania, wystarczy wrzucić do wirówki resztkę drożdży które zostaną z dodania do startera i wirować jeszcze raz, z W-34/70 problem polega na tym że trzeba zebrać gęstwę, drożdże są zmęczone i w troszkę gorszym stanie, ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się