vpatyk Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Witam. Miał ktoś przyjemność zabawy z drożdżami Saison Brettanomyces Blend (The Yeast Bay). Jestem w posiadaniu przeterminowanej fiolki i zastanawiam się jak najlepiej ich użyć- czy od razu brzeczkę do balona i dodać drożdże, czy najpierw przefermentować np s33, a później do balona i dodać je dopiero wtedy. Zakładam, że zasyp będzie jakiś "saisonowy",ale astanawia mnie też ew. chmielenie przy takim blendzie. Z góry dziękuje za cenne rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Nie miałem z nimi do czynienia ale taki blend i to jeszcze przeterminowany, to na pierwszą fermentację tylko ze starterem, na drugą to można od razu z fiolki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Nie miałem z nimi do czynienia ale taki blend i to jeszcze przeterminowany, to na pierwszą fermentację tylko ze starterem, na drugą to można od razu z fiolki. Wiadomo, ale chodzi mi o kwestie czy (zakładając, ze drożdże będą świeżutkie, bo o to postaram się zadbać w innym sposób) fermentacja od razu blendem z fiolki, czy najpierw innymi drożdżami, a blend później. W instrukcji na fiolce piszą, że od razu blend i pewnie tak uczynię, jeśli nie będę mógł skorzystać z waszych doświadczeń. Jakby ktoś miał inne spostrzeżenia odnośnie tego blendu, to również chętnie wysłucham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Jak zrobisz starter i drożdże będą w dobrej kondycji, to bym zadał od razu, bo do tego ten blend został stworzony. Jak zauważysz, że starter idzie mocno niemrawo, sugerując, że Saccharomyces mocno padły i zostały głównie Bretty, to dałbym po fermentacji wstępnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek3434 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 To jest blend a do tego po terminie więc moim zdaniem to loteria jeśli chodzi o starter, nie wiadomo który szczep zdominuje, ja bym dał na burzliwą z głównym szczepem i uzbroił się w cierpliwość. Jest jeszcze możliwość (o ile masz taką opcję) zrobić mikro warkę na tym blendzie, będziesz miał fajne piwo a do tego zdrową gęstwę na dalsze dzikie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Przecież starter, to taka mikro warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Koledze chodziło że nie robi się starterow z blendow w których są bakterie bo dostęp tlenu faworyzuje w różnym stopniu różne mikroorganizmy. Co do blendu z bretami nie wiem czy jest analogicznie. Ale faktycznie przy niektórych blendach odradzają starter. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) Wiem ale przecież jak zrobi "normalną" nimi warkę to też zaburzy się proporcje w blendzie, bo różna jest szybkość namnażania Brettków i Sacch (dlatego np. czasami nie zalecają zbierania gęstw po takim blendach), nie ma różnicy miedzy starterem, a mini "normalną" warką. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się