eltomek Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zaopatruję się właśnie w kolbę stożkową o poj. 2000ml i chcę dopasować do niej odpowiedni rdzeń (mieszadłem i magnesami na nim zajmę się później). W filmie poniżej Kolega testuje różne wersje i najlepiej sprawdza się u niego rdzeń podłużny 20x6mm oraz 25x6mm, ale gość używa kolby litrowej, w której łatwiej pewnie mniejszym rdzeniem wytworzyć wir. Czy możecie podzielić się informacją jakie macie rdzenie i jak się spisują w kolbach 2-litrowych? Wybieram z oferty http://allegro.pl/listing/user/listing.php?string=mieszade%C5%82ko&us_id=25092329&order=d&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hou-1-3-0511będę wdzięczny za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Ja mam 7x30 i sprawuje się wyśmienicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrjus Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Z tego co się bawiłem tematem to zależność między wielkością kolby, a rdzeniem jest zaniedbywalnie mała. Rdzeń powinien pasować do mieszadła, a dokładniej mieścić się w polu magnetycznym magnesów. Na swoim mieszadle (samoróbka, magnes z dysku twardego) ten sam rdzeń (2,5 cm) kręcił w każdym pojemniku tak samo, a próbowałem jakieś dzbanki, słoiki, szklanki... Jedynie prędkość obrotów trzeba było odpowiednio dostosować do wielkości pojemnika i ilości nalanej cieczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Tego z filmiku nie słuchaj , nie wie o czym mówi . Używam trzy rozmiary , zasada prosta nim większy pojemnik tym większy rdzeń ale .... i mniejsze obroty . Maksymalnie mieszam 3l na raz rdzeń 40mm , w małych pojemnościach do 0,25l stosuje 20mm . Jak ten z filmiku daje maks obroty dla dipola małego i dużego i dziwi się że mu zrywa duzy na tych obrotach ..... . Druga sprawa ze mieszalnik to nie blender , obroty dobieramy optymalne do natleniania a nie robienia koktajli . Wystarczy leki wirek . A porównywać pracę mieszalnika na wodzie nie zbyt sensownie z racji gęstości cieczy jaką jest brzeczka . Edytowane 8 Czerwca 2017 przez czeburaszka710 DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Czebu dobrze gada polac mu ! Do 2l stosuję 2 cm do 3l 3.5 cm choć równie dobrze działa gdy wrzucę maly rdzeń do dużej kolby albo duży do małej Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Ja do 2L kolby używam 6x35mm... Spokojnie daje radę przy niskich i średnich obrotach mieszadła... jeśli ustawię maksymalne (a nie mam takiej potrzeby, bo za duży wir wtedy się robi) to ma tendencję do zrywania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkarz Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Najpierw kupiłem 8x40, ale zrywał sie za często. Teraz używam 6x30 i jestem bardzo zadowolony, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Na aliexpres możesz kupić zestaw chyba pięć różnych. Wtedy sam możesz wybrać odpowiedni. Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Odkopię i podłączę się Ma ktoś sprawdzone rdzenie z aliexpres i podzieli się linkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli11 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 tych ... nie polecam (grzechoczą w kolbie) Mieszadełko PTFE 8x20 mm - OCTAGON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sulko Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 21 godzin temu, oxy96 napisał: Odkopię i podłączę się Ma ktoś sprawdzone rdzenie z aliexpres i podzieli się linkiem? https://pl.aliexpress.com/item/Magnetic-Stirrer-Stir-Bar-PTFE-Teflon-Coated-wide-range-kit-100-400mm/32810969317.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.69f85c0furMADs ja mam ten C200 , cichutko kręci się w zwykłym słoiku. oxy96 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 22 godziny temu, sulko napisał: https://pl.aliexpress.com/item/Magnetic-Stirrer-Stir-Bar-PTFE-Teflon-Coated-wide-range-kit-100-400mm/32810969317.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.69f85c0furMADs ja mam ten C200 , cichutko kręci się w zwykłym słoiku. Dzięki wielkie. Nie korzystałem wcześniej z Ali i ta wyszukiwarka jeszcze sprawia problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi