Sabo Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Witajcie, posiadam następujące fermentatory: -2 x Ferementator 33 L z kranikiem i rurką fermentacyjna -1 x Fermentator 30 L z kranikiem, ale bez rurki jeśli mam piwo w np. jednym fermentatorze z rurką, i po burzliwej ( np 7 dniach ) jak wygladą przelanie na cichą? dodaję jakiegoś cukru, czy coś? I czy ten fermentator na cichą musi mieć rurke fermentacyjna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Nie dodajesz żadnego cukru na cichej, młode piwo ma się wyklarować i dofermentować spokojnie do końca, chyba nie chcesz mieć drugiej burzliwej. Przelewasz z nad osadu. Ja nie używam rurki, zamykam szczelnie fermentator na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Jak kiedyś używałem standardowe fermentatory to zamiast rurki zatykałem tą dziurkę w deklu kawałkiem watki i mocno zamykałem pokrywę. Wg mnie rurki nie są wogóle potrzebne w piwowarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Witajcie, posiadam następujące fermentatory:-2 x Ferementator 33 L z kranikiem i rurką fermentacyjna -1 x Fermentator 30 L z kranikiem, ale bez rurki jeśli mam piwo w np. jednym fermentatorze z rurką, i po burzliwej ( np 7 dniach ) jak wygladą przelanie na cichą? dodaję jakiegoś cukru, czy coś? I czy ten fermentator na cichą musi mieć rurke fermentacyjna? Tak jak napisali koledzy wcześniej, przelej z nad osadów do drugiego fermentora. Zamknij szczelnie, może być z rurką, wtedy zalej rurkę wodą. Napisz jeszcze jak planujesz dodać surowca do refermentacji. Jeżeli będziesz sypał do butelek, to możesz założyć reduktor osadów i odejdzie ci jedno przelewanie. Oczywiście bez reduktora też da radę, z brewkita dużo syfu nie ma. Jeżeli chciałbyś reduktor osadów oddam darmo, nigdy nie używany. Kontakt na PW Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 10 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 sprawdziłem ile blg jest w tym brown ale, wychodzi mi że 3,5 blg, a na stacie było 12. Rozumiem ze przelewać na cichą, ale jak? mogę poprostu przechylić wiadro i pomału zlać z nad osadu? Nie posiadam tej rurki do zlewania, co najwyżej mogę do castoramy skoczyć po jakąś zwyczajną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Cześć. Nie posiadam tej rurki do zlewania, co najwyżej mogę do castoramy skoczyć po jakąś zwyczajną. Skocz do Castoramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabo Opublikowano 10 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Się robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 Po fermentacji burzliwej piwo powinno mieć jak najmniejszy kontakt z powietrzem, nie powinno być napowietrzane, wiec lej przez wężyk o nie wielkim fi i z małej wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się