łysy ĄĘ Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Mam nalewkę, którą zamierzam w przyszłości użyć jako syropu do refermentacji jednego z piw. Jest tego 0,5l. Orientacyjnie 40% alko objętościowo. Spławik pokazuje 20Blg. Ile gramów cukru jest w butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Alkohol powoduje, że pomiar jest nieprawidłowy. Pojęcia nie mam coś takiego się przelicza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) W bardzo dużym uproszczeniu, chyba to będzie tak Zakładając brak kontrakcji objętościowej i gęstość EtOH - 0,79kg/l, woda - 1kg/l i cukier - 1,59kg/l 20°Blg - gęstość 1,080 kg/l wtedy gęstość = 0,4*0,79*0,79 + 1*(1-x-0,4*0,79) + 1,59*x czyli 1,080 - 0,25 - 1 + 0,316 = 1,59*x - x 0,146 = 0,59*x x = 0,247 Około 24,7% cukru masowo czyli w 0,5 l --> 0,247*1,080*500 = 133,4g cukru Edytowane 12 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 A po co lać alkohol do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 A po co lać alkohol do piwa? A po co alkohol w piwie w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 A po co lać alkohol do piwa? A po co alkohol w piwie w ogóle? nie wiem - dla mnie mogłoby go nie być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 W bardzo dużym uproszczeniu, chyba to będzie tak Zakładając brak kontrakcji objętościowej i gęstość EtOH - 0,79kg/l, woda - 1kg/l i cukier - 1,59kg/l 20°Blg - gęstość 1,080 kg/l wtedy gęstość = 0,4*0,79*0,79 + 1*(1-x-0,4*0,79) + 1,59*x czyli 1,080 - 0,25 - 1 + 0,316 = 1,59*x - x 0,146 = 0,59*x x = 0,247 Około 24,7% cukru masowo czyli w 0,5 l --> 0,247*1,080*500 = 133,4g cukru Wyszło mi coś zbliżonego. Ale policzyłem też inaczej i wtedy zgłupiałem. moje 0,5l cieczy składa się z 0,2l alkoholu o gęstości 0,789 i 0,3l słodkiej reszty. nalewka waży 0,5x1,083=0,5415 kg alkohol w niej waży 0,2x0,789=0,1578 kg słodka reszta waży 0,5415-0,1578=0,3837kg co przy objętości słodkiej reszty 0,3l daje nam jej gęstość 1,279 1,279 daje ok 58,4% ekstraktu słodkiej reszty, co przeliczając na cukry według przelicznika w PPPP daje 224g cukrów. I jak żyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 gęstość = 0,4*0,79*0,79 + 1*(1-x-0,4*0,79) + 1,59*x a ja ułożyłem coś takiego: waga = 0,4 * 0,79 + 1 * (1 - x - 0,4 * 0,79) + 1,59 * x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) waga = 0,4 * 0,79 + 1 * (1 - x - 0,4 * 0,79) + 1,59 * x A to równanie nie byłoby dobre jakby było 40% alkoholu wagowo, a nie objętościowo. (...) I jak żyć? Ta metoda jest chyba zbyt niedokładna (pewnie jest podatna na kontrakcję), bo podstawiając dane dla 0,5l wódki, (gęstość 0,95) 0,5l cieczy składa się z 0,2l alkoholu o gęstości 0,789 i 0,3l reszty. waży 0,5x0,95=0,475 kg alkohol w niej waży 0,2x0,789=0,1578 kg reszta waży 0,3172kg co przy objętości reszty 0,3l daje nam jej gęstość 1,057 czyli wynikało by że woda w wódce zawiera 14 % cukru czyli w 0,5l wódki byłoby 44g cukru Podstawiając te dane do "mojego" wzoru wynika, że wódka ma 2,7% cukru czyli jakieś 13g na 0,5l, czyli błąd jest dużo mniejszy. edit: poprawiłem lekko obliczenia Edytowane 13 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 A to równanie nie byłoby dobre jakby było 40% alkoholu wagowo, a nie objętościowo. fakt, chciałem się przyczepić do jednostek i pominąłem jednostkę dla x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 bo podstawiając dane dla 0,5l wódki, (gęstość 0,95) z ciekawości: ta gęstość to z jakiejś tablicy, czy wynik pomiaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Z wiki https://pl.wikipedia.org/wiki/Etanol ale jest źródło Kalendarz chemiczny. Część pierwsza. Warszawa: Państwowe Wydawnictwa Techniczne, 1954, s. 178–179. edit: Tak w ogóle i mój i Twój wzór przekłamują na plus, czyli pewnie realna zawartość cukru w tej nalewce jest nawet niższa z wynikałoby to z mojego wzoru. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Z wiki https://pl.wikipedia.org/wiki/Etanol ale jest źródło Kalendarz chemiczny. Część pierwsza. Warszawa: Państwowe Wydawnictwa Techniczne, 1954, s. 178–179. edit: Tak w ogóle i mój i Twój wzór przekłamują na plus, czyli pewnie realna zawartość cukru w tej nalewce jest nawet niższa z wynikałoby to z mojego wzoru. Spróbowałem jeszcze inaczej - po chłopsku. Mamy pół litra cieczy 20Blg - gęstość 1,083. Gdyby ciecz nie zawierała alkoholu, to taką gęstość daje zawartość 108g cukru. Teraz wiemy, że 0,2 litra z tej cieczy ma gęstość 0,789 zamiast 1,083. Daje nam to "ubytek" wagi 0,2x(1,083-0,789)=59g który może być uzupełniony jedynie cukrem. Wychodzi więc, że mam 167g cukru w nalewce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 ugotuj syrop niech alko wyparuje dowiesz sie czy obliczenia byly poprawne :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Spróbowałem jeszcze inaczej - po chłopsku. (...) Ta metoda też nie uwzględnia kontrakcji objętościowej, więc jest obarczona błędem. Masz trzy wzory, każdy błędny Jak bardzo Cię ten problem nurtuję to wykonaj jakiś roztwór testowy (albo dwa, trzy) z wody, cukru i EtOH, zmierz gęstość, podstaw do wzorów, przedstaw analizę błędów w tym wątku edit: Albo odparuj alkohol z nalewki, jak już wspomniano wyżej (i oczywiście podziel się wynikiem w wątku) Edytowane 14 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 A po co lać alkohol do piwa? A po co alkohol w piwie w ogóle? nie wiem - dla mnie mogłoby go nie być zgadzam się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się