Jasiu Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Takie jakie robię warki uwzględniając miejsce na jakieś dodatki owoców. W moim przypadku 25 albo 26, nie pamiętam dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Wiem, że nie w temacie ale nie mogłem się powstrzymać ) Edytowane 21 Czerwca 2017 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Dzisiaj odpakowałem przesyłkę ze słojami z allegro. Zamówione 2x18l. Przyszły 18l i 26l Do jednego z nich już trafiło wheat wine na leżak z owocami po nalewce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 jeżeli ktoś mieszka koło leclerka, to informuję że mają oni aktualnie w ofercie różne słoje fermetacyjne. niestety - największa pojemność to 19 litrów: https://i.imgur.com/LCOstHk.png może komuś się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 A powiedzcie mi jak się ma długie leżakowanie np takiego lambika w takim słoju? Tutaj jest duża plastikowa zakrętka, a plastik niby w jakimś stopniu przepuszcza tlen. Taki słój na pewno łatwiej utrzymać w czystości niż balon ale czy nie jest on od niego gorszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 (edytowane) Ja wychodzę z założenia, że i tak więcej tlenu podam w trakcie przelewania, niż potem się ewentualnie przedostanie przez plastik. Poza tym planuję leżakować w słojach piwa którym utlenienie nie powinno zaszkodzić. Będzie dobrze Edytowane 24 Czerwca 2017 przez łysy ĄĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Mam 23 z chin od dwóch lat. Paski trzymają, zakrętki jest szczelna, czyści się łatwo, nawet ług sodowy nie zmatowił szkła. Fermentuję w nich wszystko z tej mojej diunowej serii - testy i warki typowo użytkowe walę w plastiki. Dzięki zgrabniejszej bryle od wiader można bardziej ergonomiczne wykorzystać powierzchnię styropianowych lodówek - nawet da się zmontować taką, w której zakrętki wychodzi otworem ze skrzyni pozbywając się części ciepła (gdzieś widziałem ten patent na jakimś blogu), co może być sprytne przy agresywnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkmaster3000 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Mam ten słój z biowinu, kupiłbym pewnie tańszy jakbym wiedział. W każdym razie, czy zalewacie zakrętkę wodą? Bo to jest idiotyczny system wg mnie. Po jakimś czasie w miejsce plastikowej nakrętki wcisnąłem gumowy korek z rurką i było elegancko. Co do lambików to przecież beczki też przepuszczają powietrze i to jest pożądane. Czytałem nawet sugestie żeby fermentować w plastikowych pojemnikach aby zbliżyć się do oryginału. Np tu https://byo.com/cider/item/975-lambic-brewingCo wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się