jurekmyken Opublikowano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 Witam wszystkich.W związku z dokonanym zakupem Startera zamierzam w najbliższym czasie wykonać swoją I Warkę . Zdecydowałem się na brewkit John Bul Pilsner,oraz ekstrat słodowy JB light.Dlatego mam pytanie czy ktoś robił już Warkę z tego składu, gdyż mam parę pytań związanych z tym tematem:) czekam na posty i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 Czołem! Chyba jesteśmy na podobnym etapie. Właśnie przygotowuje się do pierwszej Warki i na pewno razem nauczymy się tu co i jak. Ja bardziej jestem skłonny do jakiegoś lagera, ale zobaczymy. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 Czołem! Chyba jesteśmy na podobnym etapie. Właśnie przygotowuje się do pierwszej Warki i na pewno razem nauczymy się tu co i jak. Ja bardziej jestem skłonny do jakiegoś lagera, ale zobaczymy. Pozdrawiam! Fajnie, że pojawiają się nowe osoby @hrapek - możesz zawsze założyć swój własny wątek na forum, najlepiej w dziale http://www.piwo.org/forum/f5-Nasze-piwa.html i relacjonować swoje dokonania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 No cóż myślę że jak dotre do etapu I Warki ( a mam nadzieję że będzie to już po niedzieli) to wtedy opiszę swoje poczynania na forum byż może wtedy otrzymam jakieś porady co robić tak lub inaczej. Nie moge sie już doczekać kiedy dotrze do mnie paczka z zakupami. Jeśli na wszystki moje Warki będę czekał z takimi emocjami, no to chyba znalazłem nową pasję. Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 hrapek , i jak tam twoja I Warka napisz coś jak ci poszło może ja z jakiejś rady skorzystam , ja jeszcze czekam i myślę że rozpocznę moją przygode z piwem w sobotę, tak aby zrobić sobie fermentację od sobosty do soboty , narazie analizuję książkę "jak warzyc piwo". Czekam na jakiś poscik z twojego wyrobu, ja obiecuję jak tylko zadziałam z I Warką to napewno napisze jak działałem krok po kroku, licze wtedy że ktoś z doświadczonych piwowarów wskaże moje ewentualne błędy lub czego ma się wystrzegać w przyszłości. Pozdrawiam wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Jurku! Zrobiłem listę zakupów i jakoś utknęło, bo zaczytałem się w forum i coraz mniej wiem. No może przesadzam. Na pewno chciałbym zacząć w lutym, bo będzie gotowe na cieplejsze czasy. Poza tym ojciec, z którym razem chcemy coś uwarzyć, będzie miał wtedy wolne wszystkie gąsiory (do tej pory rodziło się w nich winko). W związku z tym, że też chciałbym zrobić fermentację od soboty do soboty mam do Ciebie małe pytanko. Jak zamierzasz to zrobić? Z tego co wyczytałem fermentacja zawartości brewkita trwa 4-5 dni. Ja tak sobie kombinuję, że w jedną sobotę uwarzymy (choć z brewkita, to raczej rozpuszczanie), w tygodniu ojciec przeleje na cichą, pofermentuje przez niecałe półtorej tygodnia i po 14 dniach zabutelkujemy. Co prawda trochę boję się tej cichej, bo zawsze każdy dodatkowy proces może spowodować uszczerbki na dumie początkującego piwowara ;-). Jeśli wyczytasz gdzieś, że da się przeciągnąć fermentację do tygodnia, to daj znać. Pozdrawiam serdecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) Bez problemu rób burzliwą 7 dni. Nic się piwu nie stanie. To jest najczęstsza długość fermentacji burzliwej w Browarze Kopyra i setkach innych browarów. Edytowane 10 Stycznia 2008 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Tak jak pisze Kopyr spokojnie możesz przetrzymać piwo na burzliwej 7dni. Jeśli boisz się zakażenia to na pierwszy raz możesz sobie podarować robienie cichej fermentacji, przy brewkicie nie jest ona konieczna. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Tak jak pisze Kopyr spokojnie możesz przetrzymać piwo na burzliwej 7dni. Jeśli boisz się zakażenia to na pierwszy raz możesz sobie podarować robienie cichej fermentacji, przy brewkicie nie jest ona konieczna. Powodzenia Serdeczne Wam dzięki! Jesteście wspaniali. Pozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Jesteście wspaniali. Wiemy, wiemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 11 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 wreszcie dotarłem do komputera, miałem straszny tydzień ale to nic. Otrzymałem już mój starter i jutro jest ten dzień.Nie wiem czy dobrze doczytałem ale zamierzam zrobić I Warkę z brew kit John Bull Pilsner 1,8 kg a do tego zamiast cukru zamierzam dodać john bull light 1,6 kg. Plan mam taki:Brew kit zamierzam wymieszać z gotująca się wodą ok. 5 litrów, potem dodam ekstrat słodowy John Bull light, następnie uzupełnię poziom wody do 22 litrów, a jak temp. spadnie to do 18-21 stopni to dodam drożdże. Jakbym coś pominął lub źle myślał to proszę o radę bo jutro zamierzam mieć swój dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 11 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 Idąc dalej to chciałbym zapytać czy w czasie fermentacji burzliwej trzeba fermentator zakryć szczelnie i korzystać z rurki fermentacyjnej czy można jedynie przykryć pokrywą. Byłbym wdzięczny jakby ktoś doświadczony napisał mi jak mam postępować krok po kroku z tymi składnikami, aczkolwiek wydaje mi się że chyba będzie wszystko ok,jeżeli zrobię wszystko jak opisałem w poprzednim poście. W razie czego prosze o pomoc i pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 Podczas fermentacji zamykam fermentory szczelnie ,podczas burzliwej i cichej.Rurki fermentacyjne robią swoje,mam pewność że nic nie dostanie się do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 11 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 słuszna rada dziadek, na pewno ją wykorzystam mam jeszcze jedno pytanie związane z drożdżami, w instrukcji berw kita jest napisane że trzeba je rozsypać na brzeczkę i wymieszać. Zaś w książce wyczytałem że należy drożdże suche przygotować wcześniej w wodzie. Chyba że te drożdże które są w zestawie powinno się właśnie trak rozprowadzać. Proszę o poradę i pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 słuszna rada dziadek, na pewno ją wykorzystam mam jeszcze jedno pytanie związane z drożdżami, w instrukcji berw kita jest napisane że trzeba je rozsypać na brzeczkę i wymieszać. Zaś w książce wyczytałem że należy drożdże suche przygotować wcześniej w wodzie. Chyba że te drożdże które są w zestawie powinno się właśnie trak rozprowadzać. Proszę o poradę i pomoc. Pozdrawiam. Można tak, a można inaczej. IMO na pierwszą warkę spokojnie możesz rozsypać drożdże na lustro brzeczki. Tylko taka rada, nie mieszasz od razu, ale dopiero po jakichś 30 min. Mieszasz wyjałowioną np. sparzoną, łyżką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 dziś właśnie jest ten dzień,właśnie robie przygotowania do I Warki, mam nadzieje że pójdzie wszystko ok.Postaram się zrobić fotki z mojego dzisiejszego działania, i jak się uda to dołączę do kolejnych postów. Pozdrawiam i dziękuje za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 witam właśnie jestem już na etapie I Warki jak dotąd idzie nieźle brzeczka ma gęstość początkową OG1040 , 10 Blg zrobiłem parę fotek z produkcji ale nie bardzo wiem jak je dodać . Niech ktoś mi poda wskazówki jak to mam zrobić pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 witam właśnie jestem już na etapie I Warki jak dotąd idzie nieźle brzeczka ma gęstość początkową OG1040 , 10 Blg zrobiłem parę fotek z produkcji ale nie bardzo wiem jak je dodać . Niech ktoś mi poda wskazówki jak to mam zrobić pozdrawiam. Dodawanie zdjęć masz w menu "dodaj zdjęcie" w oknie dodawania nowego postu. Wybierasz ile jednorazowo chcesz dodać zdjęć i wysyłasz. Zwróć uwagę jedynie na rozmiary obrazków. Nie mogą być większe niż 800x800 pikseli i 1MB. Oczywiście możesz dodać zdjęcie w serwisach takich jak http://www.fotosik.pl/ http://www.imageshack.us/ i wkleić linka na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 witam ponownie, dotąd wydawało mi się wszystko bezproblemowo przy mojej I Warce. Dziś po ponad dobę od nastawu,i widzę ze chyba nie jest w porządku. Mianowicie na lustrze brzeczki nie tworzy się żadna piana, jednie na powierzchnie przedostają się pęcherzyki. Temperatura jaka wskazuje na termometrze na zewnątrz fermentatora to 26 stopni. Nie wiem czy jest to w porządku ,proszę powiedzcie mi czy tak ma to być czy mogę już powoli zapomnieć o I sukcesie. Nie wiem co może być, na filmie z produkcji widać jak brzeczka się pieni a w moim przypadku tego nie ma od początku. Zapach brzeczki się zmienił. Może nie powinienem tam zaglądać,a może jest inna przyczyna, proszę o porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Jeżeli po ponad dobie w fermentorze jest 26 stC to jaka była temp. gdy wsypałeś drożdże? Może je zabiłes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 było 20 stopni jak dodałem drożdże, ale potem postawiłem fermentator w pobliżu grzejnika . Nie wiem co jest przyczyną tej temperatury. Kiedy ewentualnie powinna się pojawić piana na brzeczce, i czy w tym przypadku się pojawi? W jaki ewentualnie sposób mogę stwierdzić że brzeczka nie nadaje się do dalszego przerobu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Sprawdzić Blg, wtedy będzie wszystkop wiadomo, może już przerobiły, bez piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 po jednej dobie? E chyba nie bardzo , nawet w instrukcji jest napisane że fermentować 7 dni . NIech ktoś mi podpowie czy mogę zamieszać w tym stanie brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 A co ci szkodzi sprawdzić. Ja już miałem fermentacje w dwa dni. A to, że pisze 7 dni to jest okres orientacyjny. Zamieszać można celem napowietrzenia. ale najpierw sprawdz Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Masz rację, a czy Pilsner nie wymaga dolnej fermentacji. Chodzi mi o to że jak patrzę na lustro brzeczki to jakby się wszystko działo pod powierzchnią, a jedynie bombelki gazu uchodzą na powierzchnię miejscowo. Przyznam że zapach powoli przypomina piwo. Chciałbym jeszcze zauważyć że nie przekroczyłem raczej temp.30 stopnie więc chyba nie zabiłem drożdży,ale Blg sprawdzałem jak brzeczka miała ponad 30 stopnie więc tutaj jest chyba błędny odczyt. Mimo to zaraz spróbuję jakie jest Blg i napiszę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się