Skocz do zawartości

I Warka


jurekmyken

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wreszcie udało mi się znaleźć problem z wysyłaniem zdjęć (zły format) ale wiadomo że człowiek uczy się na błędach. Krótki opis przesłanych zdjęć: Od lewej sprzęt, kolejno brewkit, dalej ogrzewany ekstrat słodowy John Bul light, dodawanie ekstraktu, dalej uzupełnianie wodą. Następnie od dołu pomiar brzeczki przed fermentacją ( wynik1.040 czyli 10,0 Blg). Następnie dodawanie drożdży a następnie efekt końcowy już w butelkach. Pozdrawiam wszystkich i zaczynam już myśleć nad kolejną warką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no cóż jak pisałem smak nie przypomina urquella, ale jest inny niż kupne piwa. kolorek także nie powiedziałbym że jest jasny. Najważniejsze że jest to pierwsza Warka, pieni się ładnie i smak też jest niezły. Dlatego uważam że jak na pierwszy raz jest nieźle, już myślę o II warce, tak więc hrapek działaj jest warto.Pozdrawiam wszystkich.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam ponownie po dłuższej przerwie, w dniu wczorajszym wykonałem kolejny nastaw Warki, czyli II. Tym razem zdecydowałem sie na ekstrakt słodowy, i tym razem działam ciemne piwko STOUT na bazie ekstrakt John Bull Dark, w dniu jutrzejszym postaram się dołączyć zdjęcia z tego wyczynu, jest już trochę inaczej niż przy brewkicie. (muszę je jeszcze pomniejszyć). Pozdrawiam i do jutra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam ponownie zgodnie z obietnicą w załączeniu przesyłam fotki z mojej II warki, Hrapek nie martw się napewno nie wykupiłem wszystkiego, a jeśli chodzi o ekstrakt to robiłem z gotowego zestawu z dodanym tam chmielem goryczkowym. Chmielenie zgodnie z instrukcją dołączoną do zestawu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zdjęcia przedstawiają kolejno etap produkcji,to jest ogrzanie ekstraktu aby stał się płynniejszy,dodanie go do zagotowanej wody, zestaw chmielu goryczkowego(granulatu) znajdującego się w zestawie, chmiel (granulat)w siatce muślinowej,gotowanie brzeczki ichmielenie, przygotowanie drożdży, pomiary brzeczki przed dodaniem drożdży,zestaw drożdży jakich użyłem, gęstwa drożdżowa i jej wlewanie do brzeczki, brzeczka po godzinie od dodania drożdży, po 3 godzinach i po 12 godzinach. Obecnie piwko pracuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na początek zrobiłem WES-owe Domowe Jasne, bo było w zestawie startowym. Już młode piwko smakowało mi bardzo. Postanowiłem poczekać miesiąc do pierwszej próby. Widać, że piwko pracowało w butelce, bo aż się para skropliła w szyjkach. Robi się klarowne... Też uważam, że to super rzecz. Myślisz nad zacieranym?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witaj Hrapek, oczywiście ze myślę nad zacieranym w poniedziałek czeka mnie pomiar piwka i jak od fermentowało dobrze burzliwą to przejdę na cichą, no i wiadomo butelkowanie.Czekają mnie jeszcze drobne zakupy aby móc robić zacierane, no ale to już jest oczywiste że aby tworzyć trzeba zainwestować . Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.