elroy Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 kolejna próba zdjęciowa mam nadzieję że zmniejszyłem odpowiednio rozmiar zdjęć. Chyba nie bardzo Potestuj sobie dodawanie zdjęć http://www.piwo.org/forum/t325-Watek-testowy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 używam programu IrfanView, sprawdzałem chyba już wszystko,ostatnia próba nie będę się więcej ośmieszał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 a gdzie mogę sprawdzić format zdjęcia, lub w jaki sposób mogę go zmienić bo chyba tylko to pozostało że zdjęcia są w innym formacie niż wymagany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 a gdzie mogę sprawdzić format zdjęcia, lub w jaki sposób mogę go zmienić bo chyba tylko to pozostało że zdjęcia są w innym formacie niż wymagany Sprawdź PW - tam dokończymy dyskusję na temat zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 więc się udało a teraz w załączeniu komplet zdjęć z I Warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Wreszcie udało mi się znaleźć problem z wysyłaniem zdjęć (zły format) ale wiadomo że człowiek uczy się na błędach. Krótki opis przesłanych zdjęć: Od lewej sprzęt, kolejno brewkit, dalej ogrzewany ekstrat słodowy John Bul light, dodawanie ekstraktu, dalej uzupełnianie wodą. Następnie od dołu pomiar brzeczki przed fermentacją ( wynik1.040 czyli 10,0 Blg). Następnie dodawanie drożdży a następnie efekt końcowy już w butelkach. Pozdrawiam wszystkich i zaczynam już myśleć nad kolejną warką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 A jak ze smakiem piwka, bo zdjęcia ładne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 8 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 no cóż jak pisałem smak nie przypomina urquella, ale jest inny niż kupne piwa. kolorek także nie powiedziałbym że jest jasny. Najważniejsze że jest to pierwsza Warka, pieni się ładnie i smak też jest niezły. Dlatego uważam że jak na pierwszy raz jest nieźle, już myślę o II warce, tak więc hrapek działaj jest warto.Pozdrawiam wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 26 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2008 Witam ponownie po dłuższej przerwie, w dniu wczorajszym wykonałem kolejny nastaw Warki, czyli II. Tym razem zdecydowałem sie na ekstrakt słodowy, i tym razem działam ciemne piwko STOUT na bazie ekstrakt John Bull Dark, w dniu jutrzejszym postaram się dołączyć zdjęcia z tego wyczynu, jest już trochę inaczej niż przy brewkicie. (muszę je jeszcze pomniejszyć). Pozdrawiam i do jutra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 26 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2008 Właśnie myślałem, żeby zrobić dokładnie tak samo jak Ty! Tylko, że w BA nie widzę tego ekstraktu... To Ty mi je wykupiłeś? Ile dałeś ekstraktu? Czym chmieliłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 witam ponownie zgodnie z obietnicą w załączeniu przesyłam fotki z mojej II warki, Hrapek nie martw się napewno nie wykupiłem wszystkiego, a jeśli chodzi o ekstrakt to robiłem z gotowego zestawu z dodanym tam chmielem goryczkowym. Chmielenie zgodnie z instrukcją dołączoną do zestawu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 o to fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 i kolejne fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 zdjęcia przedstawiają kolejno etap produkcji,to jest ogrzanie ekstraktu aby stał się płynniejszy,dodanie go do zagotowanej wody, zestaw chmielu goryczkowego(granulatu) znajdującego się w zestawie, chmiel (granulat)w siatce muślinowej,gotowanie brzeczki ichmielenie, przygotowanie drożdży, pomiary brzeczki przed dodaniem drożdży,zestaw drożdży jakich użyłem, gęstwa drożdżowa i jej wlewanie do brzeczki, brzeczka po godzinie od dodania drożdży, po 3 godzinach i po 12 godzinach. Obecnie piwko pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Hrapek a jak tam twoja I warka widzę że już jesteś po pierwszej warce, napisz co działałeś i jak wyszło.Powiem tak- załapałem bakcyla, i to jest właśnie to co chciałem robić,świetna sprawa.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Na początek zrobiłem WES-owe Domowe Jasne, bo było w zestawie startowym. Już młode piwko smakowało mi bardzo. Postanowiłem poczekać miesiąc do pierwszej próby. Widać, że piwko pracowało w butelce, bo aż się para skropliła w szyjkach. Robi się klarowne... Też uważam, że to super rzecz. Myślisz nad zacieranym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekmyken Opublikowano 29 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 witaj Hrapek, oczywiście ze myślę nad zacieranym w poniedziałek czeka mnie pomiar piwka i jak od fermentowało dobrze burzliwą to przejdę na cichą, no i wiadomo butelkowanie.Czekają mnie jeszcze drobne zakupy aby móc robić zacierane, no ale to już jest oczywiste że aby tworzyć trzeba zainwestować . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się