buber Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Umyśliłem sobie uwarzyć w weekend lagera, prosty zasyp i proste chmielenie. Proszę o podpowiedź, co byście zmienili, ewentualnie poprawili. I czy to ma szansę się udać?Jako pils i nie pils... Zasyp na 25 litrów, ok. 11-12 Blg, IBU 40, 5,5kg pilzneńskiego, zacieranie 68-66 st. C przez godzinę (albo 64 st. - 15 min, 72 st. - 45 min). Chmielenie 60 min - 30 gr Marynki 30 min - 30 gr Marynki 0 min - 30 gr Lubelskiego Na chłodzenie - 30 gr Lubelskiego Drożdże W34/70 (2 saszetki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zacieranie opcja numer dwa, gotowanie przedłuż do 80, 90 minut. Jak masz jakiegoś monacha albo wiedeński do sypnij garść, ewentualnie jakiś jasny karmel, tak do 5%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Ja zacieram trochę wytrawniej (max 65C) ale robię coś w stylu podwójnej dekokcji po 1/3 już po jakichś 30 min od wrzucenia słodów ustalając tym temp w okolicy 72C bez mashoutu. Zmniejszyłbym też nieco IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się