Jump to content

Pils albo prawie Pils


buber

Recommended Posts

Umyśliłem sobie uwarzyć w weekend lagera, prosty zasyp i proste chmielenie. Proszę o podpowiedź, co byście zmienili, ewentualnie poprawili. I czy to ma szansę się udać?Jako pils i nie pils...

Zasyp na 25 litrów, ok. 11-12 Blg, IBU 40, 5,5kg pilzneńskiego, zacieranie 68-66 st. C przez godzinę (albo 64 st. - 15 min, 72 st. - 45 min).

Chmielenie

60 min - 30 gr Marynki

30 min - 30 gr Marynki

0 min - 30 gr Lubelskiego

Na chłodzenie - 30 gr Lubelskiego

 

Drożdże W34/70 (2 saszetki)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zacieranie opcja numer dwa, gotowanie przedłuż do 80, 90 minut. Jak masz jakiegoś monacha albo wiedeński do sypnij garść, ewentualnie jakiś jasny karmel, tak do 5%.

Link to comment
Share on other sites

Ja zacieram trochę wytrawniej (max 65C) ale robię coś w stylu podwójnej dekokcji po 1/3 już po jakichś 30 min od wrzucenia słodów ustalając tym temp w okolicy 72C bez mashoutu. Zmniejszyłbym też nieco IBU. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.