zgoda Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Wyrazy współczucia. Przypadek że akurat trafiło na 13? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 17 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 (edytowane) ahh widzisz, takie życie okrutne.... a nigdy nie wierzyłem w te 13, a tu taki zonk. Edytowane 17 Listopada 2010 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Warka nr 13 poszła w butelki - 80 szt. 0,5L. A co tam, wylać zawsze się zdąży.... czy coś z tego będzie to zobaczymy :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 (edytowane) Warka nr. 17 ... warzona 19.11.2010 r. Pale Ale Słód Pale Ale (W) - 9,5 kg Słód Carahell - 0,6 kg Chmiel Marynka - 90 g Chmiel Lubelski - 60 g Gęstwa London III Zacieranie na gęsto w 27 litrach wody. Słody wsypane do wody o temp. 74°C. 71 - 66°C - 1,5h 76°C - filtracja 60 min chmielenie: 90 g Marynka - 60min 60 g Lubelski - 15min W efekcie około 50 litrów brzeczki o gęstości 11,5°Blg Edytowane 20 Listopada 2010 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 (edytowane) Warka nr. 18 ... warzona 26.11.2010 r. Bohemskie Ciemne Niestety nie moja receptura, wiec póki co nie jestem w stanie napisać ile czego. Wybicie około 50 litrów o gęstości 12,5°Blg zadane drożdżami Wyeast Bohemian Lager. Warka nr. 19 ... warzona 27.11.2010 r. Zimowe Ale Słód Pale Ale (CM) - 4kg Słód Caraamber - 0,25 kg Słód Caraaroma - 0,15 kg Chmiel Marynka - 30 g Chmiel Lubelski - 20 g Kolendra - 10 g Gałka Muszkatułowa - niecałe 0,5 gałki Cynamon - pokruszona 1 laska Imbir - świeży starty około 10g Rodzynki - jedna garść Goździki - 6 szt Jałowiec - 4 szt Cukier Wanilinowy - 1 saszetka (16 g) Miód - 0,7 l. Gęstwa Wyeast London III Słody wsypane do wody o temp. 73°C. Zacieranie przez godzinę w temp 68-66°C. Podgrzanie do 76 i filtracja. Dosyć ciężko się filtrowało bo ciągle mi zapychało filtrator Chmielenie 60 min. Marynka - 60min Lubelski - w 40 min Przyprawy i miód - w 55 min W efekcie 20 litrów brzeczki o gęstości 13°Blg stoi na kredensie zaszczepione drożdżami. Edytowane 27 Listopada 2010 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Warka nr. 20 ... warzona 10.12.2010 r. Amber Ale Słód Pale Ale (CM) - 1,5 kg Słód Pale Ale (W) - 2,5 kg Słód Caraamber - 0,2 kg Słód Caraaroma - 0,1 kg Chmiel Challanger - 30 g Chmiel Fuggles - 20 g Gęstwa W1318 London III Słody wsypane do wody o temp 72°C . Zacieranie w 70-66°C przez 1h. Podgrzanie do temp 76°C i filtracja Chmielenie: Challanger - 60min Fuggles - 15min Brzeczki wyszło około 18-19 litrów o gęstości 12°Blg. Edytowane 11 Grudnia 2010 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Warka nr. 21 ... warzona 11.12.2010 r. Witbier Słód Pilzneński - 5 kg Słód Pszeniczny - 1,85 kg Płatki błyskawiczne Pszenne - 2 kg Płatki błyskawiczne Owsiane - 1 kg Chmiel Challenger - 60 g Curacao - 40 g Kolendra - 40 g Drożdże WLP 400 Belgian Wit Kleikowanie płatków pominąłem z racji tego, że były to błyskawiczne. Słody i płatki wsypane do wody o temp 73°C Zacieranie: 69-65°C - 70min 72°C - 30 min i w tej temp. zacier poszedł do filtracji bo skończyła się butla. Gotowanie: Chmiel - 60min 20 g curacao i kolendry - 15min 20 g curacao i kolendry - 5min W efekcie około 45 litrów brzeczki o gęstości 11,5°Blg Edytowane 12 Grudnia 2010 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 (edytowane) Warka nr. 22 .... warzona 29.12.2010 r. Pale Ale Słód Pale Ale (W) - 9,5 kg Słód Carahell - 0,5 kg Chmiel Marynka - 90 g Chmiel Fuggles - 60 g Gęstwa W1318 London III Zacieranie na gęsto w 27 litrach wody. Słody wsypane do wody o temp. 75°C 70 -66°C - 1,5h 77°C - filtracja Chmielenie: Marynka - 70 min Fuggles - 15 min Objętość ok 55 litrów o gęstości 11°Blg Edytowane 30 Grudnia 2010 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 przewidywana objętość 50 litrów, 12°Blg . Konkretne warki Moje 20-litrowe za szybko się kończą - bynajmniej te udane;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Miałem ten sam problem i dlatego robię 50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 (edytowane) Po miesiącu przerwy na egzaminy pierwsze warzenie w tym roku. Warka to kombinacja resztek słodów z moich zapasów. Dziś dostałem nowe świeże słody i chmiele więc kolejne warzenie już za niedługo. Warka nr. 23 ... 7.02.2011 Miodowe Ale Słód Pale Ale - 3,5 kg Słód Pilzneński - 1,4 kg Słód Monachijski I - 0,6 kg Słód Caraamber - 0,2 kg Chmiel Marynka - 30g Chmiel Lubelski - 20g Miód - 1 litr Drożdże Safale US-05 Zacieranie w 20 litrach wody. 70 - 65°C - 60' 77°C - filtracja Chmielenie: 70 min chmielenia Marynka - 70min Lubelski - 15' Dodanie miodu na samym końcu - 0' Wyszło 24 litry brzeczki nastawnej o gęstości 18°Blg. Dzisiaj rano zadane drożdżami. Edytowane 8 Lutego 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 (edytowane) Drożdże z warki nr 23 wychodzą z fermentora Warka nr. 24 ... 9.02.2011 Witbier Słód Pilzneński - 5kg Słód Pszeniczny - 2kg Płatki Pszenne - 1,2kg Płatki Orkiszowe - 0,8kg Płatki Owsiane - 1kg Chmiel Marynka - 40g Curacao - 40g Kolendra - 40g Gęstwa WLP 400 Belgian Wit Zacierane na gęsto w 25 litrach wody. 70-65°C - 70' 73-70°C - 80' 77°C - filtracja Chmielenie: Marynka - 60' 20g curacao i kolendry - 15' 20g curacao i kolendry - 5' W efekcie wyszło około 45 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 11°Blg. Dodam, ze miałem problemy ze scukrzeniem skrobi. Po 2,5h zacierania próbka nadal się barwiła. Nie wiem czym to spowodowane, bo nic nie odbiegało od normy. Poszło do filtracji. Filtracja na wiaderkach z dziurami szła jak krew z nosa. Ciągle było trzeba mieszać w młócie by moc filtrować. W efekcie brzeczka mętna jak sto diabli. Ahh zobaczmy co z tego będzie. Dzisiaj warzenie Biere de Garde Edytowane 10 Lutego 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 (edytowane) Warka nr. 25 ... 10.02.2011 Biere de Garde Słód Pilzneński - 5,75 kg Słód Crystal 120EBC - 0,25 kg Słód Abbey Malt - 0,1 kg Słód Caraaroma - 0,1 kg Chmiel Marynka - 30 g Chmiel Lubelski - 30 g Drożdże Wyeast 1762 Abby Ale II Zacieranie w 18 litrach wody. 64-60°C - 40' 72°C - 20' 76°C - filtracja Chmielenie: Marynka 30g - 70' Lubelski 20g - 15' Lubelski 10g - 10' Brzeczka nastawna wyszła bardzo klarowna. W fermentorze stoi około 20 litrów o gęstości 17°Blg. Edytowane 11 Lutego 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Warka nr. 26 ... 4.03.2011 Belgian Blond Ale wg. przepisu Anteksa słód pilzneński - 4,0kg słód Carapils - 0,3kg słód Caraaroma - 0,1kg Słód Abbey Malt - 0,1kg Chmiel Marynka - 20g Chmiel Lubelski - 20g Cukier - 0,45kg Gęstwa WLP400 Belgian Wit Zacierane w 15 litrach wody. 60°C - 30' 72°C - 40' 76°C - filtracja Chmielenie: Marynka - 70' Lubelski - 10' Cukier dodany w 60 minucie gotowania. W efekcie wyszło około 20-22 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 14°Blg. Coś mała wydajność, ale pierwszy raz filtrowałem na oplocie i może tu leży problem. trzeba poćwiczyć wysładzanie na tym sprzęcie. Swoją drogą brzeczka tez jakaś ciemna wyszła jak na blond. Edytowane 4 Marca 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Warka nr. 27 ... 5.03.2011 Pilsener Słód Pilzneński - 8,5 kg Słód Monachijski I - 1,5 kg Słód CaraPils - 0,6 kg Chmiel Marynka - 60g Chmiel Saaz - 140g Gęstwa Wyeast 2278 Czech Pils Zacierane infuzyjne na gęsto w 27 litrach wody. 62°C - 30' 72°C - 30' 76°C - filtracja Chmielenie 60 minut: Marynka - 60' Saaz 70g - 15' Saaz 70g - 0' W efekcie wyszło około 55 litrów brzeczki o gęstości 11°Blg Edytowane 6 Marca 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) Warka nr. 28 .... 8.03.2011 Monachijskie Ciemne Słód Pilzneński - 1,5 kg Słód Monachijski I - 2,5 kg Słód Caraaroma - 0,2 kg Słód Carapils - 0,2 kg Chmiel Marynka - 25 g Chmiel Lubelski - 25g Gęstwa W2206 Bavarian Lager Zacierane infuzyjnie w 14 litrach wody. 62°C - 30' 72°C - 50' 76°C - filtracja Chmielenie 60min: Marynka - 60' Lubelski 15g - 15' Lubelski 10g - 5' Brzeczka nastawna równe 20 litrów o gęstości 12,5°Blg, dziś zaszczepiona drożdżami. Edytowane 9 Marca 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) Warka nr. 29 ... 21.03.2011 Amber Ale Słód Pale Ale (W) - 9 kg Słód Caraamber - 0,5 kg Słód Caraaroma - 0,25 kg Chmiel Marynka - 80 g Chmiel Lubelski - 40 g Chmiel Fuggles - 20 g Drożdże Wyeast 1318 London III Zacierane na gęsto w 27 litrach wody. 70 - 65°C - 60' 76°C - filtracja Chmielenie 60min: Marynka - 60' Lubelski - 15' Fuggles - 0' Do beczki na fermentację poszło coś ponad 50 litrów o gęstości 11°Blg. Edytowane 22 Marca 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 (edytowane) Warka nr. 30 ... 25.03.2011 Whisky - Kouřové Pivo Słód Pilzneński - 3,5 kg Słód Monachijski I - 0,5 kg Słód Whisky - 0,5 kg Słód CaraPils - 0,35 kg Chmiel Marynka - 30 g Chmiel Saaz - 30 g Gęstwa Wyeast 2278 Czech Pils Zacieranie infuzyjne w 16 litrach wody: 52°C - 15' 62°C - 30' 72°C - 30' 76°C - filtracja Chmielenie 60min: Marynka - 60' Saaz 25g - 15' Saaz 5g - 0' Wyszło około 20 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13°Blg Edytowane 26 Marca 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka nr. 31 .... 2.04.2011 Witbier Słód Pilzneński - 5 kg Słód Pszeniczny - 2 kg Płatki Pszenne błys. - 1,2 kg Płatki Orkiszowe błys. - 0,8 kg Płatki Owsiane błys. - 1 kg Chmiel Marynka - 45 g Kolendra - 45 g Curacao - 40 g Gęstwa WLP400 Belgian Wit Zacierane na gęsto w 25 litrach wody - 60' 70 - 65°C - 60' 76°C - filtracja Chmielenie 60min: Marynka - 60' Kolendra + Curacao po 20g - 15' Kolendra + Curacao po 20g - 5' Objętość brzeczki nastawnej to 50 litrów o gęstości 11,5°Blg. Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 (edytowane) Warka nr 32 .... 24.06.2011 (nr na kapslu to: 34 !) Belgian Blond Ale słód Pale Ale (W) - 4,0kg słód Carapils - 0,3kg słód Caraaroma - 0,1kg Słód Abbey Malt - 0,1kg Chmiel Marynka - 20g Chmiel Lubelski szyszka - 25g Cukier - 0,5kg Wyeast 3944 Belgian Witbier Zacierane w 15 litrach wody. 60°C - 30' 72°C - 40' 76°C - filtracja Chmielenie: Marynka - 70' Lubelski - 10' Cukier dodany w 60 minucie gotowania. W efekcie wyszło 20 litrów brzeczki o gęstości 15°Blg Edytowane 26 Lipca 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 (edytowane) Warka nr 33 .... 25.06.2011 American India Pale Ale Słód Pale Ale (W) - 5,3 kg Słód Monachijski I - 0,3 kg Słód Pszeniczny - 0,3 kg Słód CaraPils - 0,3 kg Chmiel Simcoe - 50 g Chmiel Amarillo - 20 g Safale US-05 Zacierane w 18 litrach wody: 70-65°C - 60min 76°C - filtracja Chmielenie 60 min: Simcoe 20g - 60' Simcoe + Amarillo po 10g - 15' Simcoe 15g - 0' Planowane chmielenie na zimno podczas fermentacji cichej: Amarillo 10g - 7 dni Simcoe 5g - 3 dni Objętość brzeczki to 21 litrów o gęstości 16°Blg Edytowane 26 Czerwca 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Simcoe możesz sobie odpuścić,kiedyś dałem 50 gr na 10 dni (24l) i prawie żadnego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 no i tak pozostanie mi te 5g wiec je wrzucę, najwyżej dam więcej amarillo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 no,mógłbyś dać ze 20-30 g,powyżej nie ma chyba sensu.zrobiłem z 50 g i jest mniej cytrusowe niż po zadaniu 30 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 hmm no zobaczymy co wyjdzie, dam te 20-30g amarillo. Dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się