Kamil_s1 Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 (edytowane) Warka nr 34 ... 19.07.2011 (nr na kapslu to: 32) Witbier Słód Pilzneński - 5kg Słód Pszeniczny - 2kg Płatki Pszenne - 1,2kg Płatki Orkiszowe - 0,8kg Płatki Owsiane - 1kg Chmiel Lubelski szyszka - 70g Curacao - 40g Kolendra - 45g Gęstwa Wyeast 3944 Belgian Witbier Zacierane na gęsto w 23 litrach wody. 70 - 65°C - 80' 76°C - filtracja Chmielenie 60min: Lubelski - 60' Kolendra 30g + Curacao 20g - 15' Kolendra 15g+ Curacao 20g - 5' Trochę problemów było przy filtracji co przy wicie nie jest niczym dziwnym. Brzeczka przednia natomiast była jakaś taka kleikowata, gęsta sam nie wiem dlaczego. Próba jodowa wyszła negatywnie wiec wszystko powinno być ok. Zobaczymy co wyjdzie. Brzeczki nastawnej wyszło ok 50 litrów o gęstości 10°Blg Edytowane 26 Lipca 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) Warka nr 35 ... 23.07.2011 Ordinary Bitter Słód Pale Ale - 2,7 kg Słód Carahell - 0,1 kg Słód Aroma - 0,1 kg Słód Abbey Malt - 0,1 kg Chmiel Fuggles - 40 g Chmiel East Kent Goldings - 20g Cukier trzcinowy ciemny - 0,2 kg Safale S-04 Zacierane w 13 litrach wody. 68°C - 60' 76°C - filtracja Chmielenie 60 min: Fuggles - 60' EKG + cukier - 15' Wyszło 21,5 litra brzeczki nastawnej o gęstości 9,5°Blg. Edytowane 25 Lipca 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 (edytowane) Warka nr 36 ... 25.07.2011 Ordinary Bitter Z racji opóźnionej reakcji drożdży płynnych byłem zmuszony uwarzyć jeszcze jednego bittera. Zdecydowałem się uwarzyć identyczną warkę jak poprzednią i zaszczepić ją drożdżami Wyeast 1275 Thames Valley Ale. Będę mógł porównać oba piwa i dostrzec różnice w smaku pomiędzy tymi drożdżami a suchymi S-04. Słód Pale Ale - 2,7 kg Słód Carahell - 0,1 kg Słód Aroma - 0,1 kg Słód Abbey Malt - 0,1 kg Chmiel Fuggles - 40 g Chmiel East Kent Goldings - 20g Cukier trzcinowy ciemny - 0,2 kg Wyeast 1275 Thames Valley Ale Zacierane w 13 litrach wody. 68°C - 60' 76°C - filtracja Chmielenie 60 min: Fuggles - 60' EKG + cukier - 15' Wyszło równe 20 litrów o gęstości 10°Blg Edytowane 26 Lipca 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka nr 37 ... 10.08.2011 Robust Porter Słód Pilzneński - 4,5 kg Słód Caraaroma - 0,26 kg Słód Aroma - 0,24 kg Słód Czekoladowy - 0,25 kg Jęczmień palony - 0,15 kg Chmiel Target - 20 g Chmiel Fuggle - 15 g Chmiel Willamete - 15 g Gęstwa Wyeast 1275 Thames Valley Słody wsypane do wody 66°C . 62°C - 40' 70°C - 20' 73°C - dodanie słodów palonych 76°C - filtracja Chmielenie 60min: Target - 60' Fuggle+Willamete - 15' Finalna objętość to 21,5 litra o gęstości 14,5°Blg Edytowane 11 Sierpnia 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 13 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) Warka nr 38 ... 13.09.2011 Stout Kawowy Słód Pilzneński - 4 kg Słód Pszeniczny - 0,5 kg Słód Caraamber - 0,5 kg Słód Czekoladowy - 0,25 kg Jęczmień palony - 0,11 kg Chmiel Willamette - 55g Kawa "Prima" - 0,15 kg US-05 Słody wsypane do wody 66°C 62°C - 40' 70°C - 25' 76°C - filtracja Chmielenie: 60' 27g Willamette - 60' 26g Willamette - 10' kawa - 1' W efekcie wyszło 20 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 15°Blg Edytowane 13 Września 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Warka nr 39 ... 29.09.2011 Świąteczne Z racji, że do świąt już bliżej niż dalej, trzeba się przygotować. Lekkie czyszczenie magazynu z słodów i tak powstało to piwo. Słód Pilzneński - 3,3 kg Słód Pale Ale - 1 kg Słód Aroma - 0,2 kg Słód Abbey Malt - 0,2 kg Chmiel Marynka - 30 g Chmiel Lubelski (sz) - 30 g Kolendra (ziarna) - 15 g Gałka muszkatułowa - 1/3 gałki świeżo startej Cynamon - 1 laska pokruszona Imbir - nie wiem ile, na oko Goździki - ok 13 szt. Jałowiec - 5 szt Cukier trzcinowy ciemny - 0,1 kg Gęstwa Wyeast 3787 THG od misiuzeb. Dzięki Słody wsypane do wody 66°C 63-60°C - 40' 72°C - 25' 76°C - filtracja Chmielenie 60' Marynka - 60' Lubelski - 20' Przyprawy+cukier - 5' Finalna objętość to 22 litrów o gęstości ok 13°Blg Edytowane 30 Września 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Warka nr 39 ... 29.09.2011Świąteczne Gęstwa Wyeast 3787 THG od misiuzeb. Dzięki raczej podziękowania dla Portera , bo to chyba jego. dopiero jesteś 4 właścicielem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 (edytowane) Warka nr 40 ... 6.10.2011 Trappist Przepis kolegi Hagara, podobno bardzo dobre piwo, więc warto spróbować. Słód Pilzneński - 5 kg Słód Monachijski I - 0,9 kg Słód Caramunich I - 0,3 kg Słód Czekoladowy - 0,06 kg Chmiel Marynka - 20 g Chmiel Lubelski (sz) - 15 g Cukier kandyz. ciemny - 0,5 kg Drożdże THG Słody wsypane do wody 52°C 50°C - 10' 65°C - 40' 74°C - 25' 78°C - filtracja Chmielenie 90' Marynka - 90' Lubelski - 10' Cukier - 5' Oryginalnie w przepisie był użyty caramunich II, ale miałem tylko I wiec musiałem lekko zmodyfikować przepis. W sumie po chłodzeniu wyszło 20 litrów - 20°Blg. Trochę dużo, więc dodam 3 litry wody przegotowanej i powinno być ok. Edytowane 6 Października 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Potwierdzam, było bardzo dobre. Tyle, że Hagar chyba swoje fermentował S-33, THG mocniej odfermentowują więc sądzę że będzie bardziej wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Tak, oryginalnie były S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Warka nr 41 ... 21.10.2011 Pilsner Słód Pilzneński - 4kg Chmiel Saaz - 100g Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager słód do 14 litrów wody o temp. 45°C 53°C - 15' 63-62°C - 20' dekokt 1/3 podgrzewam do 72°C - 10' dekokt podgrzewam do wrzenia - 20' reszta cały czas w 63-62 st.C dekokt małymi porcjami wlewam do zacieru głównego 73°C - 40' 76°C - filtracja Chmielenie 90min: 30g - 90' 30g - 15' 40g - 1' Uzyskana objętość to 18,5-19 litrów o gęstości ok 13°Blg. Wieczorem uzupełnię te brakujące 1,5 l. Edytowane 21 Października 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) Warka nr 42 ... 7.11.2011 Czeska 10° Słód Pilzneński - 3,5 kg Chmiel Żatecki - 87g Gęstwa W 2001 Urquell lager słód do 12 litrów wody o temp. 45°C 53°C - 15' 63-62°C - 20' dekokt 1/3 podgrzewam do 72°C - 10' dekokt podgrzewam do wrzenia - 20' reszta cały czas w 63-62 st.C dekokt małymi porcjami wlewam do zacieru głównego 73°C - 40' 76°C - filtracja Chmielenie 90 minut: 25g - 90' 25g - 15' 37g - 1' Wyszło 23 litry brzeczki nastawnej o gęstości ok 10°Blg. Edytowane 7 Listopada 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Przeszukuje właśnie forum z recepturami zawierającymi słód whisky. Bodajże 3 Twoje warki zawierały taki słód w zasypie, najbardziej interesują mnie warki 15 i 16A (była jeszcze warka 30 ale to dolniak więc odpada) - jak bardzo ten słód jest wyczuwalny w piwie przy takim zasypie jaki zastosowałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Szczerze mówiąc, praktycznie niewyczuwalny był w tych szkockich piwach, więc radzę go dać więcej. W tym dolniaku był wyczuwalny początkowo, taki lekko ziemisty- wędzony posmak, ale z czasem zaniknął prawie całkowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Tak jak myślałem. W #15 tego słodu było 10% zasypu a w #16 poniżej 5% a w #30 też 10%. W takim razie wydaję mi się, że spokojnie mogę podnieść ilość tego słodu do 20-25% zasypu. Ostatnio piłem piwo Smokey George, genialnie pachnie torfem, w smaku wędzone, zamierzam "iść tą drogą" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Szczerze mówiąc, praktycznie niewyczuwalny był w tych szkockich piwach, więc radzę go dać więcej. W tym dolniaku był wyczuwalny początkowo, taki lekko ziemisty- wędzony posmak, ale z czasem zaniknął prawie całkowicie. Nie pamiętam, którą warkę ja miałem ale ten smak był wyczuwalny dość wyraźnie, asz musiałem sprawdzić w twoich zapiskach co to był za słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 (edytowane) Warka nr 43 ... 26.11.2011 Marcowe Słód Pilzneński - 8 kg Słód Monachijski I - 2 kg Słód Carahell - 1,3 kg Chmiel Marynka - 50g Chmiel Lubelski - 65g Gęstwa Urquell lager Słody wsypane do wody 66°C 62°C - 1h 76°C - filtracja Chmielenie 60min: marynka - 60' lubelski 50g - 15' lubelski 15g - 1' Wyszło około 50 litrów brzeczki o gęstości 13°Blg Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Szczerze mówiąc, praktycznie niewyczuwalny był w tych szkockich piwach, więc radzę go dać więcej. W tym dolniaku był wyczuwalny początkowo, taki lekko ziemisty- wędzony posmak, ale z czasem zaniknął prawie całkowicie. A płatki dębowe które zastosowałeś do cichej (wedle opisu) nadały piwu jakiś dodatkowy wyczuwalny charakter ? Edytowane 2 Grudnia 2011 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Tak, dały taki lekko "drewniany" posmak, ciężko mi określić jaki konkretnie. Ale był lekko wyczuwalny. Do ciemnego piwa, szczególnie w szkockim charakterze całkiem fajnie się sprawdziły. Do innych gatunków piwa jednak bym nie stosował. Nie pamiętam już ile ich dokładnie dałem, ale nie było tego tyle ile mam zanotowane w zapiskach, a chyba trochę więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Warka nr 44 ... 17.12.2011 Bohemskie Ciemne Słód Pilzneński - 2,4 kg Słód Monachijski I - 1,2 kg Słód Aroma - 0,35 kg Słód Abby Malt - 0,3 kg Słód Carafa III - 0,2 kg Chmiel Saaz - 50g Gęstwa Urquell Lager 2001 Słody wsypane do wody 55 °C 62°C - 40' 72°C - 20' 76°C - filtracja Chmielenie 60 min: 35g - 60' 15g - 10' Piwo zrobione z czyszczenia magazynu więc dlatego taki zasyp a nie inny. Wyszło 20 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 12,5°Blg. Edytowane 17 Grudnia 2011 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Warka nr 45 ... 13.01.2012 Piątek 13-tego Lager Słód Pilzneński - 3 kg Słód Pszeniczny - 1 kg Słód Carahell - 0,3 kg Chmiel Lubelski - 80g Gęstwa W 2001 Urquell Lager Słody wsypane do wody o temp 44°C 42°C - 10' 62°C - 40' 72°C - 20' 76°C - filtracja Chmielenie 90min: 20g - 90' 30g - 15' 30g - 1' Wyszlo 20 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13°Blg. Piwo warzone z pomocą Kasi z Browaru Domowego z Podbeskidzia Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Kamil_s1 jak Ci się sprawują te drożdże Urquell Lager? Tydzień temu zrobiłem na nich warkę zaczęły ładnie pracować a później nagle przestały (choć sprawiały wrażenie że cały czas działają) jak zmierzyłem to w zaszło 1 blg w tydzień więc przeniosłem do ciepłego - teraz czekam. Zdarza mi się tak z nimi już drugi raz więc zastanawiam czy to one taki symulanty są czy może inna kwestia wchodzi w grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Cześć Jestem bardzo zadowolony z tych drożdży. Zrobiłem na nich już 4 piwa, teraz robię 5. Za każdym razem odfermentowały do 1,5-2 Blg w 2 tygodnie, więc dosyć szybko jak na lagery. Fermentację przeprowadzam w 10oC. Piwa wychodzą bardzo klarowne. Jak narazie nie miałem z nimi żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Potwierdzam słowa Kamila, warka na urquelach po fermentacji była klarowna jak po 2 miesiącach leżakowania a była tylko 3 tyg na burzliwej bez cichej i lagerowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się