19Mateusz87 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Może i piwo jest bardzo klarowne, jednak wydaje mnie się, że drożdże te dodają trochę posmaków kwiatowych do piwa. Mnie osobiście średnio to pasuje. Cenię sobie czysty charakter piwa, słód i chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Tak dodają, ale z tego co wiem to taki jest ich charakter i profil smakowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) Warka nr 46 ... 4.02.2012 Pils Bawarski Słód Pilzneński - 9 kg (50/50 Litovel i Strzegom) Słód Carahell - 1 kg Chmiel Hallertauer Tradition - 200g Drożdże Wyeast Bavarian Lager Słody wsypane do wody o temp 45°C 55°C - 10' 62°C - 40' 72°C - 20' 78°C - filtracja Chmielenie 90min: 100g - 90' 70g - 20' 30g - 1' Piwo warzone wspólnie z Kasią i Arkiem z Browaru z Podbeskidzia. Finalna objętość to 50 litrów o gęstości 13°Blg. Edytowane 5 Lutego 2012 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Warka nr 47 ... 25.02.2012 Marcowe Słód Pilzneński - 8kg (50/50 Litovel i Strzegom) Słód Monachijski I - 2kg Słód Carapils - 0,7kg Słód Carabohemian - 0,4kg Chmiel Perle - 80g Chmiel Hallertauer Tradition - 60g Gęstwa Wyeast Bavarian Lager Słody wsypane do wody o temp 55°C 53°C - 15' 62°C - 30' 72°C - 30' 76°C - filtracja Chmielenie 60min: Perle - 60' HT - 15' Piwo Warzone wspólnie z Browarem z Podbeskidzia Finalna objętość to 50 litrów o gęstości 13°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Cześc Widzę że imprezka rodzinna ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Cześc Widzę że imprezka rodzinna ;-) Pewnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Cześc Pewnie Pozdrowienie dla bratowej i brata bardzo ich zaniedbałem Reszta ew. na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Dzięki, przekaże Chociaż sami pewnie przeczytają za chwile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka nr 48 ... 24.04.2012 Bitter Słód Pilzneński (Litovel) - 3kg Słód Cara Crystal - 0,2kg Słód Cara Bohemian - 0,1kg Chmiel Target - 30g Chmiel EKG - 30g Drożdże Wyeast British Ale II Słody wsypane do wody 72°C 68°C - 1h 76°C - filtracja Chmielenie 60min: 15g target - 60' 15g EKG - 15' 15g EKG - 1' 15g target - planowane jest na cichą Wyszło 19 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 10°Blg. Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 (edytowane) Warka nr 49 ... 2.05.2012 Robust Porter Słód Pilzneński - 4,5 kg Słód Carabohemian - 0,5 kg Słód Czekoladowy - 0,25 kg Jęczmień Palony - 0,15 kg Chmiel East Kent Golding - 35g Chmiel Wilamette - 30g Gęstwa W British Ale II Słody wsypane do wody 66°C. 62°C - 40min 70°C - 20min 76°C - dodanie słodów palonych i filtracja Chmielenie 60 min: EKG - 60' Wilamette - 15' Wyszło 20 litrów brzeczki o gęstości 15,5°Blg. Piwo warzone razem z Kasią z Podbeskidzkiego Browaru Domowego Edytowane 2 Maja 2012 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 (edytowane) Warka nr 50 ... 12.06.2012 American Ale Słód Pilzneński (Bruntal) - 5kg Słód CaraCrystal - 0,18 kg Chmiel Marynka - 30g Chmiel Amarillo - 60g Chmiel Simcoe - 5g Safale US-05 Słody wsypane do wody 66°C. 62°C - 45min 70°C - 15min 76°C - filtracja Chmielenie 60min: Marynka - 60' Simcoe + 30g Amarillo - 15' Podczas cichej fermentacji dodam kolejne 30g Amarillo do chmielenia na zimno. W fermentorze ok 20 litrów brzeczki o gęstości 15°Blg, która właśnie została zaszczepiona drożdżami Edytowane 12 Czerwca 2012 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Warka nr. 51 ... 19.06.2012 Witbier Słód Pilzneński - 5kg Słód Pszeniczny - 2kg Płatki Pszenne - 1,2kg Płatki Orkiszowe - 0,8kg Płatki Owsiane - 1kg Chmiel Marynka - 40g Curacao - 40g Kolendra - 45g Drożdże Wyeast 3944 Belgian Wit Zacierane na gęsto w 25 litrach wody. 70-65°C - 1h 77°C - filtracja Chmielenie: Marynka - 60' 20g curacao i kolendry - 15' 25g curacao i kolendry - 5' Objętość finalna to ok 50l. o gęstości 11°Blg Edytowane 19 Czerwca 2012 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Po bardzo długiej przerwie pozdrawiam i zaczynamy warzyć: Warka nr 52... 31.12.2012 Pilsner Słód Pilzneński - 4kg Chmiel Marynka - 25g Chmiel z ogrodu (M lub L, tu jest niejasność ) - 25g Chmiel Lubelski - 20g Wyeast Urquell Lager Zacieranie w 13l. wody: Słody wsypane do wody o temp. 45°C 55°C - 10' 62°C - 40' 72°C - 20' 78°C - filtracja Chmielenie 60min: Marynka - 60' Z ogrodu - 15' Lubelski - 0' Wyszło 22l. piwa o gęstości 13°Blg Piwo już jest zakegowane i zabutelkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Warzyłeś w składzie pełnym z Leszkiem czy sam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Kamil już myślałem, że odpuściłeś sezon lagerowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Warzyłem tym razem sam. Sezon lagerowy to podstawa w moim browarze, nie można go opuścić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Warka nr 53... 23.01.2013 Czeska 10 Słód Pilzneński - 3,5kg Chmiel Marynka - 25g Chmiel Lubelski - 15g Wyeast Urquell Lager Zacieranie w 12l. wody: Słody wsypane do wody o temp. 45°C 55°C - 10' 62°C - 40' 72°C - 20' 78°C - filtracja Chmielenie 60min: Marynka - 60' Lubelski - 15' Wyszło 20,5l. piwa o gęstości 10,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) Warka nr 54...16.02.2013 CIEMNY PILS BOHEMSKI Słód Pilzneński - 10kg (50%bruntal/50%strzegom) Słód karmelowy jasny - 1kg (Strzegom) Słód karmelowy ciemny - 1kg (Strzegom) Chmiel Żatecki - 160g )100/60 Drożdże Wyeast Pilsner Urquell Piwko warzone razem z browarem z Podbeskidzia Zacieranie :30min w 62 / 30 min w 72 Chmielenie 60min/20min, chmielem Żactecki. Finalna objętość to ok. 55 litrów- Blg nieznany. Wszystko szło sprawnie i wzorowo. Edytowane 17 Lutego 2013 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Witam po dłuższej nieobecności, czas rozpocząć sezon lagerowy: Warka nr 55... 23.11.2013 Pilsner Słód Pilzneński - 4kg Słód pszeniczny - 0,5kg Chmiel Saaz - 80g Wyeast Urquell Lager Zacieranie w 14l. wody: Słody wsypane do wody o temp. 45°C 55°C - 10' 62°C - 40' 72°C - 20' 78°C - filtracja Chmielenie 90min: 25g - 60' 25g - 15' 30g - 1' Wyszło 20l. piwa o gęstości 13°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Warka nr 56 ... 07.12.2013 Pilsner słód pilzeński Strzegom - 12kg 40 min w 63 stopniach 20 min w 72 stopniach masch out przy 78' chmielenie: marynka 125g - 90 min saaz 75g - 10 min Drożdże: wyeast urquell lager Wyszło 58l piwka o 12 blg Warka nr 57 ... 07.12.2013 Czeska 10 słód pilzeński Bruntal/Strzegom - 10kg 40 min w 63 stopniach 20 min w 72 stopniach masch out przy 78' chmielenie: marynka 125g - 90 min saaz 75g - 10 min Drożdże: wyeast urquell lager Wyszło 58l piwka o 10 blg Warki warzone wspólnie z Browarem Z Podbeskidzia w ich nowej warzelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Warka nr 58 ... 17.12.2013 Marcowe Oktoberfestbier Słód Pilzneński Bruntal - 3,2 kg Słód Monachijski I - 0,8 kg Słód Carapils - 0,3 kg Słód Caramunich - 0,2 kg Chmiel Spalt Select - 30g Chmiel Hallertauer Mittelfruh - 30g Drożdże Saflager S-23 Zacieranie w 14l. wody: Słody wsypane do wody o temp. 56°C 53°C - 10' 62°C - 40' 72°C - 20' 78°C - filtracja Chmielenie 90min: Spalt Select - 90' HM- 15' Wyszło 20l. piwa o gęstości 14°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Nowy rok - Nowa warzelnia Dzisiaj test systemu 3-stopniowego, żadnej automatyki (może kiedyś), wszystko grawitacyjnie. Sprzęt spisał się bardzo dobrze, a na pierwszy ogień poszło piwo: Warka nr 59 ... 18.01.2014 Marcowe Oktoberfestbier Słód Pilzneński - 6,4 kg Słód Monachijski I - 1,6 kg Słód Carapils - 0,6 kg Słód Caramunich - 0,4 kg Chmiel Spalt Select - 70g Chmiel Hallertauer Mittelfruh - 70g Gęstwa Saflager S-23 Zacieranie w 30l. wody: Słody wsypane do wody o temp. 56°C 53°C - 10' 62°C - 45' 72°C - 15' 78°C - filtracja Chmielenie 60min (przedłużone o 20min z powodu wymiany butli z gazem): Spalt Select - 80' HM- 15' Wyszło 40l. piwa o gęstości 14°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Warka nr 60 ... 27.01.2014 Pils Słód Pilzneński - 7,2 kg Słód Pszeniczny - 1kg Chmiel Magnat - 50g Chmiel Lubelski Select - 60g Gęstwa Urquell lager Zacieranie w 30l. wody: Słody wsypane do wody o temp. 56°C 53°C - 10' 62°C - 40' 72°C - 10' 78°C - filtracja Chmielenie 60min: Magnat - 60' LS- 10' Wyszło 40l. piwa o gęstości 12°Blg Dziś na testy poszły chmiele Magnat oraz Lubelski Select. Brzeczka nastawna dosyć mocno gorzka, zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Warka nr 61 ... 15.02.2014 Pils Słód Pilzneński - 8 kg Słód Carahell - 0,7kg Chmiel Magnat - 40g Chmiel Lubelski Select - 90g Gęstwa Saflager S-23 Wyeast 2000 Budvar Lager Zacieranie w 30l. wody: Słody wsypane do wody o temp. 56°C 53°C - 5' 62°C - 30' 72°C - 30' 78°C - filtracja Chmielenie 60min: Magnat - 60' LS 60g- 10' LS 30g- 0' Wyszło 44l. piwa o gęstości 12°Blg. Połowa zaszczepiona gęstwą Saflager, druga połowa zaszczepiona Budvarami. Zobaczymy różnicę pomiędzy piwami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Warka nr 62 ... 08.03.2014 Tmavý Ležák Słód Pilzneński - 4,2 kg Słód Monachijski I - 2,4 kg Słód Carapils - 0,6 kg Słód Caramunich I - 0,3 kg Słód Caraaroma - 0,3 kg Słód Carafa III - 0,4 kg Chmiel Saaz - 110g Gęstwa Mauribrew Lager Zacieranie w 30l. wody: Słody wsypane do wody o temp. 72°C 68°C - 60' 78°C - filtracja Słód carafa wsypany przed podgrzaniem do 78°C. Chmielenie 60 min: 80g - 60' 30g - 10' Wyszło 40 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się