Jump to content

Chłodzenie brzeczki


Recommended Posts

Witam.

Podejrzewam że zakładam post któryś z kolei o danej tematyce jednak z poprzednich nie wyczytałem jednoznacznej odpowiedzi.

Mianowicie obecnie mamy za oknem po około 30 stopni a do przygotowania zostały mi 3 warki.

I tutaj pytanie, niestety na chwile obecną nie posiadamy luźnych 160 zł na chłodnicę + moja partnerka ma już dosyć 7 wiaderek w pokoju i paru kartonów z słodami etc więc kolejna zabawka nie wchodzi w grę.

 

I tutaj pytanie gdyż mam parę opcji na szybkie wychłodzenie moich warek.

 

1.Sterylne butelki z zamrożoną wodą/ ewentualnie wkłady z lodówki turystycznej.

2.Chłodzenie czasowe czyli wrzątek w wiaderko i 24h aż ostygnie samo z siebie.

3.styropianowy karton, do środka wiaderko i zasyp z lodu.

4. 2,5m rurki miedzianej z castoramy powyginanej w kształt pseudo chłodnicy i dawaj do gara i woda.

 

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Najlepszym wyjściem jest wydanie powiedzmy pół kwoty tej którą podałeś na zakup 8 m rurki miedzianej, zwinięcie jej na mniejszym garnku w spirallę i masz chłodnicę :-)

 

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Wiem, że mnie tu zastrzelą i zamordują. Więc wrażliwych proszę o nieczytanie tego posta, ale... moje pierwsze w życiu piwo chłodziłem - będąc rzecz jasna totalnym ignorantem - poprzez wpieprzenie do gorącej brzeczki zamrożonych butelek plastikowych. Piwo wyszło ok., żadnych zakażeń itp. Ale jest to metoda w stylu: nie róbcie tego w domu. Więc może Twój punk 1...

Link to comment
Share on other sites

Jak nie miałem chłodnicy to gar 15l w którym warzyłem wkładałem do fermentora 30l + podbicie pod gar żeby gar się nie utopił. Wypełniałem fermentor zimną wodą z kranu, słuchawke z przysznica kładłem na pokrywce od gara i ustawiałem minimalny strumień, a kranikiem tak regulowałem wypływ wody, żeby cały czas było max w fermentorze. Około 150 litrów wody i 2-3 godzin ale brzeczka miała te 17 stopni.

Link to comment
Share on other sites

Jak nie miałem chłodnicy to gar 15l w którym warzyłem wkładałem do fermentora 30l + podbicie pod gar żeby gar się nie utopił. Wypełniałem fermentor zimną wodą z kranu, słuchawke z przysznica kładłem na pokrywce od gara i ustawiałem minimalny strumień, a kranikiem tak regulowałem wypływ wody, żeby cały czas było max w fermentorze. Około 150 litrów wody i 2-3 godzin ale brzeczka miała te 17 stopni.

Robię podobnie. Pierw schładzam chłodnicą do ok. 19C, potem wkładam fermentor do gara, zalewam wodą, dodaje wkłady chłodzące z zamrażarki i czekam aż spadnie do 16C, bo taką temp. mam w piwnicy.

Link to comment
Share on other sites

Dobrym rozwiązaniem jest chłodnica z rurki karbowanej (ok 8 m) do tego złączki. Moja wygląda fatalnie, ale działa przednio. 30 l schładzam w 30-40 min do 17-18 st C.

Minusem jest to że bez luźnych 100 zł ogarnąć się raczej nie da...

 

Przetestowałbym to chłodzenie w fermentorze z kranikiem i przepływ zimnej wody jak pisał Sylwester87. Można by jeszcze zrobić kostki lodu z wody z solą i wypełnić przestrzeń pomiędzy garem a jakimś większym pojemnikiem. Woda z solą zamarza w niższej temperaturze niż czysta woda więc powinna zadziałać jako dodatkowe chłodziwo.

 

post-17285-0-52859400-1498474469_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pozwolę sobie zadać pytanie :) czy ktoś może z okolic Rudy Śląskiej może pożyczyć taką chłodnicę na 3 godzinki :) 

Oczywiście zostawię dowód osobisty jak i pieniądze pod zastaw żeby nie było że z nią ucieknę za granicę ;) 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.