Kantim Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Witam. Podejrzewam że zakładam post któryś z kolei o danej tematyce jednak z poprzednich nie wyczytałem jednoznacznej odpowiedzi. Mianowicie obecnie mamy za oknem po około 30 stopni a do przygotowania zostały mi 3 warki. I tutaj pytanie, niestety na chwile obecną nie posiadamy luźnych 160 zł na chłodnicę + moja partnerka ma już dosyć 7 wiaderek w pokoju i paru kartonów z słodami etc więc kolejna zabawka nie wchodzi w grę. I tutaj pytanie gdyż mam parę opcji na szybkie wychłodzenie moich warek. 1.Sterylne butelki z zamrożoną wodą/ ewentualnie wkłady z lodówki turystycznej. 2.Chłodzenie czasowe czyli wrzątek w wiaderko i 24h aż ostygnie samo z siebie. 3.styropianowy karton, do środka wiaderko i zasyp z lodu. 4. 2,5m rurki miedzianej z castoramy powyginanej w kształt pseudo chłodnicy i dawaj do gara i woda. Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Najlepszym wyjściem jest wydanie powiedzmy pół kwoty tej którą podałeś na zakup 8 m rurki miedzianej, zwinięcie jej na mniejszym garnku w spirallę i masz chłodnicę :-) Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Rozumiem, że kolega ma w łazience tylko płytki brodzik prysznicowy, a nie wannę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kantim Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Dokładnie wanny nie posiadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Wiem, że mnie tu zastrzelą i zamordują. Więc wrażliwych proszę o nieczytanie tego posta, ale... moje pierwsze w życiu piwo chłodziłem - będąc rzecz jasna totalnym ignorantem - poprzez wpieprzenie do gorącej brzeczki zamrożonych butelek plastikowych. Piwo wyszło ok., żadnych zakażeń itp. Ale jest to metoda w stylu: nie róbcie tego w domu. Więc może Twój punk 1... N@t@li@ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Nie przelewaj z garnka. Wsadź do brodzika i lód obok. W plastiku chłodzi się znacznie dłużej. Później filtracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Jak nie miałem chłodnicy to gar 15l w którym warzyłem wkładałem do fermentora 30l + podbicie pod gar żeby gar się nie utopił. Wypełniałem fermentor zimną wodą z kranu, słuchawke z przysznica kładłem na pokrywce od gara i ustawiałem minimalny strumień, a kranikiem tak regulowałem wypływ wody, żeby cały czas było max w fermentorze. Około 150 litrów wody i 2-3 godzin ale brzeczka miała te 17 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Jak nie miałem chłodnicy to gar 15l w którym warzyłem wkładałem do fermentora 30l + podbicie pod gar żeby gar się nie utopił. Wypełniałem fermentor zimną wodą z kranu, słuchawke z przysznica kładłem na pokrywce od gara i ustawiałem minimalny strumień, a kranikiem tak regulowałem wypływ wody, żeby cały czas było max w fermentorze. Około 150 litrów wody i 2-3 godzin ale brzeczka miała te 17 stopni. Robię podobnie. Pierw schładzam chłodnicą do ok. 19C, potem wkładam fermentor do gara, zalewam wodą, dodaje wkłady chłodzące z zamrażarki i czekam aż spadnie do 16C, bo taką temp. mam w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Dobrym rozwiązaniem jest chłodnica z rurki karbowanej (ok 8 m) do tego złączki. Moja wygląda fatalnie, ale działa przednio. 30 l schładzam w 30-40 min do 17-18 st C. Minusem jest to że bez luźnych 100 zł ogarnąć się raczej nie da... Przetestowałbym to chłodzenie w fermentorze z kranikiem i przepływ zimnej wody jak pisał Sylwester87. Można by jeszcze zrobić kostki lodu z wody z solą i wypełnić przestrzeń pomiędzy garem a jakimś większym pojemnikiem. Woda z solą zamarza w niższej temperaturze niż czysta woda więc powinna zadziałać jako dodatkowe chłodziwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kantim Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Pozwolę sobie zadać pytanie czy ktoś może z okolic Rudy Śląskiej może pożyczyć taką chłodnicę na 3 godzinki Oczywiście zostawię dowód osobisty jak i pieniądze pod zastaw żeby nie było że z nią ucieknę za granicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się