Skocz do zawartości

Fermentacja aż tak burzliwa?


PawelW

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zatarłem american IPA wg. receptury:

 

  • słód Weyermann® pale ale 2,6 kg
  • słód Weyermann® Carared 0,2 kg
  • słód Weyermann® Carapils 0,2 kg
  • chmiel Chinook (USA) 30g
  • chmiel Cascade (USA) 30g
  • chmiel Citra® (USA), 30g 
  • drożdże Safale US-05,

 

Zacieranie 66°C - 60min.

 

Chmielenie (gotowanie 75') 

20g chinook w 15' gotowania

20g cascade + 10 chinook w 70' gotowania

10g cascade i 30g citry po zakonczeniu gotowania

 

Tyle, że przeliczone wszystko na 2x więcej brzeczki. Wyszło w każdym razie 25litrów 16°blg. Drożdże zadane ze startera do brzeczki o temp. 18°C, całość fermentuje w piwnicy w takiej samej temperaturze.

 

Czy aż tak burzliwa fermentacja przy takiej temperaturze jest normalna? Robilem wcześniej to samo piwo w temperaturze 21°C i aż tak nie bulgotało, zwłaszcza po 20h od zadania drożdży. Już po 10h (dziś rano) rurka ładnie bulgotała, ale teraz to...zresztą widać na filmiku.

 

Drugie pytanie: czy jeśli już tak napiernicza, to może rozszczelnić pokrywę i pozwolić CO2 swobodniej się ulatniać?

 

Dodam tylko, że resztki białkowych i chmielowych farfocli (przedostały się przez siateczkę prawdopodobnie) od razu opadły na dno, a teraz wirują jak szalone.

 

https://youtu.be/m5fsic90mug

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temperatura na fermentorze podświetla 20°C, aczkolwiek wiadomo - atestu urzędu miar i wiar to on nie ma :)

 

Co do rozszczelnienia, pytam bo przy takim natarciu to zaraz mi się piwo w fermentorze nagazuje  ;D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Normalna, zdrowa fermentacja :) Zostaw jak jest.

Może da radę zaobserwować efekt Coriolisa przy tak widocznych drożdżach? Podobno taka obserwacja daje w IPA fajne aromaty żywiczne... Zmiany w komórkach drożdżowych itp. :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu masz podgląd mojej amerykańskiej pszenicy na FM52 w 20°C, porównaj sobie :) 

Nie widać co się w wiadrze dzieje, ale było dokładnie jak u ciebie, a nawet mocniej :) myślałem że wybuchnie :D 

 

P.S. Sorry za jakość, kręcone żelazkiem. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłeś starter z sucharów?

Tak. Odkad mam mieszadlo i kolbe i nie robie akurat dolniaka to zawsze robie starter. Nawet przy duzym blg jedna saszetka startuje po kilku godzinach z widocznym efektem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W saszetce jest dosyć sporo komórek, może za mało na mocne IPA ale z kolei jak je namnozysz to zapewne jest ich za duzo stąd taka gwałtowna fermentacja co wcale nie jest takim korzystnym zjawiskiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.