PawelW Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Wczoraj zatarłem american IPA wg. receptury: słód Weyermann® pale ale 2,6 kg słód Weyermann® Carared 0,2 kg słód Weyermann® Carapils 0,2 kg chmiel Chinook (USA) 30g chmiel Cascade (USA) 30g chmiel Citra® (USA), 30g drożdże Safale US-05, Zacieranie 66°C - 60min. Chmielenie (gotowanie 75') 20g chinook w 15' gotowania 20g cascade + 10 chinook w 70' gotowania 10g cascade i 30g citry po zakonczeniu gotowania Tyle, że przeliczone wszystko na 2x więcej brzeczki. Wyszło w każdym razie 25litrów 16°blg. Drożdże zadane ze startera do brzeczki o temp. 18°C, całość fermentuje w piwnicy w takiej samej temperaturze. Czy aż tak burzliwa fermentacja przy takiej temperaturze jest normalna? Robilem wcześniej to samo piwo w temperaturze 21°C i aż tak nie bulgotało, zwłaszcza po 20h od zadania drożdży. Już po 10h (dziś rano) rurka ładnie bulgotała, ale teraz to...zresztą widać na filmiku. Drugie pytanie: czy jeśli już tak napiernicza, to może rozszczelnić pokrywę i pozwolić CO2 swobodniej się ulatniać? Dodam tylko, że resztki białkowych i chmielowych farfocli (przedostały się przez siateczkę prawdopodobnie) od razu opadły na dno, a teraz wirują jak szalone. https://youtu.be/m5fsic90mug Edytowane 27 Czerwca 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidaol Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Skoro tak ładnie bulka to tylko się cieszyć Jaka temperatura na tym termometrze naklejonym ? Nic nie rozszczelniaj, po co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Temperatura na fermentorze podświetla 20°C, aczkolwiek wiadomo - atestu urzędu miar i wiar to on nie ma Co do rozszczelnienia, pytam bo przy takim natarciu to zaraz mi się piwo w fermentorze nagazuje ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Ale fajnie widac rotacje tych drożdzy. Od teraz inwestuje w przezroczyste fermentory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Mech dodałeś? U mnie fm53 też tańczyły, ale tam temperatura była między 32-40C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Mchu nie dodawalem. Wlasnie dlatego mnie zdziwila taka praca drozdzy, przy tak duzym blg i takiej temperaturze. Ale skoro ok to ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Cześć. Normalna, zdrowa fermentacja Zostaw jak jest. Może da radę zaobserwować efekt Coriolisa przy tak widocznych drożdżach? Podobno taka obserwacja daje w IPA fajne aromaty żywiczne... Zmiany w komórkach drożdżowych itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Robiłeś starter z sucharów? PawelW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Tu masz podgląd mojej amerykańskiej pszenicy na FM52 w 20°C, porównaj sobie Nie widać co się w wiadrze dzieje, ale było dokładnie jak u ciebie, a nawet mocniej myślałem że wybuchnie P.S. Sorry za jakość, kręcone żelazkiem. Cezary Daniluk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 28 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Robiłeś starter z sucharów? Tak. Odkad mam mieszadlo i kolbe i nie robie akurat dolniaka to zawsze robie starter. Nawet przy duzym blg jedna saszetka startuje po kilku godzinach z widocznym efektem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 W saszetce jest dosyć sporo komórek, może za mało na mocne IPA ale z kolei jak je namnozysz to zapewne jest ich za duzo stąd taka gwałtowna fermentacja co wcale nie jest takim korzystnym zjawiskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się