korko_czong Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Moje postanowienie noworoczne: nigdy już nie użyję gęstwy z suchych drożdży, nawet świeżej. Co się stało? Kwas się jakiś zrobił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Ano zrobił się... Przy pierwszej próbie zadana świeża gęstwa dała lekki posmak kwaskowy, tygodniowa - dała sam kwas (kibel) Przy drugiej - świeża (z fermentora do fermentora) dała kwasek... da się wypić schłodzone ale bez przyjemności. Akcje z drożdżami to, niestety, moja żałośnie słaba strona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 (edytowane) przecież to jest jakiś mit, z płynnych nie wysilając sie zbytnio też można mieć kwas. co to za różnica dla bakterii mlekowych czy przyatakują brzeczkę z suchymi czy płynnymi,po prostu miałeś pecha. Edytowane 9 Stycznia 2011 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 (edytowane) przecież to jest jakiś mit, z płynnych nie wysilając sie zbytnio też można mieć kwas. co to za różnica dla bakterii mlekowych czy przyatakują brzeczkę z suchymi czy płynnymi,po prostu miałeś pecha. Dzięki za wsparcie psychiczne ja jestem dość niecierpliwy i warzę trochę na żywioł. Może te kwaśne lekcje się przydadzą. Ponowna generalna dezynfekcja sprzęcioru też pewnie nie zaszkodzi... A dla ścisłości: ja nie wyznaję teorii szczególnej wrażliwości gęstwy z suchych, po prostu nie używam innych (z jednym wyjątkiem...) i przy ich cenie chyba odpuszczę eksperymenty... choć dziś gęstwę zebrałem... Edytowane 15 Stycznia 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Warka #38 zlana na cichą. Tym razem fermentowałem w zamkniętym fermentorze. Lekko nieusatysfakcjonowany aromatem sypnąłem na cichą deczko Cascade jeszcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Warka # 39 Dortmunder 4,00 kg. pilzneński 0,70 kg. monachijski 0,25 kg. karapils 20 min. 50°C 45 min. 67°C woda kranówka z gipsem podgrzane do 76°C i wysładzanie Edytowane 18 Stycznia 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Do gotowania poszły 23l. 1,042 plus 3l. 1,009 w osobnym garnku... 12g. marynki i 10g. tettnangera po 10 min., po 40min. jeszcze 20g. tettnangera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Uzyskałem 21l. brzeczki 1.052. Schłodziłem do 18°C , teraz poszło na balkon a ja przygotuję w34/70 do zadania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Temperatura 12°C ... drożdże powoli ruszają. Ponieważ fermentor zniosłem do piwnicy - na tę okoliczność zamknąłem go na głucho z rurką. Przestaję tam schodzić, żeby nie słyszeć bulk... bulk... bulk... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Cześć Zdaje się, pierwszy lager w Twoim browarze, trzeba będzie to jakoś uczcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Jaki pierwszy, jaki pierwszy!... drugi!!!... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 (edytowane) Dziś coś nowego... Warka #40 NBA. 3,80 kg. pale 0,25 kg. biscuit 0,25 kg. crystal 120 0,20 kg. melanoidowy 0,16 kg. czekoladowy 0,03 kg. black 1 łyżeczka gipsu, jedna kwasu mlekowego. Zasypane na 60 min. w 67°C, potem na 10 min. 73°C . Edytowane 29 Stycznia 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Cześć Jak poszła filtracja po ścieśnieniu wałków śrutownika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 ... no jeszcze idzie... w tej chwili 35 min. a jeszcze z pól godziny się zanosi. Troszkę przegiąłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Cześć Dobrze a nawet bardzo dobrze Dal mnie 1h to optymalny czas filtracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 ...po wydajności poznacie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Ugotowane z Simcoe 15 g. 60 min., Wiliamette 15 g. 15 min. i Wiliamette 5 g. 5 min. Schłodzone do 19°C , wyszło 21 l. 1.053. S-04 właśnie się uwadniają... Będzie damskie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Warka 40 NBA zlana na krótką cichą. Zapowiada sie interesująco choć niewielki dodatek blacka (30 g.) zamiast troszkę brakujacego czekoladowego wnosi zauważalny posmaczek lekko kawowy... zobaczymy. Dortmunder (warka 39) chyba kończy pracę w 10°C, zapach kanalizy zanikł... nie wiem, czy nie miał nieco zbyt chłodno. Nieco przymknę okienko w piwnicy i dam bidakowi jeszcze 2 - 3 dni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 (edytowane) Warka #39 Dortmunder zlana na cichą. Zeszła do 1.012 i jest cudnie klarowna. Chyba w weekend dam ją od razu do butelek... Drożdże zebrałem... , tak na wszelki wypadek... Coś jednak jest w tych dolniaczkach... Wydajność BS wyliczył mi 76,62%. Edytowane 3 Lutego 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Mój Dortmunder męczył mnie na burzliwej 4 tygodnie (od soboty na cichej), marcowe - kwas, pils jakiś bezpłciowy wyszedł. Nie mam serca do dolniaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Mój Dortmunder męczył mnie na burzliwej 4 tygodnie (od soboty na cichej), marcowe - kwas, pils jakiś bezpłciowy wyszedł. Nie mam serca do dolniaków. e tam, gadasz Adam... jeszcze trochę doświadczenia i spokoju... mówi ci to ten, co trzeciego dolniaka uwarzył Ale coś w tym musi być: po ok. 20. warkach skarżyłem się, że coś się w tym moim warzeniu zacięło, jakieś męty, lichoty... Jak D. dojrzeje - spotkanie konieczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Mam takie wrażenie że jakbym się obracał miedzy PA, IRA, IPA to byłbym najszczęśliwszym piwowarem świata, te piwa wychodzą rewelacyjne, z resztą mam pod górkę. A z tym dojrzewaniem D to bym nie przesadzał czasowo, podejdźmy klasycznie 3 tygodnie:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Mam takie wrażenie że jakbym się obracał miedzy PA, IRA, IPA to byłbym najszczęśliwszym piwowarem świata, te piwa wychodzą rewelacyjne, z resztą mam pod górkę. A z tym dojrzewaniem D to bym nie przesadzał czasowo, podejdźmy klasycznie 3 tygodnie:D ok! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) Warka #41 monachijsko - remanentowe 1,10 kg. pilzneński 1,00 kg. monachijski 2,30 kg. pale 0,15 kg. melanoidowy 0,10 kg. black Zasyp do 17 l. na 30 min. w 64°C, potem na 40 min. w 72°C, potem wygrzew i wysładzanie... ...a gęstwa W 34/70 już uchyla drzwi lodówki... Edytowane 8 Lutego 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Zagapiłem się i nieco przegrzałem zacier... najwyżej soczek wyjdzie... 15 g. marynki na początku, 30 g. Tettnangera na 30 min. i 15 g. T... na 10 min. Wyszło 1.054, 20l. z kawałeczkiem... Fermentor na balkonie, starter z gęstwy zrobiony, zostaje mi tylko.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się