seniorroberto Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Rozgłośny bulgot i obłoki zapachów rodem z MPO, dolatujące z piwnicy, pozwalają wierzyć, że fermentacja monachijskiego ciemnego przebiega, póki co, pomyślnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 (edytowane) ...a w tzw. międzyczasie wykonałem byłem fałszywe dno z osprzętem. Materiał - nierdzewna pokrywka uniwersalna. Nacięcia 2mm, test w następny weekend... edit: prześwit ponad 80 cm2, tj dwa i pół raza większy, niż dotąd używany filtrator z rurki. Edytowane 12 Lutego 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 (edytowane) Warka nr 42 Amerykańskie IPA 5,50 kg. pale 0,15 kg. amber Zadane do 19l wody na 60 min. w temperaturze 67°C. Potem podgrzeję do 72°C , zrobię próbę jodową itd... Acha, jak zwykle łyżeczka gipsu i łyżeczka kwasu mlekowego... Włączyłem recyrkulację z nowym fałszywym dnem... mogę ustawić dowolną wielkość przepływu i nic się nie zakleszcza... Edytowane 19 Lutego 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 ...co ciekawe - termometr bimetaliczny, który funkcjonował dotąd raczej w celach ozdobnych (bo żeby wskazał właściwa temperaturę, trzeba było starannie zamieszać w jego okolicy i poczekać ) teraz wskazuje temperaturę identyczną ze zwykłym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Do gotowania poszło 25 l. 1.048... dam: 20g. Citra na 60 min. 10g. Simcoe na 30 min. 20g. Cascade na 30 min. 15g. Amarillo na 15 min. 15g. Amarillo na zimno 5g. Citra na zimno Zastanawiam się nad Continuous Hopping... nie wiem, co będzie z IBU... czy warto?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 ...jednak nachmieliłem po bożemu... Wydajność licha... , przegiąłem w drugą stronę z ustawieniem śrutownika - 69,26%. Drożdże US - 05 sie uwadniają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Wydajność licha... sad , przegiąłem w drugą stronę z ustawieniem śrutownika - 69,26%. 70% to źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 To jest ta liczona przes BS... zwykle mi wychodzi 76 - 78% Przeglądałem przed chwilą na spokojnie młóto... nieźle przegiąłem z rozstawem wałków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Warka nr 42 Amerykańskie IPA5,50 kg. pale 0,15 kg. amber Ja na jutro zaplanowałem IPA, skład podobny tyle, że myślę dać 300-400g słodu Crystal. Nad chmieleniem jeszcze myślę ale użyję Citrę, Amarillo i Cascade. Ilości i kolejność pewnie dopiero podczas zacierania ustalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Właściwie miało być najprostsze... sam pale ale - ale się złamałem... Ciekaw jestem, co wymyślisz... opisz potem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Moja IPA się zaciera, opis TUTAJ. W pierwszej wersji miało być bez Carambera ale się dosypało... Teraz myślę ile i czego dosypać przy chmieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 (edytowane) Warki #41 i 42 zlane na cichą. Monachijskie na krótką, bo pięknie klarowne, w smaku - póki co - trochę pustawe... American IPA - jak trza... , postoi na cichej dłużej, bo sypnąłem Amarillo... w pończoszce. Odnoszę wrażenie, że pończoszka nieco utrudnia wyciągnięcie aromatu z granulek, co pokrywało by się z wnioskami artykułu przetłumaczonego przez Wiktora. Nieco wcześniej chmieliłem na zimno jednego Ambera i NBA chyba, sypiąc granulat bezpośrednio, stąd mam porównanie. Różnica jednak z gatunku subtelnych , więc biorąc pod uwagę ew. problemy z tytułu dodatkowych manipulacji przy usuwaniu chmielin - zarządzam powrót do pończoszki z ciężką łyżką . Edytowane 1 Marca 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 ...i obie też warki zajęły należne im miejsca w czyściutkich buteleczkach... Dyskretna próba organoleptyczna potwierdza nadzieje pokładane w AIPA , zasilone 124g. cukru gazuje się spokojnie w kuchennym zaciszu. Monachijskie Ciemne za to zapowiada się na Przyzwoite Piwo - taką raczej nazwę powinno nosić bo do monachijskości, z racji remanentowego składu, niestety mu daleko... Dostało 104 g. cukru do refermentacji w piwnicznych 9°C. Dortmunder (#39) wzorowany na wspaniałej, uważam, recepturze zestawu z Browamatora (gratulacje dla autora!), dojrzał do spożycia w takiej formie, jakiej się po nim spodziewano... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Cześć A gdzie zaproszenie na piwo ........... taaaaaaa ....... tylko sie chwalić potrafisz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 ... no tak, faux pas... Grzesiu! moja piwnica stała i stoi dla Ciebie otworem!... we dwóch jakoś się tam zmieścimy..., resztę Kolegów poproszę o cierpliwość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) ...no wreszcie!... Warka #43 Cascadian Dark Ale 4,80 kg. Castle Pale 0,70 kg. Castle Cara 0,30 kg. Castle Aroma 0,25 kg. Castle Chocolate 0,10 kg. Castle Black Do 18l. wody 75°C z łyżeczką gipsu, po zasypie łyżeczka kwasu mlekowego, 70 min w 67°C ... Śmigam sypać... Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Cześć. ...no wreszcie!...Warka #43 Cascadian Dark Ale Nuda Panie jak w amerykańskim tasiemcu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 ... kto się nudzi ten się nudzi... pracuję od świtu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) ...coś się dzisiaj grzebię... 50 g. marynki 60 min. 20 g. citra 30 min. 20 g. cascade 20 min. 15 g. amarillo 10 min. ...5 g. amarillo 5 min..... Powinno dać IBU 71,4. Na zimno dostanie 15 - 20 g. citra lub amarillo... Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Wydajność nie powalająca, 75,9%... no siary nie ma... jest 21l. brzeczki 1.064. Pachnie pięknie w całym mieszkaniu, zadałem uwodnionymi US-05. Zapowiada się ciekawie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) Czapa piany zacna, chyba zamknę z rurką bo ciągle uchylam i wdycham, ...tak pachnie... ...będzie spokój... bulk... bulk... bulk... Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Cześć. Czapa piany zacna, chyba zamknę z rurką bo ciągle uchylam i wdycham, ...tak pachnie... Jak dziecko ;-) Tak na poważnie to muszę w końcu uwarzyć jakiegoś amerykańca ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Czapa piany zacna, chyba zamknę z rurką bo ciągle uchylam i wdycham, ...tak pachnie... ...będzie spokój... bulk... bulk... bulk... Chyba następnym razem też tak będę musiał zrobić Wrzuciłem na cichą do AIPA citrę i mógłbym ciągle siedzieć przy otwartym fermentorze i wąchać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 ...aż się wzruszyłem... lata pracy nad bieloczkiem... Mam nadzieję, że zauważyłeś i doceniasz tę Marynkę w secie chmielowym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Czapa piany zacna' date=' chyba zamknę z rurką bo ciągle uchylam i wdycham, ...tak pachnie... ...będzie spokój... bulk... bulk... bulk... ;)[/quote'] Chyba następnym razem też tak będę musiał zrobić Wrzuciłem na cichą do AIPA citrę i mógłbym ciągle siedzieć przy otwartym fermentorze i wąchać ..wąchaj przez rurkę, bo zakazisz!... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się