Jump to content

Rye wine


Recommended Posts

Zastanawiam się nad uwarzeniem mocnego piwa na słodzie żytnim.

Czy wyjdzie z takiego zasypu dobre rye wine.

Słód :

- żytni 45%

-pilzneński 37%

-Monachijski 10%

-żytni karmelowy 8%

Link to comment
Share on other sites

Za dużo żyta. Im większy ekstrakt tym żytnia lepkość jest mocniej odczuwalna. Z tego wyjdzie piwo o konsystencji dosłownie trochę rzadszego kisielu. Fajna rzecz, żeby zaskoczyć znajomych i wypić butelkę na czterech, ale jako piwo do picia to już nie za bardzo. 

Link to comment
Share on other sites

Bez przesady. Robiłem 50/50 z pilznenskim Blg35 i kisielu nie było. Ja bym nie dawał karmelowych ale to twoje piwo.

Jeszcze kwestia jak skuteczną przerwę beta-glukanową zrobisz, ale w przypadku większości piw to jest za dużo. 

Link to comment
Share on other sites

Do września jeszcze trochę czasu zostało. A co powiecie na

40% żyta i 50 % wiedeńskiego 10% czerwony.

Chciałbym uzyskać ładny czerwony kolor.

Link to comment
Share on other sites

Piwa zytniego dopiero sie ucze zrobilem trzy warki jedna za bardzo wysładzałem i wyszlo 9 blg.A do wszystkich trzech warek dałem 7 gram cukru do refermentacji i mam gaszing.

Edited by ireneuszj69
Link to comment
Share on other sites

Wczoraj wypiłem ostatnie z drugiej warki i tak ja z ostatnim z pierwszej nie btło gaszingu poczekam z piciem trzeciej warki jak piwo bedzie miało 3 miesiące od zabutelkowania .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.