ireneuszj69 Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Zastanawiam się nad uwarzeniem mocnego piwa na słodzie żytnim. Czy wyjdzie z takiego zasypu dobre rye wine. Słód : - żytni 45% -pilzneński 37% -Monachijski 10% -żytni karmelowy 8% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Za dużo żyta. Im większy ekstrakt tym żytnia lepkość jest mocniej odczuwalna. Z tego wyjdzie piwo o konsystencji dosłownie trochę rzadszego kisielu. Fajna rzecz, żeby zaskoczyć znajomych i wypić butelkę na czterech, ale jako piwo do picia to już nie za bardzo. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Bez przesady. Robiłem 50/50 z pilznenskim Blg35 i kisielu nie było. Ja bym nie dawał karmelowych ale to twoje piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Zmniejszyłbym żyto do 30% - tak robiłem na KPD i wyszło bardzo gęste. Zrobiłbym bez karmelu i monachijskiego - i tak wyjdzie dość ciężkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Bez przesady. Robiłem 50/50 z pilznenskim Blg35 i kisielu nie było. Ja bym nie dawał karmelowych ale to twoje piwo. Jeszcze kwestia jak skuteczną przerwę beta-glukanową zrobisz, ale w przypadku większości piw to jest za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ireneuszj69 Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Do września jeszcze trochę czasu zostało. A co powiecie na 40% żyta i 50 % wiedeńskiego 10% czerwony. Chciałbym uzyskać ładny czerwony kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Ja robiłem wędzonego rye wine z 42% żyta, następnym razem bym nie dał więcej niż 30%, a nawet bym się skłaniał ku 20-25%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ireneuszj69 Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Warzylem zytnie 40 procent zyta wyszło dobre nie ma kisielu choc moze to nie barley wine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Jak pisałem w pierwszym poście - żytnia lepkość jest DUŻO bardziej wyczuwalna wraz ze wzrostem ekstraktu. ireneuszj69 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgadzam się - w moim 27 BLG (gdzie było 30% żyta) mam wrażenie, że gryzę i jem to piwo, a nie piję Ale ja nie robiłem beta-glukanowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ireneuszj69 Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 (edytowane) Piwa zytniego dopiero sie ucze zrobilem trzy warki jedna za bardzo wysładzałem i wyszlo 9 blg.A do wszystkich trzech warek dałem 7 gram cukru do refermentacji i mam gaszing. Edytowane 18 Lipca 2017 przez ireneuszj69 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ireneuszj69 Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Wczoraj wypiłem ostatnie z drugiej warki i tak ja z ostatnim z pierwszej nie btło gaszingu poczekam z piciem trzeciej warki jak piwo bedzie miało 3 miesiące od zabutelkowania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 16 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 o co chodzi z długim wysładzaniem i gushingiem z tego powodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ireneuszj69 Opublikowano 17 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Pierwszą warke z źyta wysładzałem do 9 blg normalnie celuje w 12 blg.Co do gaszingu prawdopodobnie dałem za duzo cukru do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się