MarcinG Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Witam. Uwarzyłem swoje pierwsze piwo z tej oto receptury: http://www.wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli) Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych wyszło mi 17,5 litra piwa (ekstrakt 16 st. BLG - czyli zgodnie z planem). Chmielu dawałem według receptury. Boję się, że może wyjść za bardzo goryczkowe. Co z tym zrobić? Rozcieńczyć przegotowaną wodą? zmniejszyć chmielenie na zimno, które jeszcze nie było robione, czy może całkiem je odpuścić? Nie przeszkadza mi zbyt mała ilość piwa. Zależy mi tylko aby było smaczne. Obecnie jest w czwartym dniu burzliwej fermentacji. Co poradzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Minimalna różnica, ja bym robił dalej wg planu przemo_07_10 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Wg mnie (choć co ja tam wiem) zostaw tak jak jest. Chmielenie na zimno goryczki Ci nie da. No chyba że bardzo długo przetrzymasz chmiel to może być odczuwalne łodygowe ściąganie. Wg mnie fajne efekty daje chmielenie 4-5 dni. Wszystko zależy od warunków fermentacji. Pewnie ktoś bardziej kompetentny się wypowie ale ja bym zostawił jak jest i zobaczył jak wyjdzie a potem ewentualnie korygował. Polecam wykłady Czesława Dziełaka. Jest kilka filmów na YT. Masz przynajmniej odrobinę wiedzy praktyka a nie tylko kilka frazesów modowego blogera (If you know what I mean). Obejrzyj sobie tez filmy Tomka z Browar Gdynia. Przekaż specyficzny ale też to jakaś wartość dodana a nie tylko puste frazesy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Minimalnie skoryguj cukier do refermentacji, reszta jak wyżej czyli bez zmian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Sa na tym forum i tacy piwowarzy, ktorzy by doradzili: dodaj chmielu :) Bedzie dobrze, tak jak napisali koledzy powyzej. Nie jest to jakas nieziemska roznica, piwo bedzie mialo na tyle solidne IBU, ze nie odczujesz roznicy. Z surowcem do refermentacji fakt - uwazaj. I nastawiaj kolejne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Przecież na jak AIPA to są dolne granice chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Nawet za duża ilość cukru przy refermentacji pewnie nie zaszkodzi, bo znając życie, piwo z pierwszej warki zniknie nim się zdąży porządnie nagazować ☺ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Jak kto woli, ja bym jednak nie eksperymentowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinG Opublikowano 18 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Dzięki wielkie za sugestie. Na razie zostawiam w spokoju tak jak jest. Po dwóch tygodniach sprawdzę blg, a po kolejnych kilku znowu i zobaczymy ile jest i czy jest zmiana. A to trochę temat poboczny dotyczący piwa z brewkitu, które zrobiłem wcześniej i jeszcze nie zabutelkowałem. Czy to normalne, że nadal wytwarza się CO2 pomimo iż od tygodnia blg jest stałe? ( 2,5 st. z 11,5 blg początkowego). Przykryłem wiekiem bez rurki i ono pęcznieje (fermentacja cicha). To trochę inny temat niż z kategorii bulka/nie bulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Tak, to normalne, nie obawiaj się kiedy "uwarzyłeś" tego brewkita? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinG Opublikowano 19 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Ponad 3 tygodnie temu. Miałem czas na uwarzenie z zacieraniem następnego, ale na rozlew pierwszego już nie Jutro, może pojutrze. Generalnie nie jestem z niego zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się