Jump to content

Butelki

Recommended Posts

Można. Niektórzy odrzucają taką możliwość, bo czują "plastik" w piwie. Jeżeli Ty nie czujesz i nie przeszkadza Ci estetyka takiej formy przechowywania piwa to lej śmiało.

Też swego czasu rozważałem takie rozwiązanie - lać w pety 1,5L piwa przeznaczone na imprezy do "masowego" spożycia. Na razie butelek szklanych nie brakuje, no i mam kegi 19L, więc nie mam na to ciśnienia.

Cześć ;)

Przy dużym nagazowaniu piwa zakrętka puchnie i się rozszczelnia.

Tu pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić - miałem już tak nagazowane pety że lewo stały bo miały zaokrąglone denko i były absolutnie szczelne.

Musiałeś trafić na jakiś felerny egzemplarz Maryushu. ;)

A co do samych PET'ów to oczywiście można, tylko wybieraj te od napojów gazowanych (inne mieszanka granulatu,mniejsze przepuszczalność dla gazów).

Żeby było jednak jasne, ja jestem przeciwnikiem... ;)

PET są dobre na sam początek, bo z pewnością lepsze jest szkło. Zalety szkła to o wiele dłuższa możliwość przechowywania piwa. A kapslownica to wydatek 50zł bo te tanie młotkowe to niewarte niczego podobno. Dodam że opracowałem także taki mały myk ;) że przed zakręceniem zostawiamy oczywiście 4 cm luzu na gaz. A żeby uniknąć powietrza w butelce co przerabia się na kwas to naciskamy je lekko i zakręcamy z całym płynem. Podczas gazowania ładnie się "wyprostują" i nabiją CO2. ;)

PET są dobre na sam początek, bo z pewnością lepsze jest szkło. Zalety szkła to o wiele dłuższa możliwość przechowywania piwa. A kapslownica to wydatek 50zł bo te tanie młotkowe to niewarte niczego podobno. Dodam że opracowałem także taki mały myk ;) że przed zakręceniem zostawiamy oczywiście 4 cm luzu na gaz. A żeby uniknąć powietrza w butelce co przerabia się na kwas to naciskamy je lekko i zakręcamy z całym płynem. Podczas gazowania ładnie się "wyprostują" i nabiją CO2. ;)

Ale co2 zamiast nasycać piwo , prostuje butelkę. Może lepiej sypać mniej środka do refermentacji ?

Parę cm sześciennych nie robi żadnej różnicy. jedną 1,5 napełniłem do połowy ładnie się "wyprostowała" a zdecydowanych zauważalnych różnic w nagazowaniu nie było he he

Edited by fabians

Parę cm sześciennych nie robi żadnej różnicy. jedną 1,5 napełniłem do połowy ładnie się "wyprostowała" a zdecydowanych zauważalnych różnic w nagazowaniu nie było he he

ale po co zostawiać miejsce jak można wlać piwo ?

. A żeby uniknąć powietrza w butelce co przerabia się na kwas to naciskamy je lekko i zakręcamy z całym płynem. Podczas gazowania ładnie się "wyprostują" i nabiją CO2. ;)

Ale tu w jakim celu naciskasz ?