kojagulator Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Może wydam się profanem ale chciałbym spytać o butelki typu PET (po wodzie lub po piwie). Czy można je zastosować zamiast szklanych ze względu na ich zalety: lekkość, nietłukliwość oraz zamykanie nakrętką. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Terry Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Można. Niektórzy odrzucają taką możliwość, bo czują "plastik" w piwie. Jeżeli Ty nie czujesz i nie przeszkadza Ci estetyka takiej formy przechowywania piwa to lej śmiało. Też swego czasu rozważałem takie rozwiązanie - lać w pety 1,5L piwa przeznaczone na imprezy do "masowego" spożycia. Na razie butelek szklanych nie brakuje, no i mam kegi 19L, więc nie mam na to ciśnienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Przy dużym nagazowaniu piwa zakrętka puchnie i się rozszczelnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Cześć Przy dużym nagazowaniu piwa zakrętka puchnie i się rozszczelnia. Tu pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić - miałem już tak nagazowane pety że lewo stały bo miały zaokrąglone denko i były absolutnie szczelne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Musiałeś trafić na jakiś felerny egzemplarz Maryushu. A co do samych PET'ów to oczywiście można, tylko wybieraj te od napojów gazowanych (inne mieszanka granulatu,mniejsze przepuszczalność dla gazów). Żeby było jednak jasne, ja jestem przeciwnikiem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiuu Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 PET są dobre na sam początek, bo z pewnością lepsze jest szkło. Zalety szkła to o wiele dłuższa możliwość przechowywania piwa. A kapslownica to wydatek 50zł bo te tanie młotkowe to niewarte niczego podobno. Dodam że opracowałem także taki mały myk że przed zakręceniem zostawiamy oczywiście 4 cm luzu na gaz. A żeby uniknąć powietrza w butelce co przerabia się na kwas to naciskamy je lekko i zakręcamy z całym płynem. Podczas gazowania ładnie się "wyprostują" i nabiją CO2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 PET są dobre na sam początek, bo z pewnością lepsze jest szkło. Zalety szkła to o wiele dłuższa możliwość przechowywania piwa. A kapslownica to wydatek 50zł bo te tanie młotkowe to niewarte niczego podobno. Dodam że opracowałem także taki mały myk że przed zakręceniem zostawiamy oczywiście 4 cm luzu na gaz. A żeby uniknąć powietrza w butelce co przerabia się na kwas to naciskamy je lekko i zakręcamy z całym płynem. Podczas gazowania ładnie się "wyprostują" i nabiją CO2. Ale co2 zamiast nasycać piwo , prostuje butelkę. Może lepiej sypać mniej środka do refermentacji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiuu Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 (edited) Parę cm sześciennych nie robi żadnej różnicy. jedną 1,5 napełniłem do połowy ładnie się "wyprostowała" a zdecydowanych zauważalnych różnic w nagazowaniu nie było he he Edited March 9, 2010 by fabians Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Parę cm sześciennych nie robi żadnej różnicy. jedną 1,5 napełniłem do połowy ładnie się "wyprostowała" a zdecydowanych zauważalnych różnic w nagazowaniu nie było he he ale po co zostawiać miejsce jak można wlać piwo ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiuu Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 (edited) Po pierwsze zlewałem zostało 0,7l (przecież nie wyjeje) to wlałem a tu mi test wyszedł mimo wszystko :cool2: udany Edited March 9, 2010 by fabians Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 . A żeby uniknąć powietrza w butelce co przerabia się na kwas to naciskamy je lekko i zakręcamy z całym płynem. Podczas gazowania ładnie się "wyprostują" i nabiją CO2. Ale tu w jakim celu naciskasz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiuu Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Wypuścić powietrze Coder wytłumaczył wcześniej: http://www.piwo.org/forum/p41343-22-02-2010-15-58-01.html#p41343 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Wypuścić powietrze Coder wytłumaczył wcześniej:http://www.piwo.org/forum/p41343-22-02-2010-15-58-01.html#p41343 Ale co to ma wspólnego z naciskaniem butelki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now