kojagulator Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Może wydam się profanem ale chciałbym spytać o butelki typu PET (po wodzie lub po piwie). Czy można je zastosować zamiast szklanych ze względu na ich zalety: lekkość, nietłukliwość oraz zamykanie nakrętką. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Można. Niektórzy odrzucają taką możliwość, bo czują "plastik" w piwie. Jeżeli Ty nie czujesz i nie przeszkadza Ci estetyka takiej formy przechowywania piwa to lej śmiało. Też swego czasu rozważałem takie rozwiązanie - lać w pety 1,5L piwa przeznaczone na imprezy do "masowego" spożycia. Na razie butelek szklanych nie brakuje, no i mam kegi 19L, więc nie mam na to ciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Przy dużym nagazowaniu piwa zakrętka puchnie i się rozszczelnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Cześć Przy dużym nagazowaniu piwa zakrętka puchnie i się rozszczelnia. Tu pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić - miałem już tak nagazowane pety że lewo stały bo miały zaokrąglone denko i były absolutnie szczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Musiałeś trafić na jakiś felerny egzemplarz Maryushu. A co do samych PET'ów to oczywiście można, tylko wybieraj te od napojów gazowanych (inne mieszanka granulatu,mniejsze przepuszczalność dla gazów). Żeby było jednak jasne, ja jestem przeciwnikiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 PET są dobre na sam początek, bo z pewnością lepsze jest szkło. Zalety szkła to o wiele dłuższa możliwość przechowywania piwa. A kapslownica to wydatek 50zł bo te tanie młotkowe to niewarte niczego podobno. Dodam że opracowałem także taki mały myk że przed zakręceniem zostawiamy oczywiście 4 cm luzu na gaz. A żeby uniknąć powietrza w butelce co przerabia się na kwas to naciskamy je lekko i zakręcamy z całym płynem. Podczas gazowania ładnie się "wyprostują" i nabiją CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 PET są dobre na sam początek, bo z pewnością lepsze jest szkło. Zalety szkła to o wiele dłuższa możliwość przechowywania piwa. A kapslownica to wydatek 50zł bo te tanie młotkowe to niewarte niczego podobno. Dodam że opracowałem także taki mały myk że przed zakręceniem zostawiamy oczywiście 4 cm luzu na gaz. A żeby uniknąć powietrza w butelce co przerabia się na kwas to naciskamy je lekko i zakręcamy z całym płynem. Podczas gazowania ładnie się "wyprostują" i nabiją CO2. Ale co2 zamiast nasycać piwo , prostuje butelkę. Może lepiej sypać mniej środka do refermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 (edytowane) Parę cm sześciennych nie robi żadnej różnicy. jedną 1,5 napełniłem do połowy ładnie się "wyprostowała" a zdecydowanych zauważalnych różnic w nagazowaniu nie było he he Edytowane 9 Marca 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Parę cm sześciennych nie robi żadnej różnicy. jedną 1,5 napełniłem do połowy ładnie się "wyprostowała" a zdecydowanych zauważalnych różnic w nagazowaniu nie było he he ale po co zostawiać miejsce jak można wlać piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 (edytowane) Po pierwsze zlewałem zostało 0,7l (przecież nie wyjeje) to wlałem a tu mi test wyszedł mimo wszystko :cool2: udany Edytowane 9 Marca 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 . A żeby uniknąć powietrza w butelce co przerabia się na kwas to naciskamy je lekko i zakręcamy z całym płynem. Podczas gazowania ładnie się "wyprostują" i nabiją CO2. Ale tu w jakim celu naciskasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Wypuścić powietrze Coder wytłumaczył wcześniej: http://www.piwo.org/forum/p41343-22-02-2010-15-58-01.html#p41343 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Wypuścić powietrze Coder wytłumaczył wcześniej:http://www.piwo.org/forum/p41343-22-02-2010-15-58-01.html#p41343 Ale co to ma wspólnego z naciskaniem butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się