Jump to content

Pierwsze warzenie,zacieranie


Recommended Posts

Witam wczoraj uwarzyłem pierwsze piwo i od razu z zacieraniem i mam kilka pytań. Po wyczytaniu typ padł na sweet stout podobno wybacza dużo błędów . Recepturę ułożyłem w Brewtarget na wzorcu tej http://www.wiki.piwo.org/Stout_Opalenicki,_Andrzej_Smyk_(anteks)

A moje to:

1,6 kg Pilzneński

1 kg Pale ale

250g Czekoladowy Ciemny

Chmiele:

10g Lubelski 1h

18g Lubelski 30min

20g Lubelski 10min

1g Mech irlandzki 15min

Drożdże  S-33

Wiem słaba różnorodność chmielu ale musiałem go już zużyć

Warka 10l  12,5 Blg

Pytanie jak dobrać ilość wody do wysładzania bo miałem problem z pomiarem blg

i czy jest jakaś tabela z przeliczeniem błędu bo przy wysładzaniu 60-75 stopni przekłamuje ? próbki chłodziłem a to uciążliwe

 

Mam kraniki białe Biowina i gwint na filtrator zwęża 3/4 cala za duży 1/2 za mały czytałem o tym że jest z tym problem

ale na szybkości wymyśliłem chustę serowarską dokładnie klinek  wypchany wężem całość a dokładniej chusta nakręcona pod nakrętkę od kranika coś jak Hop Stopper zrobiło robotę  :) przy następnej warce zrobię zdjęcie ;)

 

Wnioski : Nie do końca w stylu raczej ale pierwsze.

Piwo troszkę za jasne wyszło i czy coś można poprawić na cichą i nwm czy nie za dużo chmielu

i co następne ? najlepiej z tej gęstwy

 

 

 

 

Edited by Browar Ustecki
Link to comment
Share on other sites

 

 

Mam kraniki białe Biowina i gwint na filtrator zwęża 3/4 cala za duży 1/2 za mały czytałem o tym że jest z tym problem

Kup kranik, który ma w opisie, że 3/4 i że pasuje do filtratora.

Jakiego sobie piwa nawarzyłeś takie wypijesz. Ja bym nic z cichą nie kombinował, bo następny post napiszesz w dziale "infekcje".

Pierwsze piwo i tak przeważnie najlepsze i zawsze smakuje   :P 

 Gęstwę z drożdży bez problemu możesz użyć a na tych drożdżach to chyba wiele piw można zrobić bo wyczytałem, że są uniwersalne.

Link to comment
Share on other sites

Też używam kraników z Biowin-u i one mają inny gwint. Rozwiązałem problem kupując nypel jednostronny. Na stronę z gwintem zakręcam oplot a druga strona nypla bez gwinta wchodzi na wcisk w kranik i jest szczelnie. Bezproblemowo wchodzi i mogę go wyjąć i założyć do innego fermentora.

Link to comment
Share on other sites

 

czy jest jakaś tabela z przeliczeniem błędu bo przy wysładzaniu 60-75 stopni przekłamuje ?

https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/

 

Ale łatwiej wysładzać do objętości.

Do objętości czyli na np.3kg wsadu 5l wody do wysładzania nwm 1 do 2 czy do ilości brzeczki przed warzeniem

Link to comment
Share on other sites

Wysładzaj do ilości brzeczki z uwzględnieniem strat takich jak odparowanie, chmieliny po gotowaniu czy drożdże po fermentacji. Straty zależą od wielkości garnka, czasu gotowania ilości chmielu w garze, posiadanego sprzetu. Skoro to pierwsza warka to musisz opanować swoją warzelnię, zapamiętać czy zapisać straty i przy kolejnej warce to uwzględnić. Podobnie z wydajnością, sprawdź po gotowaniu ile ci wyszło blg (na początku zwykle mniej niż w przepisach innych) i na tej podstawie modyfikuj kolejne zasypy do swojej wydajności.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Do objętości czyli na np.3kg wsadu 5l wody do wysładzania nwm 1 do 2 czy do ilości brzeczki przed warzeniem

 

Na 3 kg słodu dałbym 9l wody do zacierania i tyle samo do wysładzania. 

Powinno być ok 15l przed gotowaniem

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.