Browar Ustecki Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 (edytowane) Witam wczoraj uwarzyłem pierwsze piwo i od razu z zacieraniem i mam kilka pytań. Po wyczytaniu typ padł na sweet stout podobno wybacza dużo błędów . Recepturę ułożyłem w Brewtarget na wzorcu tej http://www.wiki.piwo.org/Stout_Opalenicki,_Andrzej_Smyk_(anteks) A moje to: 1,6 kg Pilzneński 1 kg Pale ale 250g Czekoladowy Ciemny Chmiele: 10g Lubelski 1h 18g Lubelski 30min 20g Lubelski 10min 1g Mech irlandzki 15min Drożdże S-33 Wiem słaba różnorodność chmielu ale musiałem go już zużyć Warka 10l 12,5 Blg Pytanie jak dobrać ilość wody do wysładzania bo miałem problem z pomiarem blg i czy jest jakaś tabela z przeliczeniem błędu bo przy wysładzaniu 60-75 stopni przekłamuje ? próbki chłodziłem a to uciążliwe Mam kraniki białe Biowina i gwint na filtrator zwęża 3/4 cala za duży 1/2 za mały czytałem o tym że jest z tym problem ale na szybkości wymyśliłem chustę serowarską dokładnie klinek wypchany wężem całość a dokładniej chusta nakręcona pod nakrętkę od kranika coś jak Hop Stopper zrobiło robotę przy następnej warce zrobię zdjęcie Wnioski : Nie do końca w stylu raczej ale pierwsze. Piwo troszkę za jasne wyszło i czy coś można poprawić na cichą i nwm czy nie za dużo chmielu i co następne ? najlepiej z tej gęstwy Edytowane 19 Lipca 2017 przez Browar Ustecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Mam kraniki białe Biowina i gwint na filtrator zwęża 3/4 cala za duży 1/2 za mały czytałem o tym że jest z tym problem Kup kranik, który ma w opisie, że 3/4 i że pasuje do filtratora. Jakiego sobie piwa nawarzyłeś takie wypijesz. Ja bym nic z cichą nie kombinował, bo następny post napiszesz w dziale "infekcje". Pierwsze piwo i tak przeważnie najlepsze i zawsze smakuje Gęstwę z drożdży bez problemu możesz użyć a na tych drożdżach to chyba wiele piw można zrobić bo wyczytałem, że są uniwersalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisiek Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Też używam kraników z Biowin-u i one mają inny gwint. Rozwiązałem problem kupując nypel jednostronny. Na stronę z gwintem zakręcam oplot a druga strona nypla bez gwinta wchodzi na wcisk w kranik i jest szczelnie. Bezproblemowo wchodzi i mogę go wyjąć i założyć do innego fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 czy jest jakaś tabela z przeliczeniem błędu bo przy wysładzaniu 60-75 stopni przekłamuje ? https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/ Ale łatwiej wysładzać do objętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Ustecki Opublikowano 19 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 czy jest jakaś tabela z przeliczeniem błędu bo przy wysładzaniu 60-75 stopni przekłamuje ? https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/ Ale łatwiej wysładzać do objętości. Do objętości czyli na np.3kg wsadu 5l wody do wysładzania nwm 1 do 2 czy do ilości brzeczki przed warzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Wysładzaj do ilości brzeczki z uwzględnieniem strat takich jak odparowanie, chmieliny po gotowaniu czy drożdże po fermentacji. Straty zależą od wielkości garnka, czasu gotowania ilości chmielu w garze, posiadanego sprzetu. Skoro to pierwsza warka to musisz opanować swoją warzelnię, zapamiętać czy zapisać straty i przy kolejnej warce to uwzględnić. Podobnie z wydajnością, sprawdź po gotowaniu ile ci wyszło blg (na początku zwykle mniej niż w przepisach innych) i na tej podstawie modyfikuj kolejne zasypy do swojej wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Do objętości czyli na np.3kg wsadu 5l wody do wysładzania nwm 1 do 2 czy do ilości brzeczki przed warzeniem Na 3 kg słodu dałbym 9l wody do zacierania i tyle samo do wysładzania. Powinno być ok 15l przed gotowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się