Skocz do zawartości

Starter drożdzowy a kalkulatory


aston

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

 

Przymierzam się do ESB 14BLG, warka 25l.

Zastanawiam się jak duży starter drożdży FM10 przygotować. Kalkulator z mrmalty.com doradza 1.4l, BeerSmith z kolei 1.5l ale... z dwóch fiolek drożdży! Któremu lepiej zaufać?

Aha - będę używał mieszadła magnetycznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie. Ale w "najgorszym scenariuszu" (Use smaller starter) wynik to 2 fiolki na 1l starteru. Wynik i tak znacznie lepszy niż wskazania BeerSmith.

A z doświadczenia - jaką objętość starteru polecilibyście dla mojego przypadku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie. Ale w "najgorszym scenariuszu" (Use smaller starter) wynik to 2 fiolki na 1l starteru. Wynik i tak znacznie lepszy niż wskazania BeerSmith.

A z doświadczenia - jaką objętość starteru polecilibyście dla mojego przypadku?

 

U mnie wychodzi 3,5l starter z jednej fiolki. Możesz zrobić stopniowy starter po 1,5 litra choć trochę to kombinacji. Zauważ że na 20 litrów brzeczki 14 blg wystarczy 2 litrowy pokusiłbym się nad zmniejszeniem wybicia w Twoim przypadku, jeżeli nie masz możliwości zrobienia dużego startera. Możesz też zrobić Ordinary Bittera na rozruch wtedy starter też o wiele mniejszy wychodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Faktycznie. Ale w "najgorszym scenariuszu" (Use smaller starter) wynik to 2 fiolki na 1l starteru. Wynik i tak znacznie lepszy niż wskazania BeerSmith.

A z doświadczenia - jaką objętość starteru polecilibyście dla mojego przypadku?

 

U mnie wychodzi 3,5l starter z jednej fiolki. Możesz zrobić stopniowy starter po 1,5 litra choć trochę to kombinacji. Zauważ że na 20 litrów brzeczki 14 blg wystarczy 2 litrowy pokusiłbym się nad zmniejszeniem wybicia w Twoim przypadku, jeżeli nie masz możliwości zrobienia dużego startera. Możesz też zrobić Ordinary Bittera na rozruch wtedy starter też o wiele mniejszy wychodzi.

 

Duże startery to nie problem, robiłem już większe. Bardziej zastanawia mnie rozbieżność pomiędzy dwoma kalkulatorami - jest dość spora jak dla takiego, zdawałoby się prostego przypadku. 

Widzę, że chyba lepiej dmuchać na zimne i pokusić się o większy starter.

Undeath - jaka byłaby korzyść ze stopniowego startera 2x1,5 litra?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W stopniowym starterze nie ma korzyści :P Jedynie to sposób na to by uniknąć kręcenia na raz 3,5 litra brzeczki - jeżeli ktoś ma ograniczoną pojemność kolby. Wygodnie wtedy zrobić 2*1,5l, bo wymagana jest trochę mniejsza ilość brzeczki niż przy standardowym starterze. Ja tam same minusy takiej metody widzę niż plusy :P Jeden to dezynfekcja, drugi czas itd. W mrmalty też jest kalkulator na stopniowe startery.

 

Co do rozbieżności prosta sprawa każdy z kalkulatorów ma inny system obliczeń i zmienne. W mrmalty np. masz dodatkową funkcję wiek fiolki drożdży - w BS o ile dobrze pamiętam od razu zakładają 80% żywotności drożdży w fiolce. Mogę się mylić zrezygnowałem z BS zanim poznałem większość jego funkcji.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.