Retromaniak Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Witam. Od pewnego czasu zacząłem interesować się amatorskim warzeniem piwa. Nie miałem nigdy wcześniej niestety doświadczenia w tej sztuce postanowiłem poszukać informacji w internecie na temat tego jak rozpocząć przygodę z warzeniem. Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego, począwszy od tego w jaki sprzęt powinienem się zaopatrzyć na pierwszej recepturze kończąc. Błądząc po forum postanowiłem w tym dziale utworzyć temat. Jeśliby jednak były problemy z niedopasowaniem tematu do kategorii byłbym dozgonnie wdzięczny gdyby nastąpiło przeniesienie. Jeżeli zaś o sam artykuł chodzi to chciałbym aby ktoś doradził mi w co bym musiał się zaopatrzyć aby móc rozpocząć swoją przygodę z jak mniemam tą fascynującą sztuką. Zależałoby mi też na tym abyście mi doradzili z tym od uwarzenia jakiego piwa rozpocząć. Osobiście bardzo lubię piwa z gatunku porterów i stoutów jednak sprawdzając przepisy zauważyłem iż prawdopodobnie porter bałtycki nie jest (chyba) najłatwiejszym do uwarzenia piwem. Będę z góry dozgonnie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Jeśli lubisz ciemne to na początku może Dry Stout ? Wysłane z mojego Moto G (4) przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Retromaniak Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Bardzo chętnie spróbuje jednakże zależałoby mi też na liście rzeczy które mi są potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Wszystkie potrzebne informacje masz na wiki, ewentualnie zobacz sobie proces na yt, będzie ci łatwiej zrozumieć. Sklepy mają gotowe zestawy surowców do najpopularniejszych styli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Witam. Kup 2 fermentory. Jeden z kranikiem, drugi niekoniecznie. Kup Brewkit - jak lubisz piwa ciemne to stout, dry stout, czy na tą pogodę jakieś belgian ale czy weizen. Powodzenia życzę w zagłębianiu wiedzy nt piwowarstwa. Przed Tobą dużo czytania i później praktyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) Witam. Od pewnego czasu zacząłem interesować się amatorskim warzeniem piwa. (...) Będę z góry dozgonnie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Przejdź przez wątki linkowane na początku piaskownicy. Rzuć okiem na wpisy na blogach: jeden, dwa, trzy, cztery. Albo co piszą sklepy: jeden. Generalnie leniuszek PS. Jakiego koloru jest kościół w Skrzatuszu i dlaczego był to kolor majtkowy? Edytowane 30 Lipca 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) no troszkę wiedzy do przyswojenia masz. Na początek najważniejsze to dezynfekcja i temp. Fermentacji. Sprzęt to dwa fermentory kapslownica gar (jesli mówimy o warzeniu ze słodu) i filtrator z oplotu. Kapsle jeszcze by się zdało pare sztuk mieć. Powodzenia...nie zazdroszczę Ci tych początków. Edytowane 31 Lipca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się