Azghar Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Witam, Potrzebuję informacji w jaki sposób przetransportować z PL do UK kilka skrzynek piwa. Są dwie opcje: 1 - na potrzeby prywatne 2 - do dalszego obrotu w UK. Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Samochod, pociag, furmanka, karawana... Metod jest skolko ugodno, dobierasz wg uznania. Kontroli granicznych i celnych miec nie bedziesz, no chyba ze sie bardzo postarasz (jazda wezykiem itd). Inna sprawa jest co wolno. Piwa mozna, przynajmniej wg tej strony do 110 litrow na uzytek wlasny (nie musisz tego udowadniac). Co do obrotu na miejscu (zwlaszcza zarobkowego) to juz wg lokalnego prawa - popytalbym na miejscu. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Tylko się jeszcze dowiedz co według ichniejszego prawa jest piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Wysyłałem Pocztą Polską jako prezent dla kolegi. Nie było problemów. Opisałem jako domowe piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Wysyłałem Pocztą Polską jako prezent dla kolegi. Nie było problemów. Opisałem jako domowe piwo Nie podprowadzili na poczcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Doszło w komplecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Kilka naście razy woziłem prywatnym autem do Danii skrzynkę czasami więcej , jak do tej pory problemów nie miałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Na wesele siostry do francji przewiozłem 6 skrzynek - 0 problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) Wewnątrz UE można przemieszczać, jak już wspomnieli koledzy do 110 litrów na użytek własny. Nie wiem jednak na jakim etapie jest Brexit i czy obowiązują jeszcze przepisy unijne, które zwalniają taką ilość z danin. W przypadku komercyjnego przemieszczania w ramach dostawy wewnątrzwspólnotowej (nie ważne jakiej ilości) musisz mieć fakturę i dokumenty celne, przygotowane przez agencję celną oraz status zarejestrowanego wysyłającego, gdy chcesz przemieszczać piwo z zastosowaniem procedury zawieszenia poboru akcyzy, w ramach prowadzonej działalności gospodarczej. Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Ale to są przepisy UE, czy Traktat z Schengen? Bo w tym drugim przypadku zależy od tego czy opuszczenie UE jest równoznaczne z odstąpieniem od traktatu, czy nie. Do Strefy Schengen można należeć nie będąc w Unii (np. Szwajcaria). Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) Kraje, a właściwie produkty z UE, EOG i EFTA nie są traktowane równoważnie. W zakresie podatku akcyzowego są wyjątki ze strefy. Musiałbym teraz zajrzeć dokładnie kto na jakich warunkach... W przypadku UK to chyba jeszcze nic nie wiadomo dokładnie. Tak czy inaczej w komercyjnym przedsięwzięciu konieczne będzie odwiedzić nasz UCS oraz doinformować się w tamtejszym urzędzie celnym HM Customs and Excise. Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azghar Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Kraje, a właściwie produkty z UE, EOG i EFTA nie są traktowane równoważnie. W zakresie podatku akcyzowego są wyjątki ze strefy. Musiałbym teraz zajrzeć dokładnie kto na jakich warunkach... W przypadku UK to chyba jeszcze nic nie wiadomo dokładnie. Tak czy inaczej w komercyjnym przedsięwzięciu konieczne będzie odwiedzić nasz UCS oraz doinformować się w tamtejszym urzędzie celnym HM Customs and Excise. Może uściślę, że chodzi o transport z wykluczeniem samodzielnego transportu kołowego. Kurier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Kraje, a właściwie produkty z UE, EOG i EFTA nie są traktowane równoważnie. W zakresie podatku akcyzowego są wyjątki ze strefy. Musiałbym teraz zajrzeć dokładnie kto na jakich warunkach... W przypadku UK to chyba jeszcze nic nie wiadomo dokładnie. Tak czy inaczej w komercyjnym przedsięwzięciu konieczne będzie odwiedzić nasz UCS oraz doinformować się w tamtejszym urzędzie celnym HM Customs and Excise. Może uściślę, że chodzi o transport z wykluczeniem samodzielnego transportu kołowego. Kurier? Czyli komercyjnie!? I czy z zawieszeniem poboru akcyzy? Za dużo zmiennych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi