punix Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 (edytowane) Warka nr 50 American Barley Wine 23,3°Blg 24.05.2018 2.07.2018 Ekstrakt końcowy: 6°Blg Zawartość alkoholu: 10,7% IBU: 100 Słody (8,2kg+0,9kg ekstraktu): - pale Malteurop i Viking Malt 6,3kg - monachijski Viking Malt 1kg - pszeniczny Viking Malt 0,5kg - crystal Fawcett 0,2kg - dark crystal Fawcett 0,2kg - ekstrakt płynny jasny Bruntal 0,9kg Chmiele: - Chinook (2017) 11,1% α 10g - Citra (2017) 12% α 10g - Jaryllo (2017) 14,1% α 50g - Mosaic (2017) 10,4% α 50g - Simcoe (2017) 11,5% α 10g - Warrior (2017) 17,9% α 75g Drożdże: - Safale US-05, 220ml gęstwy - Bayanus G995 1 paczka Dodatki: - kwas mlekowy 5ml (do wysładzania) - mech irlandzki 5g Zacieranie: 20l wody podgrzane do 71°C 64-61°C 65 minut 72°C 15 minut 75°C Wysłodzone 31l 16°Blg, gotowanie przez 100 minut. Chmielenie: 60 minut: Warrior 75g 30 minut: ekstrakt słodowy 0,9kg 15 minut: mech irlandzki 5g 10 minut: po 10g: Chinook, Citra, Simcoe hopstand 70°C (30 minut): Jaryllo 50g, Mosaic 20g Fermentacja: 16l 23,3°Blg. Temperatura 17°C 5 dni, 18°C 12 dni, 19°C 17 dni, 20°C 7 dni. Na ostatni tydzień dodane Bayanusy. Butelkowanie: 16l z dodatkiem 67g cukru rozpuszczonych w 0,5l wody. Uwagi: Za słaby aromat jak na ABW, do tego dość szybko znika. Po kilku miesiącach to całkiem przyzwoity BW. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 (edytowane) Warka nr 51 Witbier 11,3°Blg 30.05.2018 19.06.2018 Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg Zawartość alkoholu: 4,3% IBU: 18 Słody (4,8kg): - lager Malteurop 2,4kg - płatki pszeniczne błyskawiczne 2,4kg Chmiele: - Fuggle (2016) 4,5% α 17g - Iunga (2016) 12,5% α 8g Drożdże: - FM20 Białe walonki, litrowy starter Dodatki: - curacao 30g - kolendra indyjska (zmiażdżona w moździerzu) 15g - kwas mlekowy 18ml (5ml do zacierania, 3ml do wysładzania) - skórka z 3 małych pomarańczy 40g Zacieranie: Płatki pszeniczne gotowane 10 minut w 12l wody. +7l wody i słód; 66-61°C 70 minut 72-70°C 70 minut 75°C Wysłodzone 27l 9,8°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Fuggle 17g, Iunga 8g 5 minut: curacao 30g, kolendra 15g, skórka pomarańczy 40g Fermentacja: 25l 11,3°Blg. Temperatura 20-21°C 7 dni, 21-22°C 8 dni, podniesiona na koniec do 24°C. Butelkowanie: 24l z dodatkiem 156g cukru i 10ml kwasu mlekowego rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Przyjemny i orzeźwiający, ale stylowo nieco zbyt kwaśny. II miejsce MLPD Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 14 godzin temu, punix napisał: Butelkowanie: 24l z dodatkiem 156g cukru i 10ml kwasu mlekowego rozpuszczonych w 1l wody po co ten kwas ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, Fenris napisał: po co ten kwas ?? Chciałem, żeby było nieco kwaskowe Następnym razem zmniejszyłbym chyba do 5ml - z czasem się trochę ułożyło, ale na początku kwas mocno się wybijał i trochę przykrywał resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Teraz, punix napisał: Chciałem, żeby było nieco kwaskowe Następnym razem zmniejszyłbym chyba do 5ml - z czasem się trochę ułożyło, ale na początku kwas mocno się wybijał i trochę przykrywał resztę. kapuje, dziwy pomysł ale ok lepiej może było jakiś zakraplacz i po kropelce do kilku butelek, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 7 godzin temu, Fenris napisał: kapuje, dziwy pomysł ale ok lepiej może było jakiś zakraplacz i po kropelce do kilku butelek, Po tym, jak się już ułożyło, to jest naprawdę bardzo dobre, orzeźwiające piwo na upały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Warka nr 52 White IPA 13,1°Blg 25.06.2018 20.07.2018 Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg Zawartość alkoholu: 5,3% IBU: 43 Słody (5,4kg): - lager Malteurop 3kg - pszeniczny Viking Malt 1,8kg - dark crystal Fawcett 0,1kg - płatki jęczmienne pełnoziarniste 0,5kg Chmiele: - Jaryllo (2017) 14,1% α 100g - Mosaic (2017) 10,4% α 40g - Warrior (2017) 17,9% α 15g Drożdże: - FM20 Białe walonki, 150ml gęstwy Dodatki: - curacao 25g - gips piwowarski 3g - kolendra indyjska 8g - kwas mlekowy 6ml do wysładzania Zacieranie: Płatki gotowane 20 minut w 10l wody. +6l wody i słód; 65-62°C 70 minut 72-70°C 25 minut 76°C Wysłodzone 27l 11,2°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Warrior 15g 10 minut: Jaryllo 20g, Mosaic 10g, gips 3g, curacao 25g, kolendra 8g hopstand (40 minut): po 30g: Jaryllo, Mosaic Fermentacja: 19,5l 13,1°Blg. Temperatura 20-21°C 10 dni, 22-23°C 12 dni, 19°C 3 dni +50g Jaryllo. Butelkowanie: 18l z dodatkiem 105g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. Uwagi: Całkiem ciekawy szczep drożdży do tego piwa. Początkowo chmiel przykrył aromaty oddrożdżowe, po jakichś dwóch miesiącach wysunęły się na pierwszy plan. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 (edytowane) Warka nr 53 Grodziskie 7,5°Blg 2.07.2018 17.07.2018 Ekstrakt końcowy: 2,4°Blg Zawartość alkoholu: 2,6% IBU: 24 Słody (3,3kg): - pszeniczny wędzony dębem Viking Malt 3kg - lager Malteurop 0,3kg Chmiele: - Fuggle (2016) 4,5% α 53g - Warrior (2017) 17,9% α 7g Drożdże: - Safale US-05 1 paczka Dodatki: - kwas mlekowy 6ml do wysładzania - mech irlandzki 6g Zacieranie: 10l wody podgrzane do 74°C 69-66°C 90 minut 76°C 15 minut Wysłodzone 27,5l 6,7°Blg, gotowanie przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Warrior 7g 15 minut: mech irlandzki 6g 10 minut: Fuggle 53g Fermentacja: 23l 7,5°Blg. Temperatura 17°C 2 dni, 18°C 7 dni, 19°C 2 dni, cold crash 4 dni. Butelkowanie: 23l z dodatkiem 240g cukru rozpuszczonych w 1,6l wody. Uwagi: Edytowane 24 Września 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 (edytowane) Warka nr 54 Ciemne Grodziskie 7,9°Blg 17.07.2018 5.08.2018 Ekstrakt końcowy: 2,6°Blg Zawartość alkoholu: 2,7% IBU: 22 Słody (3,55kg): - pszeniczny wędzony dębem Viking Malt 3kg - lager Malteurop 0,3kg - jęczmień palony Weyermann 0,25kg Chmiele: - Lubelski (2017) 4,8% α 40g - Marynka (2017) 8,7% α 20g Drożdże: - Safale US-05 100ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 5ml do wysładzania - mech irlandzki 5g Zacieranie: 11l wody podgrzane do 75°C 71-63°C 130 minut 76°C Wysłodzone 28l 6,6°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 20g 15 minut: mech irlandzki 5g 0 minut: Lubelski 40g Fermentacja: 21,5l 7,9°Blg. Temperatura 17°C 5 dni, 18°C 6 dni, 20°C 5 dni, cold crash 3 dni. Butelkowanie: 21,5l z dodatkiem 220g cukru rozpuszczonych w 1,5l wody. Uwagi: Edytowane 24 Września 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 (edytowane) Warka nr 55 Trappist Single 10,4°Blg 23.07.2018 11.08.2018 Ekstrakt końcowy: 2,3°Blg Zawartość alkoholu: 4,3% IBU: 30 Słody (4,6kg): - lager Malteurop 3,9kg - pszeniczny Viking Malt 0,5kg - caramel pils Bestmalz 0,2kg Chmiele: - Lubelski (2017) 4,8% α 60g - Marynka (2017) 8,7% α 20g - Warrior (2017) 17,9% α 4g Drożdże: - Wyeast 3787 Trappist High Gravity Dodatki: - kwas mlekowy 6ml do wysładzania - mech irlandzki 5g Zacieranie: 13l wody podgrzane do 69°C 65-61°C 60 minut 72°C 10 minut 76°C Wysłodzone 28l 10,4°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 20g, Warrior 4g 15 minut: mech irlandzki 5g 5 minut: Lubelski 60g Fermentacja: 24l 10,4°Blg. Temperatura 20-21°C 6 dni, 21-22°C 13 dni Butelkowanie: 23l z dodatkiem 115g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. Uwagi: Ciekawe piwo, do powtórzenia. Można spróbować wyższych temperatur fermentacji, aromaty belgijskie w tym wypadku są na niewysokim poziomie. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez punix Ryland 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Warka nr 56 Weizen 11,2°Blg 6.08.2018 26.08.2018 Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg Zawartość alkoholu: 4,3% IBU: 14 Słody (5kg): - lager Malteurop 2,5kg - pszeniczny Viking Malt 2,5kg Chmiele: - Marynka (2017) 8,7% α 15g Drożdże: - FM41 Gwoździe i banany Dodatki: - kwas mlekowy 6ml do wysładzania Zacieranie: 15l wody podgrzane do 69°C 65-63°C 40 minut 72-69°C 40 minut 76°C Wysłodzone 28l 10°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 15g Fermentacja: 23l 11,2°Blg. Temperatura19°C 5 dni, 20-21°C 15 dni Butelkowanie: 23l z dodatkiem 215g cukru rozpuszczonych w 1,3l wody. Uwagi: Nie będzie to mój ulubiony szczep drożdży - sporo banana, praktycznie brak goździka, średnio odfermentowuje, mam wrażenie, że piwa są trochę ciężkie, zamulające. Raczej będę próbował innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Warka nr 57 Belgian Dubbel 15,5°Blg 11.08.2018 4.09.2018 Ekstrakt końcowy: 3,6°Blg Zawartość alkoholu: 6,7% IBU: 32 Słody (5,77kg): - pale Viking Malt 4kg - monachijski Viking Malt 0,5kg - pszeniczny Viking Malt 0,5kg - special B Castle Malting 0,35kg - abbey Weyermann 0,3kg - dark crystal Fawcett 0,12kg Chmiele: - Hallertau Tradition (2017) 6% α 20g - Marynka (2017) 8,7% α 30g Drożdże: - Wyeast 3787 Trappist High Gravity 150ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 6ml do wysładzania - mech irlandzki 5g Zacieranie: 17l wody podgrzane do 71°C 66-62°C 75 minut 72-70°C 25 minut 76°C Wysłodzone 28l 11,6°Blg, gotowane przez 95 minut. Chmielenie: 65 minut: Marynka 30g 20 minut: mech irlandzki 5g 10 minut: Hallertau Tradition 20g Fermentacja: 18,5l 15,5°Blg. Temperatura 19°C 6 dni, 20°C 9 dni, do 23°C 9 dni Butelkowanie: 18l z dodatkiem 115g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. Uwagi: Podczas fermentacji miał być dodany cukier, niestety akurat zabrakło na to czasu, także jest mniej wytrawne, niż w zamyśle. Edytowane 17 Stycznia 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Warka nr 58 Mango Wheat 12,1°Blg 27.08.2018 15.09.2018 Ekstrakt końcowy: 3,1°Blg Zawartość alkoholu: 4,9% IBU: 26 Słody (5,25kg): - lager Malteurop 2,5kg - pszeniczny Viking Malt 2,5kg - pale crystal Fawcett 0,25kg Chmiele: - Amarillo (2017) 8,2% α 30g - Centennial (2017) 8,9% α 30g - Magnum (2017) 12,4% α 20g Drożdże: - Safale US-05 Dodatki: - kwas mlekowy 6ml - mech irlandzki 5g - pulpa z mango Alphonso 1,6kg Zacieranie: 15l wody podgrzane do 70°C 65-62°C 60 minut 72-70°C 25 minut 76°C Wysłodzone 26,5l 10,6°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 20g 10 minut: mech irlandzki 5g 0 minut: po 30g: Amarillo i Centennial Fermentacja: 19l 11,6°Blg. Temperatura 18°C 8 dni, 19-20°C 10 dni, cold crash 1 dzień Pulpa dodana po 8 dniach fermentacji. Butelkowanie: 18l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Mętne, mocno owocowe piwo - zdecydowanie do powtórzenia. Edytowane 22 Stycznia 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Warka nr 59 Belgian Tripel 18,7°Blg 4.09.2018 7.10.2018 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 9,1% IBU: 36 Słody (7,2kg+1kg cukru): - lager Malteurop 6,4kg - pszeniczny Viking Malt 0,5kg - carapils Bestmalz/Weyermann 0,3kg Chmiele: - Hallertau Tradition (2017) 6% α 30g - Magnum (2017) 12,4% α 30g - Marynka (2017) 8,7% α 12g Drożdże: - Wyeast 3787 Trappist High Gravity 200ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 6ml - mech irlandzki 5g - cukier 1kg Zacieranie: 21l wody podgrzane do 69°C 65-62°C 90 minut 72-69°C 40 minut 76°C Wysłodzone 27l 13,7°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 30g 15 minut: mech irlandzki 5g 12 minut: Marynka 12g 5 minut: Hallertau Tradition 30g Fermentacja: 20l 15,6°Blg. Temperatura 19°C 8 dni, 20-22°C 25 dni. Po 8 dniach dodany cukier zagotowany w 1l wody. Butelkowanie: 21,5l z dodatkiem 150g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Tak jak w przypadku poprzednich piw na tych drożdżach - na przyszłość spróbowałbym mocniej podnosić temperaturę podczas fermentacji, aromat wyszedł niezły, ale mógłby być bardziej intensywny. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Warka nr 60 Irish Red Ale 11,5°Blg 16.09.2018 7.10.2018 Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg Zawartość alkoholu: 4,5% IBU: 23 Słody (4,6kg): - pale Viking Malt 2,8 kg - monachijski Viking Malt 1 kg - pszeniczny Viking Malt 0,5 kg - amber Fawcett 0,3 kg - jęczmień palony Fawcett 0,05 kg Chmiele: - Hallertau Tradition (2017) 6% α 20 g - Magnum (2017) 12,4% α 15 g Drożdże: - Wyeast 1084 Irish Ale Dodatki: - kwas mlekowy 6 ml - mech irlandzki 5 g Zacieranie: 13l wody podgrzane do 72°C 67-64°C 60 minut 72-70°C 20 minut 76°C Wysłodzone 27l 10°Blg, gotowane przez 70 minut. Chmielenie: 65 minut: Magnum 15 g 15 minut: mech irlandzki 5 g 5 minut: Hallertau Tradition 20 g Fermentacja: 21l 11,5°Blg. Temperatura 19°C 11 dni, 20°C 10 dni. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 70 g cukru rozpuszczonych w 0,9 l wody. Uwagi: Ciekawe piwo, choć niestylowe wyszło. Omyłkowo zamiast abbey poszedł słód amber - wyszło lekko kawowe. Słód amber jest zresztą odkryciem po tej warce - właśnie ze względu na wnoszone nuty kawowe, może nieźle sprawdzić się choćby w stoutach. Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Warka nr 61 Lekkie pszeniczne 8,6°Blg 8.10.2018 25.10.2018 Ekstrakt końcowy: 3,6°Blg Zawartość alkoholu: 2,6% IBU: 11 Słody (3,6kg): - lager Malteurop 1,8kg - pszeniczny Viking Malt 1,5kg - pale crystal Fawcett 0,3kg Chmiele: - Hallertau Tradition (2017) 6% α 15g Drożdże: - FM41 Gwoździe i banany Dodatki: - kwas mlekowy 6ml Zacieranie: 10l wody podgrzane do 76°C 72-68°C 90 minut 76°C Wysłodzone 25,5l 7,1°Blg, gotowane przez 80 minut. Chmielenie: 60 minut: Hallertau Tradition 15g Fermentacja: 22l 8,6°Blg. Temperatura 20-21°C 16 dni. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 175g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Jak już pisałem wcześniej przy którejś pszenicy - te drożdże nie zostaną moimi ulubionymi. Piwo wyszło zdecydowanie zbyt ciężkie, średnio pijalne (biorąc po uwagę baling). Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 (edytowane) Warka nr 62 Irish Extra Stout 14,5°Blg 8.10.2018 10.11.2018 Ekstrakt końcowy: 3,6°Blg Zawartość alkoholu: 6,1% IBU: 44 Słody (6,2kg): - pale VM 4kg - pszeniczny VM 0,5kg - monachijski VM 0,5kg - amber Fawcett 0,3kg - brown Fawcett 0,3kg - pale chocolate Fawcett 0,2kg - jęczmień palony Fawcett 0,2kg - pszenica palona Fawcett 0,1kg - Carafa I Special Weyermann 0,1kg Chmiele: - Hallertau Tradition (2017) 6% α 15g - Magnum (2017) 12,4% α 35g Drożdże: - Wyeast 1084 Irish Ale, 150ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 5ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 18l wody podgrzane do 69°C 64-61°C 80 minut 72-69°C 30 minut 76°C Wysłodzone 27l 12,8°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 35g 15 minut: mech irlandzki 5g 5 minut: Hallertau Tradition 15g Fermentacja: 20l 14,5°Blg. Temperatura 18°C 9 dni, 19°C 7 dni, 20°C 16 dni. Butelkowanie: 20l z dodatkiem 95g cukru rozpuszczonych w 0,6l wody. Uwagi: Edytowane 21 Lutego 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Warka nr 63 Weizenbock 16,9°Blg 25.10.2018 16.11.2018 Ekstrakt końcowy: 4,4°Blg Zawartość alkoholu: 7,2% IBU: 22 Słody (6,95kg): - pszeniczny VM 3,5kg - monachijski VM 2,05kg - pale VM 1kg - abbey Weyermann 0,2kg - dark crystal Fawcett 0,1kg - special B Castle Malting 0,1kg Chmiele: - Hallertau Tradition (2017) 5,2% α 40g Drożdże: - FM41 Gwoździe i banany, 180ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 3ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 20l wody podgrzane do 72°C 66-63°C 95 minut 72-69°C 30 minut 76°C Wysłodzone 27l 12,9°Blg, gotowane przez 120 minut. Chmielenie: 60 minut: Hallertau Tradition 40g 15 minut: mech irlandzki 5g Fermentacja: 14l 16,9°Blg. Temperatura 18°C 6 dni, 19°C 8 dni, 20°C 7 dni. Butelkowanie: 14l z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody. Uwagi: Zachciało mi się crystal weizena. Faktycznie, wyszedł dość klarowny, ale straty były bardzo duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Warka nr 64 Imperial Stout 25,4°Blg 11.11.2018 8.01.2019 Ekstrakt końcowy: 7,4°Blg Zawartość alkoholu: 11,5% IBU: 90 Słody (8,56kg+1,45kg ekstraktu+0,5kg cukru): - pale VM 5kg - wiedeński VM 1,45kg - ekstrakt płynny jasny Superior 1,45kg - amber Fawcett 0,4kg - brown Fawcett 0,4kg - jęczmień palony Fawcett 0,3kg - pale crystal Fawcett 0,28kg - carafa I special Weyermann 0,25kg - pale chocolate Fawcett 0,23kg - dark crystal Fawcett 0,2kg Chmiele: - Warrior (2017) 17,9% α 76g Drożdże: - Wyeast 1084 Irish Ale, 300ml gęstwy Dodatki: - cukier biały 0,5kg - mech irlandzki 5g Zacieranie: 21l wody podgrzane do 71°C 65-62°C 60 minut 72-67°C 50 minut 76°C Wysłodzone 25,5l 17,9°Blg, gotowane przez 90 minut. Chmielenie: 90 minut: ekstrakt 1,45kg rozpuszczony w 1l wody 60 minut: Warrior 76g 40 minut: cukier 0,5kg rozpuszczony w 0,3l wody 15 minut: mech irlandzki 5g Fermentacja: 18l 25,4°Blg. Temperatura 17°C 5 dni, 18°C 14 dni, 19°C 14 dni, 20-21°C 25 dni. Butelkowanie: 18l z dodatkiem 80g cukru rozpuszczonych w 0,5l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 (edytowane) Warka nr 65 APA Sorachi Ace 12,3°Blg 24.11.2018 9.01.2019 Ekstrakt końcowy: 2,9°Blg Zawartość alkoholu: 5,1% IBU: 35 Słody (5kg): - pale VM 3,2kg - lager Malteurop 1,3kg - pszeniczny VM 0,5kg Chmiele: - Sorachi Ace (2017) 10% α 100g Drożdże: - Safale US-05 Dodatki: - kwas mlekowy 5ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 14l wody podgrzane do 73°C 67-63°C 30 minut 72-69°C 35 minut 76°C Wysłodzone 26l 12,1°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Sorachi Ace 30g 15 minut: mech irlandzki 5g 5 minut: Sorachi Ace 20g hopstand: Sorachi Ace 50g Fermentacja: 22l 12,3°Blg. Temperatura 18°C 9 dni, 19°C 16 dni, 10°C 21 dni. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Uwarzone m. in. w celu sprawdzenia teorii o aromacie Sorachi Ace. W zależności od osoby oraz dnia wypicia wyczuwany jest tak kokos, jak i koperek Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Warka nr 66 APA 13,6°Blg 16.01.2019 11.02.2019 Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg Zawartość alkoholu: 5,7% IBU: 30 Słody (5,8kg): - pilzneński Weyermann 5kg - pszeniczny VM 0,5kg - carapils Weyermann 0,3kg Chmiele: - Chinook (2017) 12,7% α 50g - Mosaic (2017) 12% α 30g - Simcoe (2017) 12,1% α 30g Drożdże: - Safale US-05 Dodatki: - kwas mlekowy 6ml - mech irlandzki 6g Zacieranie: 15l wody podgrzane do 71°C 68-63°C 45 minut 72-69°C 25 minut 76°C Wysłodzone 26,5l 12,6°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Chinook 20g 15 minut: mech irlandzki 6g 5 minut: po 10g: Chinook, Mosaic, Simcoe hopstand: po 20g: Chinook, Mosaic, Simcoe Fermentacja: 21l 13,6°Blg. Temperatura 18°C 8 dni, 19°C 11 dni, 20°C 7 dni. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 95g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Warka nr 67 American Rye IPA 16,5°Blg 28.01.2019 25.02.2019 Ekstrakt końcowy: 3,8°Blg Zawartość alkoholu: 7,2% IBU: 60 Słody (7,3kg): - pilzneński Weyermann 5kg - żytni VM 1kg - pale VM 0,78kg - płatki jęczmienne 0,3kg - carapils Weyermann 0,2kg Chmiele: - Amarillo (2017) 8,2% α 70g - Centennial (2017) 8,9% α 70g - Chinook (2017) 12,7% α 50g - Jaryllo (2017) 14,1% α 50g - Warrior (2017) 17,9% α 25g Drożdże: - Safale US-05 Dodatki: - curacao 11g - kwas mlekowy 6ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 19l wody podgrzane do 73°C 67-62°C 60 minut 72-70°C 30 minut 76°C Wysłodzone 27l 14,8°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Chinook 10g, Warrior 25g 15 minut: curacao 11g, mech irlandzki 5g 5 minut: po 15g: Amarillo, Centennial; Jaryllo 20g hopstand: po 30g: Amarillo, Centennial, Jaryllo Fermentacja: 19,2l 16,5°Blg. Temperatura 18-19°C 20 dni. Chmielenie na zimno: Chinook 40g, po 25g: Amarillo, Centennial - 8 dni. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 95g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Długie chmielenie na zimno przez brak czasu na rozlew. Dzięki obniżonej temperaturze na szczęście nie wyszła łodyga, aromat jest naprawdę dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Warka nr 68 Pils 11°Blg 16.02.2019 25.03.2019 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 4,3% IBU: 30 Słody (4,4kg): - pilzneński Weyermann 3,8kg - wiedeński VM 0,6kg Chmiele: - Hallertau Tradition 5,2% α 60g - Magnum 12,4% α 20g Drożdże: - Saflager W34/70, 2 paczki Dodatki: - kwas mlekowy 3ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 13l wody podgrzane do 73°C 67-63°C 60 minut 72-71°C 20 minut 76°C Wysłodzone 27l 9,8°Blg, gotowane przez 90 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 20g 15 minut: mech irlandzki 5g 10 minut: Hallertau Tradition 20g 1 minuta: Hallertau Tradition 40g Fermentacja: 21l 11°Blg. Temperatura 11°C 6 dni, 12°C 17 dni, podniesienie do 18°C 2 dni, 4°C 12 dni. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Kilkanaście butelek zabutelkowane jako delikatne "hgb" - na około 10,4°Blg, jako desitka na Krakowskie Bitwy Piwowarów Domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Warka nr 69 Wędzone Ale 12,5°Blg 27.02.2019 17.03.2019 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 5,2% IBU: 30 Słody (5kg): - jęczmienny wędzony czereśnią VM 5kg Chmiele: - Magnum 12,4% α 25g Drożdże: - Safale US-05 170ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 4ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 13l wody podgrzane do 72°C 67-63°C 40 minut 72-68°C 40 minut 76°C Wysłodzone 27,5l 11,3°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 25g 15 minut: mech irlandzki 5g Fermentacja: 23l 12,5°Blg. Temperatura 18-19°C 17 dni, cold crash 1 dzień. Butelkowanie: 23l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Warka nr 70 Irish Stout 10,7°Blg 18.03.2019 26.04.2019 Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg Zawartość alkoholu: 3,9% IBU: 30 Słody (4,25kg): - pale VM 3kg - monachijski II Weyermann 0,5kg - brown Fawcett 0,33kg - carafa I special Weyermann 0,32kg - jęczmień palony Fawcett 0,2kg Chmiele: - Hallertau Tradition 5,2% α 30g - Magnum 12,4% α 22g Drożdże: - Safale US-05 110ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 3ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 12l wody podgrzane do 69°C 65-62°C 45 minut 72-70°C 25 minut 76°C Wysłodzone 26l 10,4°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 22g 15 minut: mech irlandzki 5g 5 minut: Hallertau Tradition 30g Fermentacja: 23l 10,7°Blg. Temperatura 18-19°C 14 dni, 20°C 24dni. Butelkowanie: 23l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się