punix Opublikowano 27 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Warka nr 71 Pils niemiecki 13,6°Blg 26.03.2019 2.05.2019 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 5,8% IBU: 35 Słody (5,5kg): - pilzneński Weyermann 5,5kg Chmiele: - Hallertau Tradition 5,2% α 70g - Magnum 12,4% α 27g Drożdże: - Saflager W34/70 280ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 5ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 16l wody podgrzane do 68°C 64-62°C 65 minut 72-70°C 25 minut 76°C Wysłodzone 27l 11,8°Blg, gotowane przez 80 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 27g 15 minut: mech irlandzki 5g 5 minut: Hallertau Tradition 30g 0 minut: Hallertau Tradition 40g Fermentacja: 21l 13,6°Blg. Temperatura 11°C 7 dni, 12°C 13dni, podniesienie do 18°C 3 dni, 4°C 14 dni. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2019 Warka nr 72 Session IPA 12,5°Blg 27.04.2019 23.05.2019 Ekstrakt końcowy: 2,7°Blg Zawartość alkoholu: 5,3% IBU: 40 Słody (5kg): - pilzneński Weyermann 4,5kg - pszeniczny VM 0,5kg Chmiele: - Magnum 12,4% α 25g - Mosaic 12% α 50g - Simcoe 12,1% α 50g Drożdże: - Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 Dodatki: - kwas mlekowy 5ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 14l wody podgrzane do 68°C 65-62°C 75 minut 72-70°C 25 minut 76°C Wysłodzone 27l 10,8°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 25g 15 minut: mech irlandzki 5g 5 minut: po 20g: Mosaic, Simcoe hopstand <0°C: po 30g: Mosaic, Simcoe Fermentacja: 22,5l 12,5°Blg. Temperatura 18°C 10 dni, 19-20°C 14dni, cold crash 2 dni. Butelkowanie: 22l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Paczka była w momencie zakupu dość mocno napuchnięta, choć aktywator nie był pęknięty. Ruszyły bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 (edytowane) Warka nr 73 Porter Bałtycki 20,2°Blg 3.05.2019 8.06.2019 Ekstrakt końcowy: 7,2°Blg Zawartość alkoholu: 7,9% IBU: 35 Słody (8,5kg): - wiedeński VM 2,9kg - pale Viking Malt 2,45kg - monachijski II Weyermann 2kg - caramunich I Weyermann 0,3kg - dark crystal Fawcett 0,3kg - brown Fawcett 0,3kg - carafa I special Weyermann 0,15kg - pszenica palona Fawcett 0,1kg Chmiele: - Magnum 12,9% α 35g Drożdże: - Saflager W34/70 ~650ml gęstwy Dodatki: - mech irlandzki 5g Zacieranie: 19l wody podgrzane do 74°C 68-65°C 70 minut 72-71°C 20 minut 76°C Wysłodzone 27l 17,5°Blg, gotowane przez 90 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 35g 15 minut: mech irlandzki 5g Fermentacja: 19l 20,2°Blg. Temperatura 11°C 16 dni, 12°C 14dni, 4°C 6 dni. Butelkowanie: 18,5l z dodatkiem 70g cukru rozpuszczonych w 0,6l wody. Uwagi: Edytowane 7 Października przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Warka nr 74 Wędzony Stout 15,8°Blg 24.05.2019 14.06.2019 Ekstrakt końcowy: 5°Blg Zawartość alkoholu: 6,2% IBU: 40 Słody (7,1kg): - jęczmienny wędzony bukiem Weyermann 3kg - pilzneński Weyermann 1,2kg - monachijski II Weyermann 1kg - pszeniczny VM 0,5kg - dark crystal Fawcett 0,35kg - brown Fawcett 0,3kg - amber Fawcett 0,3kg - pale chocolate Fawcett 0,2kg - carafa I special Weyermann 0,15kg - jęczmień palony Fawcett 0,1kg Chmiele: - Magnum 12,9% α 25g - Magnat 14,3% α 12g Drożdże: - Wyeast 1450 Denny's Favorite, gęstwa Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml Zacieranie: 18l wody podgrzane do 69°C 64-62°C 65 minut 72-71°C 20 minut 76°C Wysłodzone 26,5l 14,4°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 25g, Magnat 12g Fermentacja: 23l 15,8°Blg. Temperatura 18°C 7 dni, 19-20°C 14dni. Butelkowanie: 23l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Warzone na ćwierćfinał KBPD, dało awans do półfinału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Warka nr 75 Bitter 10,2°Blg 9.06.2019 6.07.2019 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 3,9% IBU: 30 Słody (4,15kg): - pale VM 3,1kg - monachijski II Weyermann 0,5kg - abbey Weyermann 0,2kg - caramunich I Weyermann 0,2kg - special B Castle Malting 0,1kg - amber Fawcett 0,05kg Chmiele: - East kent Golding 5,1% α 40g - Magnat 14,3% α 15g Drożdże: - Wyeast 1028 London Ale Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 13l wody podgrzane do 71°C 68-64°C 60 minut 72-70°C 30 minut 76°C Wysłodzone 26l 9°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 15g 15 minut: mech irlandzki 5g 10 minut: EKG 20g 0 minut: EKG 20g Fermentacja: 22,5l 10,2°Blg. Temperatura 18°C 7 dni, 19°C 6dni, do 24°C 9 dni, cold crash 1 dzień. Butelkowanie: 22,5l z dodatkiem 75g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Paczka drożdży nie napuchła, start też był długi - na szczęście nie czuć oznak infekcji. Drożdże 1,5 miesiąca przed upłynięciem terminu ważności. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 (edytowane) Warka nr 76 Porter 13,3°Blg 16.06.2019 6.07.2019 Ekstrakt końcowy: 3,9°Blg Zawartość alkoholu: 5,2% IBU: 25 Słody (5,65kg): - pale VM 3,5kg - monachijski II Weyermann 1,1kg - abbey Weyermann 0,3kg - amber Fawcett 0,25kg - special B Castle Malting 0,2kg - pszenica palona Fawcett 0,2kg - pale chocolate Fawcett 0,1kg Chmiele: - Magnat 14,3% α 18g Drożdże: - Wyeast 1450 Denny's Favorite 180ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - mech irlandzki 6g Zacieranie: 16l wody podgrzane do 70°C 66-62°C 50 minut 72-72°C 20 minut 76°C Wysłodzone 27l 11,4°Blg, gotowane przez 75 minut. Chmielenie: 70 minut: Magnat 18g 10 minut: mech irlandzki 6g Fermentacja: 23l 13,3°Blg. Temperatura 18°C 8 dni, 19°C 7 dni, 20°C 5 dni. Butelkowanie: 23l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Edytowane 11 Września 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 Warka nr 77 English IPA 14,8°Blg 4.07.2019 9.08.2019 Ekstrakt końcowy: 3,7°Blg Zawartość alkoholu: 6,2% IBU: 50 Słody (6,3kg): - pale Soufflet 5kg - pszeniczny VM 0,5kg - monachijski Weyermann 0,5kg - caramunich I Weyermann 0,3kg Chmiele: - East Kent Golding 5,1% α 60g - Fuggles 3,6% α 40g - Magnat 14,3% α 30g Drożdże: - Wyeast 1028 London Ale 160ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 80% 5ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 16l wody podgrzane do 67°C 64-62°C 55 minut 72°C 10 minut 76°C Wysłodzone 27,5l 13,3°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 30g 15 minut: EKG 30g, Fuggles 20g, mech irlandzki 5g 0 minut: EKG 30g, Fuggles 20g Fermentacja: 20,5l 14,8°Blg. Temperatura 17°C 5 dni, 18°C 9 dni, 19°C 11 dni, 20°C 7 dni, cold crash 4 dni. Butelkowanie: 20l z dodatkiem 75g cukru rozpuszczonych w 0,7l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 Warka nr 78 Petite Saison 8,8°Blg 7.07.2019 30.07.2019 Ekstrakt końcowy: 1,25°Blg Zawartość alkoholu: 3,9% IBU: 20 Słody (3,8kg): - pale VM 2kg - monachijski Weyermann 1kg - pszeniczny VM 0,5kg - pale crystal Fawcett 0,3kg Chmiele: - Marynka 11,2% α 30g Drożdże: - Wyeast 3711 French Saison Dodatki: - kwas mlekowy 80% 5ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 12l wody podgrzane do 70°C 66-61°C 60 minut 72-71°C 15 minut 76°C Wysłodzone 27,5l 7,9°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 10g 15 minut: mech irlandzki 5g 10 minut: Marynka 20g Fermentacja: 24,5l 8,8°Blg. Temperatura 19°C 2 dni, 20°C 4 dni, 22-24°C 17 dni. Butelkowanie: 24l z dodatkiem 150g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. Uwagi: Drożdże dość długo dojadały końcówkę - blg ustaliło się po 18 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Warka nr 79 Imperial Saison 19,2°Blg 5.08.2019 10.09.2019 Ekstrakt końcowy: 1,3°Blg Zawartość alkoholu: 10,3% IBU: 45 Słody (7,3kg+0,77kg cukru): - pilzneński Weyermann 5,5kg - monachijski Weyermann 1kg - pszeniczny VM 0,5kg - carapils Weyermann 0,3kg Chmiele: - Marynka 11,2% α 72g Drożdże: - Wyeast 3711 French Saison 270ml gęstwy Dodatki: - cukier kandyzowany jasny 0,77kg - kwas mlekowy 80% 6ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 19l wody podgrzane do 69°C 64-62°C 65 minut 72°C 10 minut 76°C Wysłodzone 25,5l 15,4°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 41g 15 minut: mech irlandzki 5g 5 minut: Marynka 31g Fermentacja: 19,5l 17,5°Blg. Temperatura 18-19°C 3 dni, 20-21°C 8 dni, 22°C 4 dni, do 26°C 18 dni, cold crash 3 dni. Po 7 dniach dodany cukier kandyzowany rozpuszczony w wodzie. Butelkowanie: 20l z dodatkiem 140g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) Warka nr 80 Barley Wine 24,2°Blg 11.08.2019 16.09.2019 Ekstrakt końcowy: 8,6°Blg Zawartość alkoholu: 10% IBU: 65 Słody (8,1kg+1,7kg ekstraktu): - Maris Otter Fawcett 7kg - pszeniczny Weyermann 0,5kg - special B Castle Malting 0,4kg - caramunich I Weyermann 0,2kg - ekstrakt płynny jasny Bruntal 1,7kg Chmiele: - Fuggles 3,6% α 60g - Magnat 14,3% α 60g Drożdże: - Wyeast 1028 London Ale 350ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 80% 4ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 20l wody podgrzane do 69°C 64-61°C 75 minut 72°C 15 minut 76°C Wysłodzone 25l 16,8°Blg, gotowane przez 120 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 60g, ekstrakt 1,7kg 15 minut: Fuggles 30g, mech irlandzki 5g 5 minut: Fuggles 30g Fermentacja: 19l 24,2°Blg. Temperatura 16°C 4 dni, 17°C 5 dni, 18°C 6 dni, 19°C 5 dni, 20°C 10 dni, cold crash 6 dni. Butelkowanie: 18l z dodatkiem 70g cukru rozpuszczonych w 0,5l wody. Uwagi: Edytowane 29 Października 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 (edytowane) Warka nr 81 Dry Stout 10,4°Blg 11.09.2019 4.10.2019 Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg Zawartość alkoholu: 3,9% IBU: 35 Słody (4,8kg): - pilzneński Weyermann 3,3kg - płatki jęczmienne błyskawiczne 1kg - jęczmień palony Fawcett 0,5kg Chmiele: - Magnat 14,3% α 25g Drożdże: - FM13 Irlandzkie ciemności Dodatki: - kwas mlekowy 80% 5ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 15l wody podgrzane do 72°C 68-66°C 65 minut 72-71°C 25 minut 76°C Wysłodzone 24l 11,5°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 25g 15 minut: mech irlandzki 5g Fermentacja: 23l 10,4°Blg. Temperatura 18-19°C 7 dni, 20°C 7 dni, do 22°C 5 dni, cold crash 4 dni. Butelkowanie: 23l z dodatkiem 105g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Całkiem udany "klon" Guinnessa. Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Warka nr 82 Session IPA 11,5°Blg 17.09.2019 8.10.2019 Ekstrakt końcowy: 2,7°Blg Zawartość alkoholu: 4,8% IBU: 40 Słody (4,5kg): - pilzneński Weyermann 4kg - pszeniczny Weyermann 0,5kg Chmiele: - Centennial 8,9% α 100g - Citra 13,3% α 100g - Mosaic 12% α 21g Drożdże: - Danstar Nottingham Dodatki: - kwas mlekowy 80% 5ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 13l wody podgrzane do 68°C 64-62°C 65 minut 72°C 10 minut 76°C Wysłodzone 26l 10,4°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Mosaic 21g 15 minut: mech irlandzki 5g 10 minut: Centennial 30g 5 minut: Citra 30g hopstand (<70°C): po 30g: Centennial, Citra Fermentacja: 22l 11,5°Blg. Temperatura 18°C 19 dni, cold crash 2 dni. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. Uwagi: Chmiel 2017 - trzymany cały czas w zamrażarce dalej daje dobry efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Warka nr 83 Pastry Stout 23°Blg 5.10.2019 9.11.2019 Ekstrakt końcowy: 10,3°Blg Zawartość alkoholu: 8,3% IBU: 70 Słody (8kg+1kg laktozy+0,47kg cukru): - pilzneński Weyermann 5kg - monachijski Weyermann 1kg - crystal Fawcett 0,4kg - special B Castle Malting 0,4kg - brown Fawcett 0,4kg - pszenica palona Fawcett 0,4kg - carafa III special Weyermann 0,4kg Chmiele: - Magnat 14,3% α 40g - Marynka 7,2% α 35g - Simcoe 12,1% α 21g Drożdże: - FM13 irlandzkie ciemności 330ml gęstwy Dodatki: - cukier dark muscovado 0,47kg - kwas mlekowy 80% 3ml - laktoza 1kg - mech irlandzki 5g - tonka 15g macerowana w whiskey Zacieranie: 20l wody podgrzane do 74°C 68-64°C 70 minut 72-68°C 50 minut 76°C Wysłodzone 26,5l 16,5°Blg, gotowane przez 120 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 40g, Marynka 35g, Simcoe 21g 30 minut: laktoza 1kg 15 minut: mech irlandzki 5g Fermentacja: 20l 21,7°Blg. Temperatura 18°C 16 dni, 19-20°C 18 dni, cold crash 1 dzień. Po 11 dniach dodany cukier muscovado. Butelkowanie: 19,5l z dodatkiem 90g cukru rozpuszczonych w 0,6l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Warka nr 84 American Stout 16,7°Blg 9.10.2019 7.11.2019 Ekstrakt końcowy: 4,6°Blg Zawartość alkoholu: 7% IBU: 60 Słody (7,6kg): - pilzneński Weyermann 3,7kg - monachijski Weyermann 1,8kg - pszeniczny Weyermann 0,5kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg - amber Fawcett 0,4kg - pszenica palona Fawcett 0,2kg - carafa III special Weyermann 0,2kg - jęczmień palony Fawcett 0,2kg - special B Castle Malting 0,1kg Chmiele: - Marynka 7,2% α 55g - Mosaic 13,2% α 90g - Sabro 15% α 90g Drożdże: - Danstar Nottingham 200ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 20l wody podgrzane do 71°C 66-62°C 50 minut 72-71°C 20 minut 76°C Wysłodzone 26,5l 15,4°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 55g 15 minut: mech irlandzki 5g 10 minut: po 30g: Mosaic, Sabro hopstand: po 30g: Mosaic, Sabro Fermentacja: 20l 16,7°Blg. Temperatura 18°C 14 dni, 20°C 7 dni, 15°C 6 dni, cold crash 2 dni. Po 25 dniach zlane znad drożdży, chmielenie po 30g: Mosaic, Sabro Butelkowanie: 18,5l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 (edytowane) Warka nr 85 Black IPA 17,1°Blg 10.11.2019 10.12.2019 Ekstrakt końcowy: 4,2°Blg Zawartość alkoholu: 7,4% IBU: 65 Słody (7,2kg+0,4kg cukru): - pilzneński Weyermann/Castle Malting 6kg - pszeniczny Weyermann 0,5kg - pale crystal Fawcett 0,3kg - carafa III special Weyermann 0,4kg Chmiele: - Amarillo 8,2% α 100g - Cascade 8,7% α 100g - Iunga 11% α 65g Drożdże: - Danstar Nottingham 250ml gęstwy Dodatki: - cukier 0,4kg - kwas mlekowy 80% 3ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 20l wody podgrzane do 70°C 64-61°C 55 minut 72°C 15 minut dodana carafa III 76°C Wysłodzone 27l 14,6°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 65g 15 minut: mech irlandzki 5g, cukier 0,4kg 5 minut: po 30g: Amarillo, Cascade hopstand: po 30g: Amarillo, Cascade Fermentacja: 21,5l 17,1°Blg. Temperatura 17°C 2 dni, 18°C 12 dni, 20°C 8 dni, 15°C 5 dni, cold crash 3 dni. Po 24 dniach zlane znad drożdży, chmielenie po 40g: Amarillo, Cascade Butelkowanie: 19l z dodatkiem 85g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. Uwagi: Miało być butelkowane wcześniej, ale tak wyszło. Mam nadzieję, że dzięki niskiej temperaturze na koniec nie wyjdzie trawiastość. Trawa nie wyszła, natomiast wyszło mocno czekoladowe. W sumie bardziej chyba pod jakiegoś american portera podchodzi. Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Warka nr 86 Weizen 11,6°Blg 11.11.2019 1.12.2019 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 4,7% IBU: 15 Słody (5kg): - pilzneński Castle Malting 2,5kg - pszeniczny Weyermann 2,5kg Chmiele: - Marynka 7,2% α 20g Drożdże: - Wyeast 3638 Bavarian Wheat Dodatki: - kwas mlekowy 80% 5ml Zacieranie: 18l wody podgrzane do 47°C 44°C 40' 65-61°C 55 minut 72-71°C 15 minut 76°C Wysłodzone 27l 10,8°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 20g Fermentacja: 23l 11,6°Blg. Temperatura 19°C 7 dni, 20°C 13 dni. Butelkowanie: 23l z dodatkiem 190g cukru rozpuszczonych w 1,4l wody. Uwagi: Na ten moment to moje ulubione drożdże do pszenicy. Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Warka nr 87 Weizenbock 18,5°Blg 7.12.2019 11.01.2020 Ekstrakt końcowy: 5,4°Blg Zawartość alkoholu: 7,7% IBU: 25 Słody (8kg): - pszeniczny Weyermann 4kg - monachijski Weyermann 3,7kg - special B Castle Malting 0,3kg Chmiele: - Marynka 7,2% α 40g Drożdże: - Wyeast 3638 Bavarian Wheat 150 ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml Zacieranie: 20l wody podgrzane do 71°C 66-61°C 55 minut 72-69°C 30 minut 76°C Wysłodzone 27l 15,2°Blg, gotowane przez 120 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 40g Fermentacja: 18,5l 18,5°Blg. Temperatura 18-19°C 5 dni, 20°C 6 dni, 21°C 24 dni. Butelkowanie: 18l z dodatkiem 140g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) Warka nr 88 Lekka APA 6°Blg 13.12.2019 3.01.2020 Ekstrakt końcowy: 3,4°Blg Zawartość alkoholu: 1,3% IBU: 17 Słody (2,63kg): - pilzneński Castle Malting 2kg - pale caramalt Fawcett 0,43kg - pale crystal Fawcett 0,2kg Chmiele: - Amarillo 9,3% α 50g - Citra 13,3% α 50g - Mosaic 13,2% α 50g Drożdże: - US-05 Dodatki: - kwas mlekowy 80% 5ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 12l wody podgrzane do 78°C 73-70°C 85 minut 76°C Wysłodzone 27l 5,4°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 15 minut: mech irlandzki 5g 5 minut: po 20g: Amarillo, Citra, Mosaic hopstand: po 30g: Amarillo, Citra, Mosaic Fermentacja: 24l 6°Blg. Temperatura 18°C 10 dni, 20°C 3 dni, cold crash 8 dni. Butelkowanie: 23l z dodatkiem 115g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. Uwagi: Całkiem przyzwoite lekkie piwko. Aromat mógłby być lepszy, można spróbować nachmielić na zimno. Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Warka nr 89 Milkshake IPA 17,6°Blg 5.01.2020 6.02.2020 Ekstrakt końcowy: 6,8°Blg Zawartość alkoholu: 6,4% IBU: 30 Słody (7,1kg+1kg laktozy): - pilzneński Castle Malting 6kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg - carapils Weyermann 0,3kg - pale crystal Fawcett 0,3kg Chmiele: - Amarillo 9,3% α 60g - Citra 13,3% α 60g - Iunga 11% α 20g - Sabro 15% α 60g Drożdże: - US-05 280ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - laktoza 1kg Zacieranie: 20l wody podgrzane do 72°C 66-63°C 50 minut 72-70°C 25 minut 76°C Wysłodzone 26l 14,1°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 20g 10 minut: laktoza 1kg 5 minut: po 30g: Amarillo, Citra, Sabro hopstand: po 30g: Amarillo, Citra, Sabro Fermentacja: 24,5l 17,6°Blg. Temperatura 18°C 6 dni, 19°C 26 dni. Butelkowanie: 23l z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. Uwagi: Następnym razem spróbowałbym jeszcze o 5-10IBU zmniejszyć goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Warka nr 90 Żytnie 13,7°Blg 11.01.2020 6.02.2020 Ekstrakt końcowy: 5°Blg Zawartość alkoholu: 4,9% IBU: 15 Słody (6kg): - żytni jasny Weyermann 3kg - pilzneński Castle Malting 3kg Chmiele: - Lubelski 2,8% α 30g - Marynka 7,2% α 20g Drożdże: - Wyeast 3638 Bavarian Wheat 150ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - łuska gryczana 300g Zacieranie: 18l wody podgrzane do 74°C 68-66°C 65 minut 72-70°C 40 minut 76°C Wysłodzone 26l 12,7°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 20g 5 minut: Lubelski 30g Fermentacja: 22,5l 13,7°Blg. Temperatura 18°C 5 dni, 19-21°C 21 dni. Butelkowanie: 20,5l z dodatkiem 170g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Warka nr 91 Pils 13°Blg 7.02.2020 14.03.2020 Ekstrakt końcowy: 3,6°Blg Zawartość alkoholu: 5,2% IBU: 40 Słody (5,4kg): - pilzneński Castle Malting 4,4kg - wiedeński Weyermann 1kg Chmiele: - Iunga 10,8% α 37g - Lubelski 2,8% α 30g - Żatecki 3% α 50g Drożdże: - W34/70 Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 16l wody podgrzane do 73°C 68-65°C 65 minut 72-71°C 15 minut 76°C Wysłodzone 26,5l 11,3°Blg, gotowane przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 37g 15 minut: mech irlandzki 5g 5 minut: Lubelski 30g 0 minut: Żatecki 50g Fermentacja: 23l 13°Blg. Temperatura 10°C 11 dni, 12°C 9 dni, 15°C 7 dni, 5°C 9 dni. Butelkowanie: 21,5l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Warka nr 92 Strong Bitter 14,8°Blg 8.02.2020 2.03.2020 Ekstrakt końcowy: 4°Blg Zawartość alkoholu: 6,1% IBU: 40 Słody (6,2kg): - pale Weyermann 4,2kg - monachijski Weyermann 1,3kg - abbey Weyermann 0,4kg - crystal Fawcett 0,2kg - special B Castle Malting 0,1kg Chmiele: - Iunga 10,7% α 40g - Lubelski 2,8% α 40g Drożdże: - S-04 Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - mech irlandzki 6g Zacieranie: 18l wody podgrzane do 71°C 66-62°C 60 minut 72-70°C 20 minut 76°C Wysłodzone 26,5l 13°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 40g 15 minut: mech irlandzki 6g 10 minut: Lubelski 20g 0 minut: Lubelski 20g Fermentacja: 21l 14,8°Blg. Temperatura 18°C 8 dni, 19°C 4 dni, 20°C 9 dni, cold crash 2 dni. Butelkowanie: 20l z dodatkiem 85g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 (edytowane) Warka nr 93 Session IPA 13°Blg 7.03.2020 27.03.2020 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 5,5% IBU: 40 Słody (5,4kg): - pilzneński Castle Malting 4,9kg - pszeniczny Weyermann 0,5kg Chmiele: - Amarillo 9,3% α 90g - Citra 13,3% α 90g - Iunga 10,7% α 15g - Mosaic 13,2% α 60g Drożdże: - Mangrove Jack's M44 US West Coast Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - mech irlandzki 7,5g Zacieranie: 16l wody podgrzane do 67°C 63-61°C 70 minut 72-71°C 15 minut 76°C Wysłodzone 26l 11,7°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 15g 15 minut: mech irlandzki 7,5g 10 minut: po 20g: Amarillo, Citra, Mosaic hopstand: po 30g: Amarillo, Citra; Mosaic 20g Fermentacja: 22l 13,7°Blg. Temperatura 18-19°C 11 dni, 20°C 8 dni, cold crash 1 dzień. Na 3 dni dodane: po 40g Amarillo, Citra; Mosaic 20g. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 2l wody. Uwagi: Edytowane 17 Czerwca 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 (edytowane) Warka nr 94 Koźlak 17,1°Blg 15.03.2020 1.05.2020 Ekstrakt końcowy: 4,3°Blg Zawartość alkoholu: 7,4% IBU: 25 Słody (7,3kg): - wiedeński Weyermann 4kg - monachijski Weyermann 3kg - pale crystal Fawcett 0,3kg Chmiele: - Iunga 10,7% α 29g Drożdże: - W34/70 Dodatki: - kwas mlekowy 80% 3ml - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 21l wody podgrzane do 74°C 67-63°C 95 minut 72-70°C 20 minut 76°C Wysłodzone 27,5l 14,2°Blg, gotowane przez 130 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 29g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. Fermentacja: 21,5l 17,1°Blg. Temperatura 10°C 12 dni, 12°C 10 dni, 15°C 5 dni, 6°C 20 dni. Butelkowanie: 20l z dodatkiem 90g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Edytowane 23 Września 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Warka nr 95 Sencha APA 13,5°Blg 15.03.2020 1.05.2020 Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg Zawartość alkoholu: 5,6% IBU: 40 Słody (7,3kg): - pale Weyermann 5kg - pszeniczny Weyermann 0,5kg - pale crystal Fawcett 0,2kg Chmiele: - Amarillo 9,3% α 70g - Cascade 5,6% α 70g - Iunga 10,7% α 35g Drożdże: - Mangrove Jack's M44 US West Coast Dodatki: - herbata sencha 200g - kwas mlekowy 80% 3ml - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 17l wody podgrzane do 70°C 66-63°C 50 minut 72°C 15 minut 76°C Wysłodzone 26,5l 12,9°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 35g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: po 30g: Amarillo, Cascade hopstand: po 40g: Amarillo, Cascade Fermentacja: 19l 13,5°Blg. Temperatura 18°C 4 dni, 18-19°C 5 dni, 19-20°C 6 dni, 21°C 7 dni, cold crash 3 dni. Na ostatnie 3 dni dodana herbata sencha. Butelkowanie: 18l z dodatkiem 80g cukru rozpuszczonych w 1l wody. Uwagi: Bardzo mocno herbaciane i taninowe. Następnym razem mniej herbaty i/lub na krócej. Edytowane 29 Września 2020 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się