Skocz do zawartości

Browar Teatralny


punix

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 71 Pils niemiecki 13,6°Blg

26.03.2019

2.05.2019


Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 5,8%

IBU: 35


Słody (5,5kg):

 - pilzneński Weyermann 5,5kg

 

Chmiele:

 - Hallertau Tradition 5,2% α 70g

 - Magnum 12,4% α 27g

 

Drożdże:

 - Saflager W34/70 280ml gęstwy

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 5ml

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

16l wody podgrzane do 68°C

64-62°C 65 minut

72-70°C 25 minut

76°C

 

Wysłodzone 27l 11,8°Blg, gotowane przez 80 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 27g

15 minut: mech irlandzki 5g

5 minut: Hallertau Tradition 30g

0 minut: Hallertau Tradition 40g


Fermentacja:

21l 13,6°Blg.

Temperatura 11°C 7 dni, 12°C 13dni, podniesienie do 18°C 3 dni, 4°C 14 dni.


Butelkowanie:

21l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 1l wody.


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 72 Session IPA 12,5°Blg

27.04.2019

23.05.2019


Ekstrakt końcowy: 2,7°Blg

Zawartość alkoholu: 5,3%

IBU: 40


Słody (5kg):

 - pilzneński Weyermann 4,5kg

 - pszeniczny VM 0,5kg

 

Chmiele:

 - Magnum 12,4% α 25g

 - Mosaic 12% α 50g

 - Simcoe 12,1% α 50g

 

Drożdże:

 - Wyeast 1450 Denny's Favorite 50

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 5ml

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

14l wody podgrzane do 68°C

65-62°C 75 minut

72-70°C 25 minut

76°C

 

Wysłodzone 27l 10,8°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 25g

15 minut: mech irlandzki 5g

5 minut: po 20g: Mosaic, Simcoe

hopstand <0°C: po 30g: Mosaic, Simcoe


Fermentacja:

22,5l 12,5°Blg.

Temperatura 18°C 10 dni, 19-20°C 14dni, cold crash 2 dni.


Butelkowanie:

22l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody.


Uwagi:

Paczka była w momencie zakupu dość mocno napuchnięta, choć aktywator nie był pęknięty. Ruszyły bez problemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 73 Porter Bałtycki 20,2°Blg

3.05.2019

8.06.2019


Ekstrakt końcowy: 7,2°Blg

Zawartość alkoholu: 7,9%

IBU: 35


Słody (8,5kg):

 - wiedeński VM 2,9kg

 - pale Viking Malt 2,45kg

 - monachijski II Weyermann 2kg

 - caramunich I Weyermann 0,3kg

 - dark crystal Fawcett 0,3kg

 - brown Fawcett 0,3kg

 - carafa I special Weyermann 0,15kg

 - pszenica palona Fawcett 0,1kg

 

Chmiele:

 - Magnum 12,9% α 35g

 

Drożdże:

 - Saflager W34/70 ~650ml gęstwy

 

Dodatki:

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

19l wody podgrzane do 74°C

68-65°C 70 minut

72-71°C 20 minut

76°C

 

Wysłodzone 27l 17,5°Blg, gotowane przez 90 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 35g

15 minut: mech irlandzki 5g


Fermentacja:

19l 20,2°Blg.

Temperatura 11°C 16 dni, 12°C 14dni, 4°C 6 dni.


Butelkowanie:

18,5l z dodatkiem 70g cukru rozpuszczonych w 0,6l wody.


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 74 Wędzony Stout 15,8°Blg

24.05.2019

14.06.2019


Ekstrakt końcowy: 5°Blg

Zawartość alkoholu: 6,2%

IBU: 40


Słody (7,1kg):

 - jęczmienny wędzony bukiem Weyermann 3kg

 - pilzneński Weyermann 1,2kg

 - monachijski II Weyermann 1kg

 - pszeniczny VM 0,5kg

 - dark crystal Fawcett 0,35kg

 - brown Fawcett 0,3kg

 - amber Fawcett 0,3kg

 - pale chocolate Fawcett 0,2kg

 - carafa I special Weyermann 0,15kg

 - jęczmień palony Fawcett 0,1kg

 

Chmiele:

 - Magnum 12,9% α 25g

 - Magnat 14,3% α 12g

 

Drożdże:

 - Wyeast 1450 Denny's Favorite, gęstwa

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml


Zacieranie:

18l wody podgrzane do 69°C

64-62°C 65 minut

72-71°C 20 minut

76°C

 

Wysłodzone 26,5l 14,4°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 25g, Magnat 12g


Fermentacja:

23l 15,8°Blg.

Temperatura 18°C 7 dni, 19-20°C 14dni.


Butelkowanie:

23l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody.


Uwagi:

Warzone na ćwierćfinał KBPD, dało awans do półfinału :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 75 Bitter 10,2°Blg

9.06.2019

6.07.2019


Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 3,9%

IBU: 30


Słody (4,15kg):

 - pale VM 3,1kg

 - monachijski II Weyermann 0,5kg

 - abbey Weyermann 0,2kg

 - caramunich I Weyermann 0,2kg

 - special B Castle Malting 0,1kg

 - amber Fawcett 0,05kg

 

Chmiele:

 - East kent Golding 5,1% α 40g

 - Magnat 14,3% α 15g

 

Drożdże:

 - Wyeast 1028 London Ale

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

13l wody podgrzane do 71°C

68-64°C 60 minut

72-70°C 30 minut

76°C 

  

Wysłodzone 26l 9°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnat 15g

15 minut: mech irlandzki 5g

10 minut: EKG 20g

0 minut: EKG 20g

 

Fermentacja:

22,5l 10,2°Blg.

Temperatura 18°C 7 dni, 19°C 6dni, do 24°C 9 dni, cold crash 1 dzień.


Butelkowanie:

22,5l z dodatkiem 75g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Paczka drożdży nie napuchła, start też był długi - na szczęście nie czuć oznak infekcji. Drożdże 1,5 miesiąca przed upłynięciem terminu ważności.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 76 Porter 13,3°Blg

16.06.2019

6.07.2019


Ekstrakt końcowy: 3,9°Blg

Zawartość alkoholu: 5,2%

IBU: 25


Słody (5,65kg):

 - pale VM 3,5kg

 - monachijski II Weyermann 1,1kg

 - abbey Weyermann 0,3kg

 - amber Fawcett 0,25kg

 - special B Castle Malting 0,2kg

 - pszenica palona Fawcett 0,2kg

 - pale chocolate Fawcett 0,1kg

 

Chmiele:

 - Magnat 14,3% α 18g

 

Drożdże:

 - Wyeast 1450 Denny's Favorite 180ml gęstwy

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - mech irlandzki 6g


Zacieranie:

16l wody podgrzane do 70°C

66-62°C 50 minut

72-72°C 20 minut

76°C 

  

Wysłodzone 27l 11,4°Blg, gotowane przez 75 minut.


Chmielenie:

70 minut: Magnat 18g

10 minut: mech irlandzki 6g

 

Fermentacja:

23l 13,3°Blg.

Temperatura 18°C 8 dni, 19°C 7 dni, 20°C 5 dni.


Butelkowanie:

23l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 77 English IPA 14,8°Blg

4.07.2019

9.08.2019


Ekstrakt końcowy: 3,7°Blg

Zawartość alkoholu: 6,2%

IBU: 50


Słody (6,3kg):

 - pale Soufflet 5kg

 - pszeniczny VM 0,5kg

 - monachijski Weyermann 0,5kg

 - caramunich I Weyermann 0,3kg

 

Chmiele:

 - East Kent Golding 5,1% α 60g

 - Fuggles 3,6% α 40g

 - Magnat 14,3% α 30g

 

Drożdże:

 - Wyeast 1028 London Ale 160ml gęstwy

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 5ml

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

16l wody podgrzane do 67°C

64-62°C 55 minut

72°C 10 minut

76°C 

  

Wysłodzone 27,5l 13,3°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnat 30g

15 minut: EKG 30g, Fuggles 20g, mech irlandzki 5g

0 minut: EKG 30g, Fuggles 20g

 

Fermentacja:

20,5l 14,8°Blg.

Temperatura 17°C 5 dni, 18°C 9 dni, 19°C 11 dni, 20°C 7 dni, cold crash 4 dni.


Butelkowanie:

20l z dodatkiem 75g cukru rozpuszczonych w 0,7l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 78 Petite Saison 8,8°Blg

7.07.2019

30.07.2019


Ekstrakt końcowy: 1,25°Blg

Zawartość alkoholu: 3,9%

IBU: 20


Słody (3,8kg):

 - pale VM 2kg 

 - monachijski Weyermann 1kg

 - pszeniczny VM 0,5kg

 - pale crystal Fawcett 0,3kg

 

Chmiele:

 - Marynka 11,2% α 30g

 

Drożdże:

 - Wyeast 3711 French Saison

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 5ml

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

12l wody podgrzane do 70°C

66-61°C 60 minut

72-71°C 15 minut

76°C 

  

Wysłodzone 27,5l 7,9°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Marynka 10g

15 minut: mech irlandzki 5g

10 minut: Marynka 20g

 

Fermentacja:

24,5l 8,8°Blg.

Temperatura 19°C 2 dni, 20°C 4 dni, 22-24°C 17 dni.


Butelkowanie:

24l z dodatkiem 150g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. 


Uwagi:

Drożdże dość długo dojadały końcówkę - blg ustaliło się po 18 dniach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 79 Imperial Saison 19,2°Blg

5.08.2019

10.09.2019


Ekstrakt końcowy: 1,3°Blg

Zawartość alkoholu: 10,3%

IBU: 45


Słody (7,3kg+0,77kg cukru):

 - pilzneński Weyermann 5,5kg 

 - monachijski Weyermann 1kg

 - pszeniczny VM 0,5kg

 - carapils Weyermann 0,3kg

 

Chmiele:

 - Marynka 11,2% α 72g

 

Drożdże:

 - Wyeast 3711 French Saison 270ml gęstwy

 

Dodatki:

- cukier kandyzowany jasny 0,77kg

 - kwas mlekowy 80% 6ml

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

19l wody podgrzane do 69°C

64-62°C 65 minut

72°C 10 minut

76°C 

  

Wysłodzone 25,5l 15,4°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Marynka 41g

15 minut: mech irlandzki 5g

5 minut: Marynka 31g

 

Fermentacja:

19,5l 17,5°Blg.

Temperatura 18-19°C 3 dni, 20-21°C 8 dni, 22°C 4 dni, do 26°C 18 dni, cold crash 3 dni.

Po 7 dniach dodany cukier kandyzowany rozpuszczony w wodzie.


Butelkowanie:

20l z dodatkiem 140g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 80 Barley Wine 24,2°Blg

11.08.2019

16.09.2019


Ekstrakt końcowy: 8,6°Blg

Zawartość alkoholu: 10%

IBU: 65


Słody (8,1kg+1,7kg ekstraktu):

 - Maris Otter Fawcett 7kg 

 - pszeniczny Weyermann 0,5kg

 - special B Castle Malting 0,4kg

 - caramunich I Weyermann 0,2kg

 - ekstrakt płynny jasny Bruntal 1,7kg

 

Chmiele:

 - Fuggles 3,6% α 60g

 - Magnat 14,3% α 60g

 

Drożdże:

 - Wyeast 1028 London Ale 350ml gęstwy

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 4ml

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

20l wody podgrzane do 69°C

64-61°C 75 minut

72°C 15 minut

76°C 

  

Wysłodzone 25l 16,8°Blg, gotowane przez 120 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnat 60g, ekstrakt 1,7kg

15 minut: Fuggles 30g, mech irlandzki 5g

5 minut: Fuggles 30g

 

Fermentacja:

19l 24,2°Blg.

Temperatura 16°C 4 dni, 17°C 5 dni, 18°C 6 dni, 19°C 5 dni, 20°C 10 dni, cold crash 6 dni.


Butelkowanie:

18l z dodatkiem 70g cukru rozpuszczonych w 0,5l wody. 


Uwagi:

 

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 81 Dry Stout 10,4°Blg

11.09.2019

4.10.2019


Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg

Zawartość alkoholu: 3,9%

IBU: 35


Słody (4,8kg):

 - pilzneński Weyermann 3,3kg

 - płatki jęczmienne błyskawiczne 1kg

 - jęczmień palony Fawcett 0,5kg

 

Chmiele:

 - Magnat 14,3% α 25g

 

Drożdże:

 - FM13 Irlandzkie ciemności

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 5ml

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

15l wody podgrzane do 72°C

68-66°C 65 minut

72-71°C 25 minut

76°C 

  

Wysłodzone 24l 11,5°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnat 25g

15 minut: mech irlandzki 5g

 

Fermentacja:

23l 10,4°Blg.

Temperatura 18-19°C 7 dni, 20°C 7 dni, do 22°C 5 dni, cold crash 4 dni.


Butelkowanie:

23l z dodatkiem 105g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Całkiem udany "klon" Guinnessa.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 82 Session IPA 11,5°Blg

17.09.2019

8.10.2019


Ekstrakt końcowy: 2,7°Blg

Zawartość alkoholu: 4,8%

IBU: 40


Słody (4,5kg):

 - pilzneński Weyermann 4kg

 - pszeniczny Weyermann 0,5kg

 

Chmiele:

 - Centennial 8,9% α 100g

 - Citra 13,3% α 100g

 - Mosaic 12% α 21g

 

Drożdże:

 - Danstar Nottingham

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 5ml

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

13l wody podgrzane do 68°C

64-62°C 65 minut

72°C 10 minut

76°C 

  

Wysłodzone 26l 10,4°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Mosaic 21g

15 minut: mech irlandzki 5g

10 minut: Centennial 30g

5 minut: Citra 30g

hopstand (<70°C): po 30g: Centennial, Citra

 

Fermentacja:

22l 11,5°Blg.

Temperatura 18°C 19 dni, cold crash 2 dni.


Butelkowanie:

21l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. 


Uwagi:

Chmiel 2017 - trzymany cały czas w zamrażarce dalej daje dobry efekt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 83 Pastry Stout 23°Blg

5.10.2019

9.11.2019


Ekstrakt końcowy: 10,3°Blg

Zawartość alkoholu: 8,3%

IBU: 70


Słody (8kg+1kg laktozy+0,47kg cukru):

 - pilzneński Weyermann 5kg

 - monachijski Weyermann 1kg

 - crystal Fawcett 0,4kg

 - special B Castle Malting 0,4kg

 - brown Fawcett 0,4kg

 - pszenica palona Fawcett 0,4kg

 - carafa III special Weyermann 0,4kg

 

Chmiele:

 - Magnat 14,3% α 40g

 - Marynka 7,2% α 35g

 - Simcoe 12,1% α 21g

 

Drożdże:

 - FM13 irlandzkie ciemności 330ml gęstwy

 

Dodatki:

 - cukier dark muscovado 0,47kg

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - laktoza 1kg

 - mech irlandzki 5g

 - tonka 15g macerowana w whiskey


Zacieranie:

20l wody podgrzane do 74°C

68-64°C 70 minut

72-68°C 50 minut

76°C 

  

Wysłodzone 26,5l 16,5°Blg, gotowane przez 120 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnat 40g, Marynka 35g, Simcoe 21g

30 minut: laktoza 1kg

15 minut: mech irlandzki 5g

 

Fermentacja:

20l 21,7°Blg.

Temperatura 18°C 16 dni, 19-20°C 18 dni, cold crash 1 dzień. Po 11 dniach dodany cukier muscovado.


Butelkowanie:

19,5l z dodatkiem 90g cukru rozpuszczonych w 0,6l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 84 American Stout 16,7°Blg

9.10.2019

7.11.2019


Ekstrakt końcowy: 4,6°Blg

Zawartość alkoholu: 7%

IBU: 60


Słody (7,6kg):

 - pilzneński Weyermann 3,7kg

 - monachijski Weyermann 1,8kg

 - pszeniczny Weyermann 0,5kg

 - płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg

 - amber Fawcett 0,4kg

 - pszenica palona Fawcett 0,2kg

 - carafa III special Weyermann 0,2kg

 - jęczmień palony Fawcett 0,2kg

 - special B Castle Malting 0,1kg

 

Chmiele:

 - Marynka 7,2% α 55g

 - Mosaic 13,2% α 90g

 - Sabro 15% α 90g

 

Drożdże:

 - Danstar Nottingham 200ml gęstwy

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

20l wody podgrzane do 71°C

66-62°C 50 minut

72-71°C 20 minut

76°C 

  

Wysłodzone 26,5l 15,4°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Marynka 55g

15 minut: mech irlandzki 5g

10 minut: po 30g: Mosaic, Sabro

hopstand: po 30g: Mosaic, Sabro

 

Fermentacja:

20l 16,7°Blg.

Temperatura 18°C 14 dni, 20°C 7 dni, 15°C 6 dni, cold crash 2 dni.

Po 25 dniach zlane znad drożdży, chmielenie po 30g: Mosaic, Sabro


Butelkowanie:

18,5l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 85 Black IPA 17,1°Blg

10.11.2019

10.12.2019


Ekstrakt końcowy: 4,2°Blg

Zawartość alkoholu: 7,4%

IBU: 65


Słody (7,2kg+0,4kg cukru):

 - pilzneński Weyermann/Castle Malting 6kg

 - pszeniczny Weyermann 0,5kg

 - pale crystal Fawcett 0,3kg

 - carafa III special Weyermann 0,4kg

 

Chmiele:

 - Amarillo 8,2% α 100g

 - Cascade 8,7% α 100g

 - Iunga 11% α 65g

 

Drożdże:

 - Danstar Nottingham 250ml gęstwy

 

Dodatki:

- cukier 0,4kg

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

20l wody podgrzane do 70°C

64-61°C 55 minut

72°C 15 minut

dodana carafa III

76°C 

  

Wysłodzone 27l 14,6°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 65g

15 minut: mech irlandzki 5g, cukier 0,4kg

5 minut: po 30g: Amarillo, Cascade

hopstand: po 30g: Amarillo, Cascade

 

Fermentacja:

21,5l 17,1°Blg.

Temperatura 17°C 2 dni, 18°C 12 dni, 20°C 8 dni, 15°C 5 dni, cold crash 3 dni.

Po 24 dniach zlane znad drożdży, chmielenie po 40g: Amarillo, Cascade


Butelkowanie:

19l z dodatkiem 85g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. 


Uwagi:

Miało być butelkowane wcześniej, ale tak wyszło. Mam nadzieję, że dzięki niskiej temperaturze na koniec nie wyjdzie trawiastość.

Trawa nie wyszła, natomiast wyszło mocno czekoladowe. W sumie bardziej chyba pod jakiegoś american portera podchodzi.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 86 Weizen 11,6°Blg

11.11.2019

1.12.2019


Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 4,7%

IBU: 15


Słody (5kg):

 - pilzneński Castle Malting 2,5kg

 - pszeniczny Weyermann 2,5kg

 

Chmiele:

 - Marynka 7,2% α 20g

 

Drożdże:

 - Wyeast 3638 Bavarian Wheat

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 5ml


Zacieranie:

18l wody podgrzane do 47°C

44°C 40'

65-61°C 55 minut

72-71°C 15 minut

76°C 

  

Wysłodzone 27l 10,8°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Marynka 20g

 

Fermentacja:

23l 11,6°Blg.

Temperatura 19°C 7 dni, 20°C 13 dni.


Butelkowanie:

23l z dodatkiem 190g cukru rozpuszczonych w 1,4l wody. 


Uwagi:

Na ten moment to moje ulubione drożdże do pszenicy.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 87 Weizenbock 18,5°Blg

7.12.2019

11.01.2020


Ekstrakt końcowy: 5,4°Blg

Zawartość alkoholu: 7,7%

IBU: 25


Słody (8kg):

 - pszeniczny Weyermann 4kg

 - monachijski Weyermann 3,7kg

 - special B Castle Malting 0,3kg

 

Chmiele:

 - Marynka 7,2% α 40g

 

Drożdże:

 - Wyeast 3638 Bavarian Wheat 150 ml gęstwy

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml


Zacieranie:

20l wody podgrzane do 71°C

66-61°C 55 minut

72-69°C 30 minut

76°C 

  

Wysłodzone 27l 15,2°Blg, gotowane przez 120 minut.


Chmielenie:

60 minut: Marynka 40g

 

Fermentacja:

18,5l 18,5°Blg.

Temperatura 18-19°C 5 dni, 20°C 6 dni, 21°C 24 dni.


Butelkowanie:

18l z dodatkiem 140g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 88 Lekka APA 6°Blg

13.12.2019

3.01.2020


Ekstrakt końcowy: 3,4°Blg

Zawartość alkoholu: 1,3%

IBU: 17


Słody (2,63kg):

 - pilzneński Castle Malting 2kg

 - pale caramalt Fawcett 0,43kg

 - pale crystal Fawcett 0,2kg

 

Chmiele:

 - Amarillo 9,3% α 50g

 - Citra 13,3% α 50g

 - Mosaic 13,2% α 50g

 

Drożdże:

 - US-05

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 5ml

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

12l wody podgrzane do 78°C

73-70°C 85 minut

76°C 

  

Wysłodzone 27l 5,4°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

15 minut: mech irlandzki 5g

5 minut: po 20g: Amarillo, Citra, Mosaic

hopstand: po 30g: Amarillo, Citra, Mosaic

 

Fermentacja:

24l 6°Blg.

Temperatura 18°C 10 dni, 20°C 3 dni, cold crash 8 dni.


Butelkowanie:

23l z dodatkiem 115g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. 


Uwagi:

Całkiem przyzwoite lekkie piwko. Aromat mógłby być lepszy, można spróbować nachmielić na zimno.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 89 Milkshake IPA 17,6°Blg

5.01.2020

6.02.2020


Ekstrakt końcowy: 6,8°Blg

Zawartość alkoholu: 6,4%

IBU: 30


Słody (7,1kg+1kg laktozy):

 - pilzneński Castle Malting 6kg

 - płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg

 - carapils Weyermann 0,3kg

 - pale crystal Fawcett 0,3kg

 

Chmiele:

 - Amarillo 9,3% α 60g

 - Citra 13,3% α 60g

 - Iunga 11% α 20g

 - Sabro 15% α 60g

 

Drożdże:

 - US-05 280ml gęstwy

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - laktoza 1kg


Zacieranie:

20l wody podgrzane do 72°C

66-63°C 50 minut

72-70°C 25 minut

76°C 

  

Wysłodzone 26l 14,1°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 20g

10 minut: laktoza 1kg

5 minut: po 30g: Amarillo, Citra, Sabro

hopstand: po 30g: Amarillo, Citra, Sabro

 

Fermentacja:

24,5l 17,6°Blg.

Temperatura 18°C 6 dni, 19°C 26 dni.


Butelkowanie:

23l z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. 


Uwagi:

Następnym razem spróbowałbym jeszcze o 5-10IBU zmniejszyć goryczkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 90 Żytnie 13,7°Blg

11.01.2020

6.02.2020


Ekstrakt końcowy: 5°Blg

Zawartość alkoholu: 4,9%

IBU: 15


Słody (6kg):

- żytni jasny Weyermann 3kg

 - pilzneński Castle Malting 3kg

 

Chmiele:

 - Lubelski 2,8% α 30g

 - Marynka 7,2% α 20g

 

Drożdże:

 - Wyeast 3638 Bavarian Wheat 150ml gęstwy

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - łuska gryczana 300g


Zacieranie:

18l wody podgrzane do 74°C

68-66°C 65 minut

72-70°C 40 minut

76°C 

  

Wysłodzone 26l 12,7°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Marynka 20g

5 minut: Lubelski 30g

 

Fermentacja:

22,5l 13,7°Blg.

Temperatura 18°C 5 dni, 19-21°C 21 dni.


Butelkowanie:

20,5l z dodatkiem 170g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 91 Pils 13°Blg

7.02.2020

14.03.2020


Ekstrakt końcowy: 3,6°Blg

Zawartość alkoholu: 5,2%

IBU: 40


Słody (5,4kg):

 - pilzneński Castle Malting 4,4kg

 - wiedeński Weyermann 1kg

 

Chmiele:

 - Iunga 10,8% α 37g

 - Lubelski 2,8% α 30g

 - Żatecki 3% α 50g

 

Drożdże:

 - W34/70

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - mech irlandzki 5g


Zacieranie:

16l wody podgrzane do 73°C

68-65°C 65 minut

72-71°C 15 minut

76°C 

  

Wysłodzone 26,5l 11,3°Blg, gotowane przez 70 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 37g

15 minut: mech irlandzki 5g

5 minut: Lubelski 30g

0 minut: Żatecki 50g

 

Fermentacja:

23l 13°Blg.

Temperatura 10°C 11 dni, 12°C 9 dni, 15°C 7 dni, 5°C 9 dni.


Butelkowanie:

21,5l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 92 Strong Bitter 14,8°Blg

8.02.2020

2.03.2020


Ekstrakt końcowy: 4°Blg

Zawartość alkoholu: 6,1%

IBU: 40


Słody (6,2kg):

 - pale Weyermann 4,2kg

 - monachijski Weyermann 1,3kg

 - abbey Weyermann 0,4kg

 - crystal Fawcett 0,2kg

 - special B Castle Malting 0,1kg

 

Chmiele:

 - Iunga 10,7% α 40g

 - Lubelski 2,8% α 40g

 

Drożdże:

 - S-04

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - mech irlandzki 6g


Zacieranie:

18l wody podgrzane do 71°C

66-62°C 60 minut

72-70°C 20 minut

76°C 

  

Wysłodzone 26,5l 13°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 40g

15 minut: mech irlandzki 6g

10 minut: Lubelski 20g

0 minut: Lubelski 20g

 

Fermentacja:

21l 14,8°Blg.

Temperatura 18°C 8 dni, 19°C 4 dni, 20°C 9 dni, cold crash 2 dni.


Butelkowanie:

20l z dodatkiem 85g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 93 Session IPA 13°Blg

7.03.2020

27.03.2020


Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 5,5%

IBU: 40


Słody (5,4kg):

 - pilzneński Castle Malting 4,9kg

 - pszeniczny Weyermann 0,5kg

 

Chmiele:

 

 - Amarillo 9,3% α 90g

 - Citra 13,3% α 90g

 - Iunga 10,7% α 15g

 - Mosaic 13,2% α 60g

 

Drożdże:

 - Mangrove Jack's M44 US West Coast

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - mech irlandzki 7,5g


Zacieranie:

16l wody podgrzane do 67°C

63-61°C 70 minut

72-71°C 15 minut

76°C 

  

Wysłodzone 26l 11,7°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 15g

15 minut: mech irlandzki 7,5g

10 minut: po 20g: Amarillo, Citra, Mosaic

hopstand: po 30g: Amarillo, Citra; Mosaic 20g

 

Fermentacja:

22l 13,7°Blg.

Temperatura 18-19°C 11 dni, 20°C 8 dni, cold crash 1 dzień. Na 3 dni dodane: po 40g Amarillo, Citra; Mosaic 20g.


Butelkowanie:

21l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 2l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 94 Koźlak 17,1°Blg

15.03.2020

1.05.2020


Ekstrakt końcowy: 4,3°Blg

Zawartość alkoholu: 7,4%

IBU: 25


Słody (7,3kg):

 

 - wiedeński Weyermann 4kg

 - monachijski Weyermann 3kg

 - pale crystal Fawcett 0,3kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 10,7% α 29g

 

Drożdże:

 - W34/70

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

21l wody podgrzane do 74°C

67-63°C 95 minut

72-70°C 20 minut

76°C 

  

Wysłodzone 27,5l 14,2°Blg, gotowane przez 130 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 29g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

 

Fermentacja:

21,5l 17,1°Blg.

Temperatura 10°C 12 dni, 12°C 10 dni, 15°C 5 dni, 6°C 20 dni.


Butelkowanie:

20l z dodatkiem 90g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 95 Sencha APA 13,5°Blg

15.03.2020

1.05.2020


Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg

Zawartość alkoholu: 5,6%

IBU: 40


Słody (7,3kg):

 

 - pale Weyermann 5kg

 - pszeniczny Weyermann 0,5kg

 - pale crystal Fawcett 0,2kg

 

Chmiele:

 

 - Amarillo 9,3% α 70g

 - Cascade 5,6% α 70g

 - Iunga 10,7% α 35g

 

Drożdże:

 - Mangrove Jack's M44 US West Coast

 

Dodatki:

 - herbata sencha 200g

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

17l wody podgrzane do 70°C

66-63°C 50 minut

72°C 15 minut

76°C 

  

Wysłodzone 26,5l 12,9°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 35g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: po 30g: Amarillo, Cascade

hopstand: po 40g: Amarillo, Cascade

 

Fermentacja:

19l 13,5°Blg.

Temperatura 18°C 4 dni, 18-19°C 5 dni, 19-20°C 6 dni, 21°C 7 dni, cold crash 3 dni.

Na ostatnie 3 dni dodana herbata sencha.


Butelkowanie:

18l z dodatkiem 80g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Bardzo mocno herbaciane i taninowe. Następnym razem mniej herbaty i/lub na krócej.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.