Skocz do zawartości

Browar Teatralny


punix

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 117 Koźlak 17°Blg

19.01.2021

9.03.2021


Ekstrakt końcowy: 4°Blg

Zawartość alkoholu: 7,5%

IBU: 25


Słody (7,2kg):

 - wiedeński Weyermann 3,5kg

 - monachijski Weyermann 2kg

 - monachijski 25ebc Castle Malting 1kg

 - caramunich I Weyermann 0,7kg

 

Chmiele:

 - Iunga 10% α 30g

 

Drożdże:

 - Saflager W34/70


Zacieranie:

21l wody 73°C

66-64°C 65 minut

72°C 20 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27l 14,6°Blg, gotowane przez 125 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 30g

 

Fermentacja:

23l 17°Blg.

Temperatura 10°C 10 dni, 12°C 7 dni, 15°C 7 dni, 5°C 25dni.


Butelkowanie:

22,5l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Nie dodałem whirlfloca, bo przełom i bez tego wydawał się być niezły. Brzeczka była jednak mocno mętna, gotowe piwo jeszcze czeka na testowanie.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 118 Ordinary Bitter 9,3°Blg

5.02.2021

3.03.2021


Ekstrakt końcowy: 2,4°Blg

Zawartość alkoholu: 3,6%

IBU: 25


Słody (3,5kg):

 - Maris Otter Simpsons Malt 2,9kg

 - caramalt Simpsons Malt 0,3kg

 - amber Fawcett 0,3kg

 

Chmiele:

 - Iunga 10% α 5g

 - Sybilla 4,6% α 50g

 

Drożdże:

 - Wyeast 1099 Whitbread Ale

 

Dodatki:

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

10l wody 73°C

66-65°C 65 minut

72-71°C 20 minut

77°C 

  

Wysłodzone 26,5l 8°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

65 minut: Iunga 5g, Sybilla 25g

15 minut: Sybilla 25g, whirlfloc 0,5 tabl.

 

Fermentacja:

22l 9,3°Blg.

Temperatura 17°C 2 dni, 18°C 1 dzień, 19°C 5 dni, 20°C 6dni, 21°C 12 dni.


Butelkowanie:

22l z dodatkiem 90g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. 


Uwagi:

 

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 119 Mild 9,3°Blg

4.03.2021

23.03.2021


Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 3,3%

IBU: 20


Słody (3,76kg):

 

 - Maris Otter Simpsons Malt 3,2kg

 - special B Castle Malting 0,23kg

 - cafe light Castle Malting 0,23kg

 - pszeniczny czekoladowy Castle Malting 0,1kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 10% α 15g

 - Lubelski 5% α 10g

 

Drożdże:

 - Wyeast 1099 Whitbread Ale

 

Dodatki:

 

- whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

 

11l wody 77°C

69-68°C 60 minut

72-71°C 25 minut

77°C 

  

Wysłodzone 28l 8°Blg, gotowane przez 70 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 15g

15 minut: whirlfloc 0,5tabl.

10 minut: Lubelski 10g

 

Fermentacja:

21,5l 9,3°Blg.

Temperatura 16°C 1 dzień, 17°C 2 dni, 19°C 3 dni, 20°C 3dni, 21°C 10 dni.


Butelkowanie:

22l z dodatkiem 85g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 120 Lager wiedeński 12,5°Blg

9.03.2021

9.04.2021


Ekstrakt końcowy: 2,3°Blg

Zawartość alkoholu: 5,5%

IBU: 30


Słody (5,2kg):

 

 - wiedeńskie Weyermann 5,2kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 10% α 33g

 

Drożdże:

 - W34/70

 

Dodatki:

 

- whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

 

16l wody 69°C

64-62°C 45 minut

72°C 30 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27l 12,7°Blg, gotowane przez 70 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 33g

15 minut: whirlfloc 0,5tabl.

 

Fermentacja:

23,5l 12,5°Blg.

Temperatura 10°C 11 dni, 12°C 5 dni, 15°C 5 dni, 5°C 9dni.


Butelkowanie:

24l z dodatkiem 95g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 121 Best Bitter 14°Blg

24.03.2021

2.05.2021


Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 6%

IBU: 40


Słody (6,1kg):

 

 - maris otter Simpsons Malt 5kg

 - imperial Simpsons Malt 0,5kg

 - amber Fawcett 0,3kg

 - crystal medium Simpsons Malt 0,2kg

 - crystal dark Simpsons Malt 0,1kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 10% α 35g

 - Lubelski 5% α 40g

 - Sybilla 4,6% α 50g

 

Drożdże:

 - Wyeast 1099 Whitbread Ale

 

Dodatki:

 

- whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

 

18,5l wody 74°C

68-66°C 60 minut

72-71°C 30 minut

77°C 

  

Wysłodzone 28l 12,7°Blg, gotowane przez 70 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 35g

15 minut: Lubelski 40g, whirlfloc 0,5tabl.

0 minut: Sybilla 50g

 

Fermentacja:

22l 14°Blg.

Temperatura 17°C 3 dni, 18°C 2 dni, 19°C 2 dni, 20°C 5dni, 21°C 5 dni, 22°C 22 dni.


Butelkowanie:

22,5l z dodatkiem 90g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 122 Porter Bałtycki 23,4°Blg

9.04.2021

17.05.2021


Ekstrakt końcowy: 6,9°Blg

Zawartość alkoholu: 10,3%

IBU: 35


Słody (8,28kg+1,7kg ekstraktu):

 

 - monachijski II Weyermann 3kg

 - maris otter Simpsons Malt 2kg

 - wiedeński Weyermann 2kg

 - ekstrakt pale Bruntal 1,7kg

 - crystal dark Simpsons Malt 0,4kg

 - caramunich I Weyermann 0,31kg

 - brown Fawcett 0,3kg

 - pszeniczny czekoladowy Simpsons Malt 0,27kg

 

Chmiele:

 

 - Magnat 13,7% α 40g

 

Drożdże:

 - Fermentis W34/70

 

Dodatki:

 

- whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

 

20l wody 74°C

67-65°C 55 minut

72-70°C 45 minut

77°C 

  

Wysłodzone 28l 16,25°Blg, gotowane przez 135 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnat 40g

40 minut: ekstrakt 1,7kg

15 minut: whirlfloc 0,5tabl.

 

Fermentacja:

21l 23,4°Blg.

Temperatura 10°C 17 dni, 12°C 9 dni, 15°C 4 dni, 5°C 8 dni.


Butelkowanie:

21,5l z dodatkiem 105g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 123 Lekki Stout 6,7°Blg

3.05.2021

18.05.2021


Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg

Zawartość alkoholu: 1,7%

IBU: 15


Słody (3kg):

 

 - maris otter Simpsons Malt 2kg

 - crystal light Simpsons Malt 0,3kg

 - płatki owsiane błyskawiczne 0,2kg

 - amber Fawcett 0,2kg

 - jęczmień palony Castle Malting 0,2kg

 - pszeniczny czekoladowy 0,1kg

 

Chmiele:

 

 - Hallertau Tradition 4,6% α 20g

 - Iunga 10% α 14g

 

Drożdże:

 - Danstar Nottingham

 

Dodatki:

 

- whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

 

13l wody 80°C

74-71°C 90 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5l 6,9°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

35 minut: Iunga 14g

15 minut: whirlfloc 0,5tabl.

10 minut: Hallertau Tradition 20g

 

Fermentacja:

25,5l 6,7°Blg.

Temperatura 17°C 4 dni, 18°C 3 dni, 19°C 8 dni.


Butelkowanie:

26l z dodatkiem 105g cukru rozpuszczonych w 1,5l wody. 


Uwagi:

Wg pomiarów laboratoryjnych na MPPD miało 7,24°blg ekstraktu początkowego i 1,81% alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 124 Weizen 11,6°Blg

22.05.2021

13.06.2021


Ekstrakt końcowy: 2,9°Blg

Zawartość alkoholu: 4,7%

IBU: 15


Słody (5kg):

 

 - pszeniczny Weyermann 2,55kg

 - pilzneński Weyermann 2,45kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 10% α 15g

 

Drożdże:

 - Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat


Zacieranie:

 

18l wody 45°C

44-43°C 45 minut

66-63°C 60 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27l 11°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 15g

 

Fermentacja:

24,5l 11,6°Blg.

Temperatura 18°C 2 dni, 20°C 9 dni, 21°C 11 dni.


Butelkowanie:

25l z dodatkiem 220g cukru rozpuszczonych w 1,3l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 125 American Pale Ale 11,3°Blg

24.05.2021

13.06.2021


Ekstrakt końcowy: 2°Blg

Zawartość alkoholu: 5%

IBU: 35


Słody (4,7 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 4 kg

 - pszeniczny Weyermann 0,5 kg

 - aromatic Simpsons Malt 0,2 kg

 

Chmiele:

 

 - Citra 13,6% α 80 g

 - Galaxy 16,2% α 50 g

 - Iunga 10% α 20 g

 

Drożdże:

 - Danstar Nottingham

 

Dodatki:

 

- whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

15 l wody 72°C

66-65°C 70 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27 l 10,6°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 20 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: Citra 30 g

hopstand: Citra 50 g, Galaxy 50 g

 

Fermentacja:

22,5 l 11,3°Blg.

Temperatura 17°C 5 dni, 18°C 7 dni, 20°C 9 dni.


Butelkowanie:

22,5 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1 l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 126 Barley Weizen 11,5°Blg

18.06.2021

25.07.2021


Ekstrakt końcowy: 1,9°Blg

Zawartość alkoholu: 5,4%

IBU: 15


Słody (5kg):

 

 - pilzneński Weyermann 4,7kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 10% α 16g

 

Drożdże:

 - Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat


Zacieranie:

 

15l wody 72°C

 

66-64°C 65 minut

72-70°C 25 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27l ???°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 16g

 

Fermentacja:

24l 11,5°Blg.

Temperatura 18°C 1 dzień, 19°C 4 dni, 20°C 3 dni, 22°C 6 dni, do 26°C.


Butelkowanie:

25l z dodatkiem 190g cukru rozpuszczonych w 1,4l wody. 


Uwagi:

Eksperyment pt. "czy można zrobić pszeniczniaka na słodzie jęczmiennym". Owszem tak, można. Nie jest to dokładnie to samo, ale zgodnie z przewidywaniami - drożdże zrobiły swoją robotę więc aromaty wymagane w weizenie pojawiają się.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 127 Wędzone czereśnią 12°Blg

19.06.2021

18.07.2021


Ekstrakt końcowy: 1,9°Blg

Zawartość alkoholu: 5,4%

IBU: 30


Słody (5,05kg):

 

 - jęczmienny wędzony czereśnią Viking Malt 5,05kg

 

Chmiele:

 

 - Oktawia 9% α 80g

 

Drożdże:

 - Danstar Nottingham

 

Dodatki:

 

- whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

17l wody 73°C

 

67-65°C 70 minut

72-71°C 30 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5l 10,4°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Oktawia 20g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: Oktawia 30g

0 minut: Oktawia 30g

 

Fermentacja:

21,5l 12°Blg.

Temperatura 17°C 6 dni, 18°C 18 dni, 20°C 5 dni.


Butelkowanie:

22l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 128 Coffee Irish Extra Stout 15°Blg

19.07.2021

21.08.2021


Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg

Zawartość alkoholu: 6,6%

IBU: 45


Słody (6,9kg):

 

 - pilzneńskie Weyermann 2,9kg

 - monachijski Weyermann 1,8kg

 - pszeniczny Weyermann 1kg

 - pale chocolate Fawcett 0,4kg

 - amber Fawcett 0,3kg

 - brown Fawcett 0,3kg

 - jęczmień palony Castle Malting 0,2kg

 

Chmiele:

 

 - Izabella 5,1% α 100g

 - Magnat 13,7% α 30g

 

Drożdże:

 - Danstar Nottingham

 

Dodatki:

 

 - kawa 270g

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

20l wody 75°C

 

68-66°C 50 minut

72-71°C 30 minut

76°C 

  

Wysłodzone 27,5l 13,6°Blg, gotowane przez 85 minut.


Chmielenie:

75 minut: Magnat 30g

30 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

25 minut: Izabella 40g

0 minut: Izabella 60g

 

Fermentacja:

25l 15°Blg.

Temperatura 17°C 7 dni, 18°C 10 dni, 20°C 16 dni.


Butelkowanie:

25,5l z dodatkiem 125g cukru rozpuszczonych w 0,5l wody + 0,8l kawy. 


Uwagi:

Kawa (niestety zbyt drobno zmielona) jako cold brew, 22h w lodówce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 129 Imperial Stout 24,5°Blg

24.08.2021

7.10.2021


Ekstrakt końcowy: 4,8°Blg

Zawartość alkoholu: 12,3%

IBU: 100


Słody (8,1 kg + 1,7 kg ekstraktu):

 

 - pilzneński Weyermann 6 kg

 - ekstrakt pale Bruntal 1,7 kg

 - amber Fawcett 0,45 kg

 - czekoladowy żytni Weyermann 0,45 kg

 - brown Fawcett 0,4 kg

 - jęczmień palony Castle Malting 0,3 kg

 - aromatic Simpsons Malt 0,3 kg

 - crystal dark Simpsons Malt 0,2 kg

 

Chmiele:

 

 - Magnat 13,7% α 130 g

 

Drożdże:

 - Danstar Nottingham

 

Dodatki:

 

 - cukier dark muscovado 0,58 kg


Zacieranie:

 

20 l wody 73°C

 

65-64°C 60 minut

72-71°C 30 minut

77°C 

  

Wysłodzone 28 l 16,2°Blg, gotowane przez 130 minut.


Chmielenie:

65 minut: Magnat 130 g

60 minut: ekstrakt słodowy 1,7 kg

 

Fermentacja:

23 l 23,3°Blg.

Temperatura 16°C 30 dni, 20°C 14 dni.

Po 14 dniach dodany cukier muscovado.


Butelkowanie:

24 l z dodatkiem 110 g cukru rozpuszczonych w 1 l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 130 Ordinary Bitter 9,6°Blg

7.09.2021

7.10.2021


Ekstrakt końcowy: 3,4°Blg

Zawartość alkoholu: 3,3%

IBU: 30


Słody (3,8 kg):

 

 - maris otter Simpsons Malt 3 kg

 - aromatic Simpsons Malt 0,3 kg

 - T50 Simpsons Malt 0,3 kg

 - amber Simpsons Malt 0,2 kg

 

Chmiele:

 

 - East Kent Golding 6,3% α 50 g

 - Iunga 9,4% α 20 g

 

Drożdże:

 - Danstar Windsor

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

17 l wody 72°C

 

67-65°C 75 minut

72-71°C 30 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27 l 8,7°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 20 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: East Kent Golding 25 g

0 minut: East Kent Golding 25 g

 

Fermentacja:

20,5 l 9,6°Blg.

Temperatura 18°C 4 dni, 19°C 3 dni, 20°C 24 dni.


Butelkowanie:

22 l z dodatkiem 95 g cukru rozpuszczonych w 1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 131 Porter 12,9°Blg

9.10.2021

4.11.2021


Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg

Zawartość alkoholu: 5,3%

IBU: 25


Słody (5,4 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 3,5 kg

 - pszeniczny Weyermann 0,5 kg

 - coffee light Simpsons Malt 0,4 kg

 - żytni czekoladowy Weyermann 0,4 kg

 - dextrin Simpsons Malt 0,2 kg

 - crystal light Simpsons Malt 0,2 kg

 - brown Fawcett 0,2 kg

 

Chmiele:

 

 - East Kent Golding 6,3% α 50 g

 - Iunga 9,4% α 25 g

 

Drożdże:

 - Danstar Windsor

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

16 l wody 74°C

 

67-65°C 75 minut

72-71°C 20 minut

77°C 

  

Wysłodzone 28 l 11,5°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 25 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: East Kent Golding 20 g

0 minut: East Kent Golding 30 g

 

Fermentacja:

24 l 12,9°Blg.

Temperatura 18-19°C 12 dni, 21°C 14 dni.


Butelkowanie:

24,5 l z dodatkiem 105 g cukru rozpuszczonych w 1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 132 Oatmeal Session IPA 10°Blg

12.10.2021

4.11.2021


Ekstrakt końcowy: 2,1°Blg

Zawartość alkoholu: 4,2%

IBU: 40


Słody (4,8 kg):

 

 - owsiany Simpson Malt 2,05 kg

 - Pilzneński Weyermann 2 kg

 - monachijski Weyermann 0,75 kg

 

Chmiele:

 

 - Citra 13,6% α 70 g

 - El Dorado 14,2% α 80 g

 - Magnum 12,7% α 20 g

 

Drożdże:

 - Danstar Nottingham


Zacieranie:

 

15 l wody 74°C

 

67-66°C 70 minut

72°C 20 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5 l 9°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 20 g

5 minut: Citra 20 g, El Dorado 30g

hopstand (<70°C, 40')po 50 g: Citra, El Dorado

 

Fermentacja:

23,5 l 10°Blg.

Temperatura 17°C 4 dni, 18°C 7 dni, 20°C 12 dni.


Butelkowanie:

23,5 l z dodatkiem 120 g cukru rozpuszczonych w 1 l wody. 


Uwagi:

Całkowity brak piany, dość mętne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 133 Old Ale 21,4°Blg

5.11.2021

8.01.2022


Ekstrakt końcowy: 8°Blg

Zawartość alkoholu: 8,3%

IBU: 45


Słody (8,1 kg + 0,7 kg ekstraktu):

 

 - Maris Otter Simpson Malt 7,35 kg

 - crystal dark Simpsons Malt 0,35 kg

 - T50 Simpsons Malt 0,3 kg

 - brown Simpsons Malt 0,1 kg

 - ekstrakt pale Bruntal 0,7 kg

 

Chmiele:

 

 - Magnum 12,7% α 50 g

 

Drożdże:

 - Danstar Windsor

 

Dodatki:

 

- whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

20 l wody 71°C

 

64-62°C 45 minut

72-70°C 50 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27 l 16,3°Blg, gotowane przez 120 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 50 g + 0,7 kg rozpuszczonego ekstraktu

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

 

Fermentacja:

20 l 21,4°Blg.

Temperatura 17°C 3 dni, 18°C 5 dni, 22°C 56 dni.


Butelkowanie:

20,5 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 134 Zula IPA z płatkami dębowymi 16,5°Blg

6.11.2021

8.01.2022


Ekstrakt końcowy: 2,6°Blg

Zawartość alkoholu: 7,9%

IBU: 60


Słody (7 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 6 kg

 - pszeniczny Weyermann 0,8 kg

 - caramalt Simpsons Malt 0,2 kg

 

Chmiele:

 

 - Zula 9,7% α 200 g

 

Drożdże:

 - Danstar Nottingham

 

Dodatki:

 

- whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

20 l wody 69°C

 

64-62°C 45 minut

72-70°C 50 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5 l 14,9°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Zula 60 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: Zula 30 g

hopstand: Zula 110 g

 

Fermentacja:

21 l 16,5°Blg.

Temperatura 17-20°C 63 dni.

Po 21 dniach dodane 10 g płatków dębowych macerowanych w whisky.


Butelkowanie:

21,5 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Płatki pojawiły się przypadkiem - miały iść do Old Ale, taki tam błąd. Efekt końcowy ciekawy, lekka wanilia, delikatne taniny gdzieś w tle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 135 Belgian Single 9,6°Blg

9.01.2022

6.02.2022


Ekstrakt końcowy: 1,3°Blg

Zawartość alkoholu: 4,4%

IBU: 25


Słody (4 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 2,6 kg

 - monachijski Weyermann 1 kg

 - T50 Simpsons Malt 0,4 kg

 

Chmiele:

 

- Iunga 9,4% α 20 g

- Zula 9,7% α 30 g

 

Drożdże:

 - WLP530 Abbey Ale

 

Dodatki:

 

- whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

15 l wody 73°C

 

67-66°C 20 minut

72-70°C 60 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5 l 9°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 20 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: Zula 30 g

 

Fermentacja:

23,5 l 9,6°Blg.

Temperatura 18-19°C 4 dni, 20-21°C 7 dni, 22°C 17 dni.


Butelkowanie:

25 l z dodatkiem 120 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 136 Pils 11,4°Blg

10.01.2022

20.03.2022


Ekstrakt końcowy: 2,3°Blg

Zawartość alkoholu: 4,9%

IBU: 40


Słody (5 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 4 kg

 - wiedeński Weyermann 1 kg

 

Chmiele:

 

- Magnum 12,7% α 29 g

- Żatecki 4% α 100 g

 

Drożdże:

 - W34/70

 

Dodatki:

 

- whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

16 l wody 73°C

 

66-65°C ?? minut

72-70°C ?? minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5 l 11,2°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 29 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: Żatecki 40 g

hopstand: Żatecki 60 g

 

Fermentacja:

23,5 l 11,4°Blg.

Temperatura 9°C 6 dni, 10°C 5 dni, 12°C 5 dni, 15°C 8 dni, 5°C 45 dni.


Butelkowanie:

24 l z dodatkiem 135 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Nie zanotowałem długości przerw podczas zacierania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 137 Belgian Dubbel 18°Blg

7.02.2022

10.03.2022


Ekstrakt końcowy: 2,5°Blg

Zawartość alkoholu: 8,9%

IBU: 25


Słody (7 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 4 kg

 - monachijski Weyermann 2 kg

 - pszeniczny Weyermann 0,4 kg

 - caramalt Simpsons Malt 0,3 kg

 - special B Castle Malting 0,3 kg

 

Chmiele:

 

- Iunga 9,4% α 32 g

- Marynka 8,4% α 30 g

 

Drożdże:

 - WLP530 Abbey Ale

 

Dodatki:

 

 - cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

21 l wody 72°C

 

66-64°C 45 minut

72-71°C 45 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5 l 15°Blg, gotowane przez 120 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 22 g

50 minut: Iunga 10 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl., cukier kandyzowany 0,5 kg

0 minut: Marynka 30 g

 

Fermentacja:

22,5 l 18°Blg.

Temperatura 17°C start, 18-19°C 5 dni, 20°C 2 dni, 21°C 7 dni, 22°C 24 dni.


Butelkowanie:

23 l z dodatkiem 110 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 138 Koźlak 16,3°Blg

21.03.2022

28.04.2022


Ekstrakt końcowy: 4°Blg

Zawartość alkoholu: 7%

IBU: 25


Słody (7,6 kg):

 

 - wiedeński Weyermann 3,45 kg

 - monachijski Weyermann 2,3 kg

 - monachijski II Weyermann 1,05 kg

 - caramunich I Weyermann 0,5 kg

 - caramunich III Weyermann 0,3 kg

 

Chmiele:

 

- Iunga 9,4% α 30 g

 

Drożdże:

 - W34/70

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

21,5 l wody ???°C

 

66-64°C 60 minut

72-70°C 45 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27 l 15,4°Blg, gotowane przez 120 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 30 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl., cukier kandyzowany 0,5 kg

 

Fermentacja:

22 l 16,3°Blg.

Temperatura 10°C 18 dni, 15°C 7 dni, 5°C 13 dni.


Butelkowanie:

22,5 l z dodatkiem 90 g cukru rozpuszczonych w 1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 139 American Pale Ale 12°Blg

27.03.2022

27.04.2022


Ekstrakt końcowy: 2,5°Blg

Zawartość alkoholu: 5,1%

IBU: 35


Słody (4,7 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 4 kg

 - pszeniczny Weyermann 0,5 kg

 - caramalt Simpsons Malt 0,2 kg

 

Chmiele:

 

- Amarillo 8,9% α 100 g

- Citra 13,6% α 50 g

- El Dorado 14,2% α 50 g

- Iunga 9,4% α 17 g

 

Drożdże:

 - US-05

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

15 l wody 76°C

 

70-67°C 20 minut

72-70°C 65 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27 l 10,6°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 17 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: Amarillo 50 g, Citra 20 g, El Dorado 20 g

hopstand: Amarillo 50 g, Citra 30 g, El Dorado 30 g

 

Fermentacja:

21 l 12°Blg.

Temperatura 18°C 5 dni, 19°C 4 dni, 20°C 3 dni, 21°C 19 dni.


Butelkowanie:

21 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 140 American Brown Ale 13,4°Blg

29.04.2022

18.05.2022


Ekstrakt końcowy: 2,8°Blg

Zawartość alkoholu: 5,8%

IBU: 35


Słody (5,6 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 4,7 kg

 - crystal medium Simpsons Malt 0,4 kg

 - brown Simpsons Malt 0,4 kg

 - pale chocolate Fawcett 0,1 kg

 

Chmiele:

 

- Amarillo 8,9% α 45 g

- Citra 13,6% α 45 g

- El Dorado 14,2% α 60 g

- Iunga 9,4% α 25 g

 

Drożdże:

 - US-05

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

17 l wody 75°C

 

68-66°C 50 minut

72-71°C 30 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27 l 12,5°Blg, gotowane przez 70 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 25 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: Amarillo 20 g, Citra 20 g, El Dorado 20 g

hopstand: Amarillo 25 g, Citra 25 g, El Dorado 40 g

 

Fermentacja:

23 l 13,4°Blg.

Temperatura 18-21°C 19 dni.


Butelkowanie:

23 l z dodatkiem 110 g cukru rozpuszczonych w 1,2 l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 141 Porter Bałtycki 21,3°Blg

6.05.2022

10.07.2022


Ekstrakt końcowy: 8,7°Blg

Zawartość alkoholu: 7,8%

IBU: 40


Słody (8,14 kg + 2,7 kg ekstraktu):

 

 - wiedeński Viking Malt 3 kg

 - monachijski Viking Malt 2 kg

 - pilzneński Weyermann 1,5 kg

 - crystal medium Simpsons Malt 0,4 kg

 - special B Castle Malting 0,4 kg

 - czekoladowy jasny Fawcett 0,4 kg

 - brown Simpsons Malt 0,3 kg

 - czekoladowy żytni Weyermann 0,14 kg

 - ekstrakt jasny Bruntal 2,7 kg

 

Chmiele:

 

- Iunga 9,4% α 6 g

- Magnum 12,7% α 50 g

 

Drożdże:

 - W34/70

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

17 l wody 75°C

 

67-65°C 75 minut

72°C ?? minut

77°C 

  

Wysłodzone 28 l 16,1°Blg, gotowane przez 120 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 6 g, Magnum 50 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

 

Fermentacja:

22 l 21,3°Blg.

Temperatura 10°C 15 dni, 12°C 6 dni, 15°C 10 dni, 5°C 34 dni.


Butelkowanie:

22,5 l z dodatkiem 125 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.