punix Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka nr 25 - Hefeweizen 12,5°Blg 10.04.2017 Ekstrakt końcowy: 3,9°Blg Zawartość alkoholu: 4,5% IBU: 16 EBC: 10 Słody (5,2kg): - pilzneński Malteurop 2,5kg - pszeniczny Malteurop 2,5kg - pale crystal Fawcett 0,2kg Chmiele: - Magnat (2015) 14,2% α 11g Drożdże: - Mauribrew Weiss Zacieranie: 15,5l wody podgrzane do 49°C 45°C 30 minut 67-66°C 65 minut 76°C Wysłodzone 26,5l 10,7°Blg, gotowanie przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 11g Fermentacja: 21,5l 27 dni w temperaturze 18-20°C. Pod koniec podniesione do 21-23°C. Butelkowanie: 21,5l z dodatkiem 210g cukru rozpuszczonych w 1l wody Uwagi: Aromat przyzwoity, ale mógłby być lepszy - podnieść temperaturę fermentacji wcześniej? Praktycznie brak piany - kwestia przerw, albo wg internetu - szczepu drożdży. Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka nr 26 - American IPA 14,7°Blg 18.04.2017 Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg Zawartość alkoholu: 5,8% IBU: 68 EBC: 13 Słody (6kg): - pilzneński Malteurop 5,2kg - pszeniczny Viking Malt 0,5kg - pale crystal Fawcett 0,3kg Chmiele: - Amarillo (2015) 8% α 62g - Cascade (2015) 6,9% α 60g - Magnat (2015) 8% α 11g - Mosaic (2015) 12,2% α 76g Drożdże: - Safale US-05 Dodatki: - curacao 19g - mech irlandzki 2g Zacieranie: 18l wody podgrzane do 71°C 65-64°C 70 minut 76°C Wysłodzone 30,5l 10,9°Blg, gotowanie przez 90 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 11g, Mosaic 15g 15 minut: Amarillo 20g, Cascade 20g, Mosaic 21g 10 minut: Curacao 19g, mech irlandzki 5 minut: Amarillo 12g, Cascade 10g, Mosaic 10g 0 minut: Amarillo 30g, Cascade 30g, Mosaic 30g Fermentacja: 18l 23 dni w temperaturze 17-19°C. Pod koniec podniesione do 21°C. Cold crash 8°C. Butelkowanie: 18l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 0,75l wody Uwagi: Przyjemne piwo, może przydałoby się chmielenie na zimno jeszcze, niestety brakło czasu na to. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka nr 27 - American Wheat 13,5°Blg 12.05.2017 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 5,4% IBU: 30 EBC: 7 Słody (5kg): - pszeniczny Fawcett 3kg - pilzneński Malteurop 2kg Chmiele: - Amarillo (2015) 8% α 68g - Cascade (2015) 6,9% α 34g - Mosaic (2015) 12,2% α 56g Drożdże: - Safale US-05 - gęstwa 120ml Dodatki: - curacao 10g - mech irlandzki 5g Zacieranie: 15l wody podgrzane do 70°C 65-63°C 75 minut 70-66°C 50 minut 76°C Wysłodzone 29l 9,4°Blg, gotowanie przez 90 minut. Chmielenie: 60 minut: Amarillo 20g 15 minut: mech irlandzki 10 minut: Amarillo 10g, Cascade 10g, Mosaic 10g, curacao 10g whirpool <70°C: Amarillo 38g, Cascade 24g, Mosaic 46g Fermentacja: 18l 24 dni w temperaturze 17-18°C. Pod koniec podniesione do 20-21°C. Cold crash. Butelkowanie: 16,5l z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody Uwagi: Słaby aromat. Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka nr 28 - Wee Heavy 25,7°Blg 7.06.2017 Ekstrakt końcowy: 8,3°Blg Zawartość alkoholu: 11% IBU: 30 EBC: 41 Słody (8,1kg+1,2kg ekstraktu): - pale ale Ireks 6kg - monachijski Litovel 2kg - jęczmień palony Fawcett 0,1kg - ekstrakt płynny jasny Bruntal 1,2kg Chmiele: - Magnat (2016) 13,6% α 30g - Styrian Golding (2015) 4,6% α 42g Drożdże: - Safale US-05 - gęstwa 250ml Dodatki: - mech irlandzki 5g Zacieranie: 20l wody podgrzane do 72°C 66-63°C 90 minut 76°C - dodany jęczmień palony Wysłodzone 39l 11,2°Blg, gotowanie przez 195 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 30g 10 minut: mech irlandzki 0 minut: Styrian Golding 42g Fermentacja: 19l 43 dni w temperaturze 17-18°C. Cold crash. Butelkowanie: 16,5l z dodatkiem 81g cukru rozpuszczonych w 0,7l wody Uwagi: Zbyt słodkie, praktycznie się nie nagazowało. Poza tym smak i aromat ciekawe. Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka nr 29 - Oatmeal Stout 14,4°Blg 21.07.2017 Ekstrakt końcowy: 4,6°Blg Zawartość alkoholu: 5,5% IBU: 30 EBC: 96 Słody (5,8kg): - pilzneński Malteurop 3,4kg - monachijski Litovel 0,6kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,6kg - pszeniczny Viking Malt 0,5kg - jęczmień palony Fawcett 0,4kg - pszeniczny czekoladowy Weyermann 0,3kg Chmiele: - Sybilla (2015) 5,9% α 50g Drożdże: - FM13 Irlandzkie ciemności - litrowy starter Zacieranie: 18l wody podgrzane do 74°C 68-64°C 65 minut 76°C Wysłodzone 26,5l 11,7°Blg, gotowanie przez 80 minut. Chmielenie: 60 minut: Sybilla 50g Fermentacja: 22l Pierwszy tydzień w temperaturze 17°C, później 18-19°C. Łącznie 4 tygodnie. Cold crash. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 105g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody Uwagi: Drożdży były przeterminowane 1,5 miesiąca, ale starter ruszył bez problemów, fermentacja również. Przyjemne piwo, do powtórzenia. Można delikatnie zwiększyć chmielenie. Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) Warka nr 30 - Saison 13,7°Blg 21.07.2017 Ekstrakt końcowy: 2,2°Blg Zawartość alkoholu: 6,3% IBU: 35 EBC: 10 Słody (4,5kg+0,5kg cukru): - pilzneński Malteurop 3kg - monachijski Litovel 1kg - pszenica niesłodowana 0,5kg Chmiele: - Sybilla (2015) 5,9% α 50g - Sybilla (2016) 6,5% α 30g Drożdże: - FM21 Odkrycie sezonu - litrowy starter Dodatki: - cukier trzcinowy nierafinowany 0,5kg - kwas mlekowy 80% 6ml Zacieranie: 14,5l wody podgrzane do 69°C, 3ml kwasu mlekowego 65-62°C 100 minut 77°C Wysłodzone 28,5l 8,7°Blg, z dodatkiem 3ml kwasu mlekowego, gotowanie przez 90 minut. Chmielenie: 60 minut: Sybilla (2015) 50g 15 minut: cukier trzcinowy 0,5kg 0 minut: Sybilla (2016) 30g Fermentacja: 20l Temperatura podnoszona o stopień co kilka dni (2-6) 19-23°C. Łącznie 26 dni. Cold crash. Butelkowanie: 19l z dodatkiem 107g cukru rozpuszczonych w 0,6l wody Uwagi: Początkowo bardzo mocny aromat bananowy, później się zredukował. Dość przyjemne, pijalne piwo. Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 (edytowane) Warka nr 31 - Imperial Stout 23,3°Blg 20.08.2017 Ekstrakt końcowy: 6,8°Blg Zawartość alkoholu: 10,3% IBU: 103 Słody (9,37kg+0,7kg cukru): - pale ale Ireks 5,9kg - monachijski Litovel 0,7kg - pszeniczny 0,5kg - brown Fawcett 0,48kg - crystal Fawcett 0,4kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg - carafa II special Weyermann 0,4kg - pale chocolate Fawcett 0,3kg - jęczmień palony Fawcett 0,29kg Chmiele: - Summit (2016) 18% α 66g Drożdże: - FM13 Irlandzkie ciemności - 240ml gęstwy Dodatki: - cukier Dark Muscovado 0,7kg - gips piwowarski 5g - mech irlandzki 5g Zacieranie: 21l wody podgrzane do 74°C, 5g gipsu piwowarskiego 65-64°C 60 minut 68-65°C 60 minut 77°C Wysłodzone 25l 17,1°Blg, gotowanie przez 90 minut. Chmielenie: 60 minut: Summit 66g 15 minut: mech irlandzki 5g Fermentacja: 18l 21,15°Blg Temperatura 16°C 6 dni, 17°C, przedostatnie 2 dni 20°C, cold crash. 24 dni. Po 7 dniach dodany roztwór z cukrem Muscovado. Butelkowanie: 17l z dodatkiem 70g cukru rozpuszczonych w 0,5l wody Uwagi: Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 (edytowane) Warka nr 32 - American Mild (Kveik) 8,5°Blg 20.08.2017 Uwarzone z wysłodzin po warce 31. Liczyłem na trochę więcej cukrów, ostatecznie dodałem ekstraktu słodowego. Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 2,9% IBU: 27 Chmiele: - Chinook(2016) 12,8% α 20g - Mosaic (2016) 11,8% α 20g - Simcoe (2016) 13,3% α 20g - Summit (2016) 18% α 5g Drożdże: - FM53 Voss Kveik - fiolka bez startera Dodatki: - ekstrakt płynny jasny Bruntal 0,77kg - mech irlandzki 5g Wysłodzone 24l 4°Blg, gotowanie przez 95 minut. Chmielenie: 60 minut: Summit 5g, ekstrakt słodowy 15 minut: mech irlandzki 5g 5 minut: po 10g Chinook, Mosaic, Simcoe hop stand: po 10g Chinook, Mosaic, Simcoe 35 minut Fermentacja: 18l 15 dni w temperaturze 24°C Butelkowanie: 18l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody Uwagi: Bardzo szybka fermentacja pomimo braku startera. Drożdże zostawiły grubą czapę na powierzchni - pomimo zakończonej fermentacji na dnie było ich niewiele. Bardzo pijalne, lekkie piwo. Ciekawy aromat, chmiel nie wybija się na pierwszy plan. Ładna piana. Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) Warka nr 33 - American Pale Ale (Kveik) 12,4°Blg 5.09.2017 Ekstrakt końcowy: 3,7°Blg Zawartość alkoholu: 4,8% IBU: 35 Słody (3,9kg): - pilzneński Malteurop 3kg - pszenica niesłodowana 0,7kg - pale crystal Fawcett 0,2kg Chmiele: - Chinook (2016) 12,8% α 25g - Mosaic (2016) 11,8% α 25g - Simcoe (2016) 13,3% α 25g - Summit (2016) 18% α 5g Drożdże: - FM53 Voss Kveik - 120ml gęstwy Dodatki: - Curacao 10g - kwas mlekowy 80% 3,5ml - mech irlandzki 5g Zacieranie: 15l wody podgrzane do 73°C, 2ml kwasu mlekowego 68-64°C 90 minut 77°C Wysłodzone 28l 9°Blg, gotowanie przez 90 minut. Chmielenie: 60 minut: Summit 5g 15 minut: po 10g: Curacao, Chinook, Mosaic, Simcoe 5 minut: mech irlandzki 5g hopstand: po 15g: Chinook, Mosaic, Simcoe na 30 minut Fermentacja: 19l 12,4°Blg Temperatura 24°C 17 dni, cold crash. Butelkowanie: 19l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody Uwagi: Aromat i smak mocno owocowe, estrowe. Chmiele na drugim planie. Bardzo przyjemne, do powtórzenia. Do utrzymania wyższej temperatury przydałby się pas grzewczy, samo pudło styropianowe to jednak za mało. Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 (edytowane) Warka nr 34 - Bitter 10,6°Blg 14.09.2017 Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg Zawartość alkoholu: 4% IBU: 32 Słody (4,4kg): - pale Malteurop 3kg - monachijski Litovel 0,7kg - pszenica niesłodowana 0,3kg - crystal Fawcett 0,2kg - dark crystal Fawcett 0,2kg Chmiele: - Magnat (2016) 13,6% α 15g - Sybilla (2016) 6,5% α 50g Drożdże: - Danstar Nottingham Zacieranie: 14l wody podgrzane do 75°C 69-63°C 80 minut 77°C Wysłodzone 25,5l 8,75°Blg, gotowanie przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 15g 15 minut: Sybilla 20g 0 minut: Sybilla 30g Fermentacja: 22,5l 10,6°Blg Temperatura 18°C 10 dni, 20°C 7 dni, cold crash. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 40g cukru rozpuszczonych w 0,5l wody Uwagi: Bardzo mętne, błotniste. Wyszło dość estrowe. Trochę zbyt słabe nagazowanie, piana niska. Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) Warka nr 35 Black IPA (Kveik) 19,6°Blg 24.09.2017 Ekstrakt końcowy: 5,4°Blg Zawartość alkoholu: 8,4% IBU: 77 Słody (7,55kg+0,46kg cukru): - pale Malteurop 6,3kg - Carafa II special Weyermann 0,4kg - pszeniczny Weyermann 0,35kg - dark crystal Fawcett 0,3kg - pszenica niesłodowana 0,2kg Chmiele: - Chinook (2016) 12,8% α 40g - Magnat (2016) 13,6% α 10g - Mosaic (2016) 11,8% α 40g - Simcoe (2016) 13,3% α 40g - Summit (2016) 18% α 22g Drożdże: - FM53 Voss Kveik, 150ml gęstwy Dodatki: - cukier trzcinowy 0,46kg - curacao 10g - kwas mlekowy 4,5ml do wysładzania - mech irlandzki 4g Zacieranie: 20l wody podgrzane do 70°C 65-62°C 80 minut 77°C Gotowanie przez 90 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 10g, Summit 22g 15 minut: curacao 10g, po 20g: Chinook, Mosaic, Simcoe 10 minut: mech irlandzki 4g hop stand 70°C: po 20g: Chinook, Mosaic, Simcoe Fermentacja: 19l 17,9°Blg Temperatura 29°C 3 dni, 26-24°C 16 dni, cold crash. Czwartego dnia dodany cukier trzcinowy gotowany w 0,3l wody. Butelkowanie: 19l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody Uwagi: Owocowe, chmiel na drugim planie. Alkohol ładnie się ułożył. Po kilku miesiącach pojawiła się lekka paloność, czekoladowość. Nieco zbyt słodkie (mdłe) w odbiorze. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) Warka nr 36 Grodziskie 7,7°Blg 3.10.2017 Ekstrakt końcowy: 2,2°Blg Zawartość alkoholu: 2,9% IBU: 26 Słody (3,3kg): - pszeniczny wędzony dębem Viking Malt 3kg - pilzneński Malteurop 0,3kg Chmiele: - Hallertau Tradition (2016) 5,3% α 30g - Magnat (2016) 13,6% α 12g - Sybilla (2016) 6,5% α 20g Drożdże: - Danstar Nottingham, 70ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 6ml, po połowie do zacierania i wysładzania - łuska orkiszowa 100g - mech irlandzki 5g Zacieranie: 12l wody podgrzane do 73°C 69-62°C 105 minut 77°C Wysłodzone 26l 6°Blg, gotowanie przez 65 minut. Chmielenie: 65 minut: Magnat 12g 15 minut: mech irlandzki 4g 5 minut: Sybilla 20g 0 minut: Hallertau Tradition 30g Fermentacja: 19l 7,7°Blg Temperatura 17°C 2 tygodnie, 19°C 3 dni, cold crash 2 dni. Butelkowanie: 19l z dodatkiem 165g cukru rozpuszczonych w 1,5l wody Uwagi: Wędzonka zdecydowanie mocniejsza niż z Weyermanna. Dobre piwo, do powtórzenia. Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Warka nr 37 Belgian Pale Ale 12,7°Blg 15.10.2017 Ekstrakt końcowy: 2,8°Blg Zawartość alkoholu: 5,4% IBU: 24 Słody (5kg): - pale Malteurop 3,6kg - monachijski Weyermann 1kg - biscuit Castle Malting 0,4kg Chmiele: - Hallertau Tradition (2016) 5,3% α 50g - Magnat (2016) 13,6% α 14g Drożdże: - FM25 Klasztorna medytacja, litrowy starter Dodatki: - mech irlandzki 5g Zacieranie: 15l wody podgrzane do 74°C 69-64°C 100 minut 77°C Wysłodzone 27l 10,4°Blg, gotowanie przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 14g 15 minut: Hallertau Tradition 20g, mech irlandzki 5g 0 minut: Hallertau Tradition 30g Fermentacja: 22l 12,7°Blg Temperatura 19-21°C 3 tygodnie, cold crash. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 125g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody Uwagi: Przyjemne, bardzo pijalne. Aromat bardziej fenolowy, przyprawowy niż estrowy. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Warka nr 38 Polskie Wędzone Ale 13,7°Blg 23.10.2017 Ekstrakt końcowy: 2,9°Blg Zawartość alkoholu: 6% IBU: 37 Słody (5,25kg): - jęczmienny wędzony jabłonią Viking Malt 3kg - pale Malteurop 1,6kg - pszeniczny Weyermann 0,65kg Chmiele: - Oktawia (2016) 7,8% α 100g Drożdże: - Safale US-05 Dodatki: - mech irlandzki 5g Zacieranie: 16l wody podgrzane do 71°C 66-62°C 110 minut 77°C Wysłodzone 27l 10,8°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Oktawia 35g 15 minut: Oktawia 20g, mech irlandzki 5g 0 minut: Oktawia 45g Fermentacja: 20l 13,7°Blg Temperatura 17-19°C 18 dni, 21°C 2 dni, cold crash. Butelkowanie: 18,5l z dodatkiem 105g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody Uwagi: Wędzonka wyraźnie wyczuwalna, ale nieprzytłaczająca, choć przykryła zupełnie chmiel. Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Warka nr 39 Belgian Dubbel 17,3°Blg 5.11.2017 Ekstrakt końcowy: 3,6°Blg Zawartość alkoholu: 7,9% IBU: 25 Słody (6,13kg+0,5kg cukru): - pilzneński Malteurop 2,5kg - pale Malteurop 1,5kg - monachijski Weyermann 1kg - pszeniczny Weyermann 0,5kg - biscuit Castle Malting 0,3kg - special B Castle Malting 0,3kg - carafa special I Weyermann 0,03kg Chmiele: - Magnat (2016) 13,6% α 18g - Hallertau Tradition (2016) 5,3% α 21g Drożdże: - FM25 Klasztorna Medytacja 190ml gęstwy Dodatki: - cukier dark muscovado 0,5kg - mech irlandzki 5g Zacieranie: 19l wody podgrzane do 70°C 66-62°C 100 minut 76°C Wysłodzone 28l 12,2°Blg, gotowanie przez 100 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnat 15g 20 minut: cukier muscovado 0,5kg 15 minut: mech irlandzki 5g 0 minut: Hallertau Tradition 21g, Magnat 3g Fermentacja: 19l 17,3°Blg Temperatura 19-21°C 15 dni, 22°C 7 dni, cold crash 2 dni. Butelkowanie: 18,5l z dodatkiem 150g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody Uwagi: Ładny, czerwonawy kolor, dość klarowne. W aromacie trochę gumy balonowej. Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Warka nr 40 American IPA 15,7°Blg 14.11.2017 Ekstrakt końcowy: 4°Blg Zawartość alkoholu: 6,6% IBU: 66 Słody (6,5kg): - pale Malteurop 5,8kg - pszeniczny Weyermann 0,5kg - caramel pils Bestmalz 0,2kg Chmiele: - Chinook (2016) 12,8% α 88g - Mosaic (2016) 11,8% α 60g - Simcoe (2016) 13,3% α 60g Drożdże: - Safale US-05 170ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 80% 5ml (3ml do zacierania, 2ml do wysładzania) - mech irlandzki 5g Zacieranie: 21l wody podgrzane do 72°C 66-63°C 90 minut 76°C Wysłodzone 27l 13°Blg, gotowanie przez 80 minut. Chmielenie: 60 minut: Simcoe 28g 15 minut: mech irlandzki 5g 10 minut: po 20g: Chinook, Mosaic, Simcoe hopstand <70°C: po 20g: Chinook, Mosaic, Simcoe Fermentacja: 18l 15,7°Blg - jakieś 5-6l strat w osadach i chmielinach. Temperatura 18-19°C 14 dni, 20°C 5 dni. Chmielenie na zimno po 20g: Chinook, Mosaic, Simcoe 5 dni, 15°C Butelkowanie: 17l z dodatkiem 115g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody Uwagi: Ładny aromat, przyjemne. Może nieco zbyt słodkie. Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) Warka nr 41 Belgian Dark Strong Ale 21,5°Blg 30.11.2017 Ekstrakt końcowy: 3,7°Blg Zawartość alkoholu: 10,7% IBU: 29 Słody (8,3kg+0,45kg cukru): - pale Malteurop 3,15kg - pilzneński Malteurop 3kg - monachijski Weyermann 1kg - pszeniczny Weyermann 0,5kg - biscuit Castle Malting 0,35kg - special B Castle Malting 0,2kg - dark crystal Fawcett 0,1kg Chmiele: - Magnum (2016) 13% α 30g Drożdże: - FM25 Klasztorna medytacja 250ml gęstwy Dodatki: - cukier dark muscovado 0,45kg - mech irlandzki 5g Zacieranie: 20l wody podgrzane do 74°C 67-62°C 90 minut 76°C Wysłodzone 32l 14,5°Blg, gotowanie przez 120 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 30g 15 minut: mech irlandzki 5g Fermentacja: 21l 20,2°Blg. Temperatura 19-20°C 8 dni, 21°C 5 dni, 22°C 14 dni. Po 8 dniach dodany cukier dark muscovado gotowany w 0,4l wody. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 135g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody Uwagi: Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) Warka nr 42 American Barley Wine 23,5°Blg 9.12.2017 Ekstrakt końcowy: 6°Blg Zawartość alkoholu: 10,9% IBU: 76 Słody (8,2kg+0,5kg cukru): - pale Malteurop 7,5kg - pszeniczny Weyermann 0,5kg - caramel pils Bestmalz 0,2kg Chmiele: - Chinook (2016) 12,8% α 56g - Magnum (2016) 13% α 55g - Mosaic (2016) 11,8% α 57g - Simcoe (2016) 13,3% α 30g Drożdże: - Safale US-05 230ml gęstwy Dodatki: - cukier dark muscovado 0,5kg - kwas mlekowy 80% 5ml (3ml do zacierania, 2ml do wysładzania) - mech irlandzki 5g Zacieranie: 20l wody podgrzane do 72°C 65-62°C 90 minut 77°C Wysłodzone 30,5l 14,8°Blg, gotowanie przez 125 minut. Chmielenie: 65 minut: Magnum 55g 15 minut: mech irlandzki 5g 10 minut: Chinook 20g, Simcoe 30g 0 minut: Chinook 36g, Mosaic 57g Fermentacja: 16l 21,2°Blg. Temperatura 18°C 31 dni. Po 10 dniach dodany cukier dark muscovado gotowany w 0,4l wody. Butelkowanie: 15l z dodatkiem 70g cukru rozpuszczonych w 0,5l wody Uwagi: Nie nagazował się. Poza tym całkiem ok. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) Warka nr 43 Oatmeal Stout 16,1°Blg 7.01.2018 Ekstrakt końcowy: 4,1°Blg Zawartość alkoholu: 6,8% IBU: 33 Słody (7kg): - pale Malteurop 4kg - monachijski Weyermann 1kg - płatki owsiane górskie 0,7kg - pszeniczny Weyermann 0,5kg - jęczmień palony Weyermann 0,3kg - pale chocolate Fawcett 0,2kg - pszeniczny czekoladowy Weyermann 0,2kg - special B Castle Malting 0,1kg Chmiele: - Magnum (2016) 13% α 33g Drożdże: - Safale S-04 Dodatki: - mech irlandzki 6g Zacieranie: 14l wody, zagotowane płatki +8l wody, 71°C 66-63°C 90 minut 77°C Wysłodzone 32l 12,6°Blg, gotowanie przez 80 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 33g 15 minut: mech irlandzki 6g Fermentacja: 22l 16,35°Blg. Temperatura 17-19°C 7 dni, 19°C 18 dni, cold crash 1 dzień. Butelkowanie: 21l z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonych w 1,4l wody Uwagi: Edytowane 10 Marca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) Warka nr 44 Smoked FES 17,1°Blg 2.02.2018 Ekstrakt końcowy: 4,8°Blg Zawartość alkoholu: 7,1% IBU: 56 Słody (7,22kg): - jęczmienny wędzony bukiem Viking Malt 5kg - monachijski Weyermann 1kg - pszeniczny Viking Malt 0,5kg - pszeniczny czekoladowy Weyermann 0,22kg - jęczmień palony Weyermann 0,2kg - carafa II special Weyermann 0,2kg - special B Castle Malting 0,1kg Chmiele: - Magnum (2016) 13% α 50g Drożdże: - Safale S-04 200ml gęstwy Dodatki: - gips piwowarski 3g - mech irlandzki 5g Zacieranie: 14l wody podgrzane do 70°C 64-62°C 90 minut 76°C Wysłodzone 29l 13,3°Blg, gotowanie przez 80 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 50g 15 minut: gips piwowarski 3g, mech irlandzki 5g Fermentacja: 19l 17,1°Blg. Temperatura 18°C 26 dni, cold crash 2 dni. Butelkowanie: 18l z dodatkiem 107g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody Uwagi: Wędzonka bardzo słaba, ale poza tym całkiem solidny FES. poprawka: Ułożyło się gdzieś po pół roku. Przyjemny balans między wędzonką i palonością - w stronę gorzkiej czekolady i lekkiej kawy. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) Warka nr 45 Lekkie żytnie amerykańskie 6,3°Blg 1.03.2018 23.03.2018 Ekstrakt końcowy: 2,7°Blg Zawartość alkoholu: 1,9% IBU: 21 Słody (2,2kg): - żytni Viking Malt 1kg - pilzneński Malteurop 0,7kg - pszeniczny Viking Malt 0,3kg - pale crystal Fawcett 0,2kg Chmiele: - Equanot (2016) 13,4% α 100g Drożdże: - Safale US-05, 3/4 paczki Dodatki: - kwas mlekowy 5ml (do wysładzania) - mech irlandzki 5g Zacieranie: 10l wody podgrzane do 77°C 72-68°C 90 minut 77°C Wysłodzone 22l 5,9°Blg, gotowanie przez 60 minut. Dolane 3l wody. Chmielenie: 60 minut: Equanot 5g 15 minut: mech irlandzki 5g 10 minut: Equanot 20g hopstand 70°C (30 minut): Equanot 30g Fermentacja: 21,5l 6,3°Blg. Temperatura 18°C 12 dni, 20°C 4dni. Przelane na cichą, chmielenie 45g Equanot. 16°C 5 dni, cold crash 1 dzień. Butelkowanie: 20l z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody Uwagi: W smaku dość pełne, biorąc pod uwagę początkową gęstość. Trochę zbyt wysokie wysycenie i goryczka. Equanot średnio się tu sprawdził jako single hop. Ogólnie przyjemne piwo, do powtórzenia, może z innym chmieleniem. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Warka nr 46 Coffee APA 12,5°Blg 27.03.2018 14.04.2018 Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg Zawartość alkoholu: 5% IBU: 36 Słody (5kg): - pale Malteurop 4,5kg - pszeniczny Viking Malt 0,5kg Chmiele: - Cascade (2016) 7,1% α 50g - Magnum (2016) 13% α 25g Drożdże: - Safale US-05, 180ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 4ml (do wysładzania) - kawa Arabica, średnio palona, mało kwaśna 180g - mech irlandzki 5g Zacieranie: 15l wody podgrzane do 70°C 64-63°C 30 minut 72-70°C 45 minut 77°C Wysłodzone 26l 11,5°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 25g 10 minut: Cascade 20g, mech irlandzki 5g 0 minut: Cascade 30g, Fermentacja: 20l 12,5°Blg. Temperatura 17°C 5 dni, 18°C 10 dni, 19-20°C 5dni, cold crash 1 dzień. Butelkowanie: Kawa - 24 godziny cold brew - 180g kawy, 1,2l wody Polaris. Koniec końców miałem obawy do sterylności, więc zagotowałem z cukrem. 20l z dodatkiem 125g cukru rozpuszczonych w 0,5l wody i 0.9l kawy. Uwagi: I miejsce (ex aequo) w MLPD. Kawa nieco przyciemniła piwo, ale w mniejszym stopniu, niż myślałem. Balans raczej przesunięty na kawę, ale aromaty chmielowe także wyczuwalne. Edytowane 22 Maja 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 (edytowane) Warka nr 47 Session IPA 11,5°Blg 4.04.2018 29.04.2018 Ekstrakt końcowy: 2,8°Blg Zawartość alkoholu: 4,7% IBU: 45 Słody (4,5kg): - pale Malteurop 4kg - pszeniczny Viking Malt 0,5kg Chmiele: - Chinook (2017) 11,1% α 40g - Citra (2017) 12% α 40g - Iunga (2016) 12,5% α 30g - Mosaic (2017) 10,4% α 40g - Simcoe (2017) 11,5% α 40g Drożdże: - Safale US-05, 1 paczka Dodatki: - kwas mlekowy 5ml (do wysładzania) - mech irlandzki 5g Zacieranie: 14l wody podgrzane do 71°C 66-62°C 45 minut 72°C 15 minut 77°C Wysłodzone 27,5l 9,8°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 20g 15 minut: mech irlandzki 5g 5 minut: po 10g: Chinook, Citra, Mosaic, Simcoe hopstand 70°C (45 minut): po 10g: Chinook, Citra, Mosaic; Simcoe 15g Fermentacja: 22l 11,5°Blg. Temperatura 17°C 5 dni, 18°C 7 dni, 20°C 9dni; Po 21 dniach przelane na cichą, chmielenie po 20g: Chinook, Citra, Mosaic; Simcoe 15g Butelkowanie: 20l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. Uwagi: III miejsce w Krakowskim KPD I miejsce w MLPD Trochę za ciemne i delikatnie karmelowe wyszło. Chmielenie ok. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) Warka nr 48 American IPA 15,6°Blg 28.04.2018 23.05.2018 Ekstrakt końcowy: 3,1°Blg Zawartość alkoholu: 7% IBU: 64 Słody (6kg): - pilzneński Malteurop 4kg - pale Malteurop 1,5kg - pszeniczny Viking Malt 0,5kg Chmiele: - Cascade (2016) 7,1% α 40g - Chinook (2017) 11,1% α 50g - Citra (2017) 12% α 50g - Iunga (2016) 12,5% α 40g - Simcoe (2017) 11,5% α 50g Drożdże: - Safale US-05, 150ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 4ml (do wysładzania) - mech irlandzki 6g Zacieranie: 18l wody podgrzane do 70°C 66-62°C 40 minut 70-66°C 40 minut 75°C Wysłodzone 27l 13,2°Blg, gotowanie przez 80 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 30g 35 minut: Iunga 10g 15 minut: mech irlandzki 6g 10 minut: Cascade 40g, po 10g: Chinook, Citra, Simcoe hopstand 70°C (45 minut): po 20g: Chinook, Citra, Simcoe Fermentacja: 18l 15,6°Blg. Temperatura 18°C 10 dni, 19°C 9 dni, 20°C 2dni; Po 21 dniach przelane na cichą, chmielenie po 20g: Chinook, Citra, Simcoe; 16°C 3 dni, cold crash Butelkowanie: 17l z dodatkiem 83g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. Uwagi: Bardzo solidna piana, silny aromat. Edytowane 16 Lipca 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 (edytowane) Warka nr 49 Dry Stout 10,4°Blg 30.04.2018 21.05.2018 Ekstrakt końcowy: 2,5°Blg Zawartość alkoholu: 4,2% IBU: 31 Słody (4,1kg): - pale Malteurop 3,2kg - pszeniczny Viking Malt 0,4kg - jęczmień palony Weyermann 0,3kg - pale chocolate Fawcett 0,1kg - płatki owsiane 0,1kg Chmiele: - Fuggle (2016) 4,5% α 30g - Iunga (2016) 12,5% α 20g Drożdże: - Safale US-05, 110ml gęstwy Dodatki: - kwas mlekowy 3ml (do wysładzania) - mech irlandzki 5g Zacieranie: Płatki owsiane gotowane przez 10 minut w 1l wody. 12l wody podgrzane do 69°C 66-62°C 75 minut 71-64°C 60 minut 75°C Wysłodzone 28l 8,9°Blg, gotowanie przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 20g 15 minut: mech irlandzki 5g 10 minut: Fuggle 30g Fermentacja: 20,5l 10,4°Blg. Temperatura 18-19°C 14 dni, 20°C 5 dni, cold crash 2dni; Butelkowanie: 20l z dodatkiem 80g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody. Uwagi: Bardzo pijalne, ładna piana, do powtórzenia. Można ewentualnie dać ciut więcej palonych. Wyszło delikatnie estrowe. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się