garcek Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Witam browarnikow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garcek Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Po miesiacach czytania forow i ogladania you tube w koncu uwarzylem swoje pierwsze piwko. Wszystko bylo w porzadku az do momentu schlodzenia brzeczki i przelania do fermentora. Zauwazylem ze plywa w brzeczce mnostwo bialych smieci. Wyglada to jak zle roztrzepana smietana w zupie. Co to i skad sie wzielo?? Czy piwo sie zepsuje. Jezeli tak to jak sie tego pozbyc?? Drozdze juz zadalem bo najpierw myslalem ze to resztki ze slodu ale to nie wyglada na slod. Dzieki za jakakolwoek podpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Co to i skad sie wzielo?? To co opisujesz to prawdopodobnie tzw. przełom gracy czyli osady białkowe, które powstały w trakcie gotowania brzeczki z chmielem. Wg mnie nic się złego nie stanie, ale na przyszłość warto dekantować brzeczkę znad tych osadów. garcek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garcek Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) Wielkie dzieki za pomoc. Juz cos wiem :D . Dobrze ze to nie zaszkodzi przy fermentacji. A jest sposob aby tego uniknac podczas warzenia czy jest to sprawa normalna i tylko odpowiedni przelew to fermentora pozwoli zeby sie tych bialek pozbyc. Jeszcze raz wielkie dzieki Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez garcek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Wielkie dzieki za pomoc. Juz cos wiem :D . Dobrze ze to nie zaszkodzi przy fermentacji. A jest sposob aby tego uniknac podczas warzenia czy jest to sprawa normalna i tylko odpowiedni przelew to fermentora pozwoli zeby sie tych bialek pozbyc. Jeszcze raz wielkie dziekiJest to normalne i jak już napisałeś,sprawę rozwiązuje normalny przelew,czyli zlanie znad osadów. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka garcek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miedziak Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 ja tam sie tym nie przejmuję, odcedzam tylko większość chmilelin przez kuchenne sitko i całość fermentuje. wszystko się później ładnie oddziela razem z drożdżami podczas przelania na cichą. garcek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garcek Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Witam ponownie. Dzieki za wszystkie podpowiedzi. Pogrzebalem jeszcze troche na forach i mozliwa przyczyna tego swinstwa w warce moze byc za duzo Protafloc dodane na 10 min przed koncem gotowania. I faktycznie troche go na lyzeczce mialem a wsypuje sie 1/4 lyzeczki na 25 l brzeczki. Teraz jak na to patrze to chyba schrzanilem wlasnie w tym momencie. Wiadomosc dla poczatkujacych: uwazajcie z Protafloc jezeli bedziecie uzywac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się