Skocz do zawartości

Trunek piwno-cydrowy


Igorrodz

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Wymyśliłem sobie uwarzyć takie coś - 10l cydru, który po fermentacji zazwyczaj jest u mnie mega wytrawny oraz 12l jasnego piwa zacieranego na dość słodko, który po fermentacji będzie miał sporo słodyczy (planuję też jakąś niewielką gorczyczkę pochodzącą np. od chmielu iunga). Następnie chciałbym te dwa alkoholowe napitki wymieszać razem, oczywiście po dekantacji znad osadu drożdżowo-chmielowo-białkowego. Próbował ktoś czegoś takiego bądź podobnego? Jakieś rady?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wcześniej tego lata był podobny temat:

http://www.piwo.org/topic/24094-cydr-i-piwo-jab%C5%82kowe/

 

jak przeskrollujesz dyskusję o miodzie, pod nią są linki do dyskusji i receptury na graffa - bo tak jest ten trunek określany. Z rad wynika - mało chmielu, umiejętnie ze słodem bursztynowym, fermentować razem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja mieszałem własny cydr z własnym AIPA. Cydr, tak jak piszesz, mocno wytrawny, a w AIPA trochę przesadziłem z goryczką. Mieszałem gotowe produkty, czyli butelka tego i butelka tego do jednej szklanki (drink, można powiedzieć :) ). Moim zdaniem bardzo dobre, bardzo ciekawy efekt. Na pewno nie spodziewałem się tego co uzyskałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.