Igorrodz Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Czołem!Wymyśliłem sobie uwarzyć takie coś - 10l cydru, który po fermentacji zazwyczaj jest u mnie mega wytrawny oraz 12l jasnego piwa zacieranego na dość słodko, który po fermentacji będzie miał sporo słodyczy (planuję też jakąś niewielką gorczyczkę pochodzącą np. od chmielu iunga). Następnie chciałbym te dwa alkoholowe napitki wymieszać razem, oczywiście po dekantacji znad osadu drożdżowo-chmielowo-białkowego. Próbował ktoś czegoś takiego bądź podobnego? Jakieś rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Na pewno da się ukręcić z tego coś dobrego, o ile półprodukty będą odpowiednie Wyjdzie hybryda polskiego Somersby (piwo i napój jabłkowy) i jego zachodniego wariantu (cydr). Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepano Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Robiłem coś takiego na próbę. Wymieszałem piwo i cydr przy rozlewie i muszę przyznać,że całkiem fajny napitek wyszedł. Na pewno powtórzę i polecam. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 wcześniej tego lata był podobny temat: http://www.piwo.org/topic/24094-cydr-i-piwo-jab%C5%82kowe/ jak przeskrollujesz dyskusję o miodzie, pod nią są linki do dyskusji i receptury na graffa - bo tak jest ten trunek określany. Z rad wynika - mało chmielu, umiejętnie ze słodem bursztynowym, fermentować razem. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Jak poprzednik napisał - fermentować razem - różne drożdże różnie odfermentowują więc żeby Ci się granaty nie porobiły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Ok, dzięki, zajrzę do tamtego tematu, zapewne wiele informacji uzyskam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Ja mieszałem własny cydr z własnym AIPA. Cydr, tak jak piszesz, mocno wytrawny, a w AIPA trochę przesadziłem z goryczką. Mieszałem gotowe produkty, czyli butelka tego i butelka tego do jednej szklanki (drink, można powiedzieć ). Moim zdaniem bardzo dobre, bardzo ciekawy efekt. Na pewno nie spodziewałem się tego co uzyskałem. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się