dexteris Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Witam. jestem absolutnie początkującym piwowarem-studentem. Nadchodzą juwenalia i muszę się już przygotować... Niestety jak to bywa w mieszkaniu studenckim nie mam odpowiedniego wyposazenia... czyli duzego garnka. Mam trzy garnki - 4,5, 3 i 2 litry. Czy moglbym ekstrakty, wode i chiemiele podzielic na te trzy garnki i gotowac rownoczesnie (bo potem i tak sie wymiesza w fermentatorze) ? Dla Was jest to smieszne ale dla mnie to prawdziwy logistyczny problem... Proszę o odpowiedź. Kupilem zestaw ekstraktow slodowych WES 1,7litra x2 drozdze i chemiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Też miałem taki problem tylko przy zacieraniu. Ja bym na Twoim miejscu zrobił tak: ekstrakt podgrzał w jednym garnku, przelał do fermentatora i w nim zmieszał go z wodą tak aby uzyskać objętość maksymalną na te trzy garnki. Potem bierzesz garnki, przelewasz do każdego do pełna i chmielisz w każdym osobno dzieląc chmiel w stosunku do objętości. Ja starałem się zrobić tak aby wszystkie garnki zaczęły gotować się w tym samym czasie. Nie trzeba wtedy liczyć czasu dla poszczególnych garnków. Potem przelewasz do fermentatora i dolewasz wody tak aby uzystać odpowiednie Blg. Wodę przed dodaniem przegotuj kilkanaście minut aby nie mieć zakażenia. Piwo nieco kombinowane ale wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Chmielić, a i gotować puchę można w fermentorze, potrzeba jedynie dokupić grzałkę nurkową - za 40-50 zł. Wlewasz co potrzeba do fermentora, wsadzasz grzałkę żeby nie dotykała ścianek ani dna i spokojnie daje to radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 (edytowane) do skasowania Edytowane 29 Marca 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Wodę przed dodaniem przegotuj kilkanaście minut aby nie mieć zakażenia. mozna tez dolać wody z 5l baniaków, oczywiście nie jest sterylna, ale to nic nie szkodzi (można ew szyjkę zdezynfekować po otwarciu). a przy gotowaniu nie pełnej objętości warki pamiętaj, żeby trochę więcej dać chmielu (większy balling utrudnia ekstrakcję z chmielu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 NIgdy nie robiłem piwa z ekstraktu z chmieleniem, ale wydaje mi sie, że spokojnie możesz wygotować chmiel w małym garnku wody. Ekstrakt rozpuścić w surowej wodzie, wlać do fermentatora i uzupełnić herbatką chmielową. NIe komplikował bym sobie życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 mały off top: mam 2 garnki po 6L w nich chmiele i zrobiłem małą warkę z małej ilości ziarna. . a mogę przelać przez ziarno jeszcze raz wrzątkiem i filtrować do fermentatora i to zmieszać z tymi 2 garami chmielonego? czy trzeba to jeszcze zagotowac?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Cześć To co wysłodzisz z młóta musisz zagotować i nachmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 czyli kategorycznie jest zabronione mocne chmielenie powiedzmy 1/3 brzeczki i mieszanie tego z nie na chmieloną?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 czyli kategorycznie jest zabronione mocne chmielenie powiedzmy 1/3 brzeczki i mieszanie tego z nie na chmieloną?? ja twierdzę, że nie. Ale nie polecam wysładzać wrzątkiem !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 (edytowane) Wrzątek do wysładzania to bardzo zły pomysł! Woda tylko do 78°C . Edytowane 29 Marca 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 A ja przeczytałem że najprostszy sposób to ciepła woda z kranu! Teoretycznie lepsze wyższe temp. ale w domowych warunkach wystarcza ciepła z kranu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 nie chodzi o wrzątek tylko o to czy mogę chmielić np 10L a 20L wysłodzone wrzucić do fermentatora i zmieszać to potem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 To właśnie odsyłam do tematu w tym dziale z przd kilku dni jak czytać przepis? Wysładzamy do danej wartości Blg,,,,, i nawiasem mwiąc mierzymy próbkę w tem. pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 nie chodzi o wrzątek tylko o to czy mogę chmielić np 10L a 20L wysłodzone wrzucić do fermentatora i zmieszać to potem... Brzeczka przednia i brzeczka z wysładzania musi być gotowana, z innymi elementami można kombinować ale gotowania brzeczki nie da się pominąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 nie chodzi o wrzątek tylko o to czy mogę chmielić np 10L a 20L wysłodzone wrzucić do fermentatora i zmieszać to potem... Brzeczka przednia i brzeczka z wysładzania musi być gotowana' date=' z innymi elementami można kombinować ale gotowania brzeczki nie da się pominąć.[/quote'] a co się wydarzy jak sie jej nie gotuje? na szczęście gotowałem swoją co prawda nie 60 minut a 15 :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 A nie lepiej mieć gar np. 29 czy 35L. i niemieć problemów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 nie chodzi o wrzątek tylko o to czy mogę chmielić np 10L a 20L wysłodzone wrzucić do fermentatora i zmieszać to potem... Brzeczka przednia i brzeczka z wysładzania musi być gotowana' date=' z innymi elementami można kombinować ale gotowania brzeczki nie da się pominąć.[/quote'] a co się wydarzy jak sie jej nie gotuje? Tego nie wiadomo, Wszystcy tu gotują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się