chodas Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 (edited) Witam wszystkich piwowarów, Widziałem, że podobnych tematów na forum jest dużo, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. W ubiegłą sobotę rozpocząłem moją przygodę z piwowarstwem. Oczywiście, zaczynam od brewkita. Na pierwszy ogień poszedł Coopers Pale Ale + Ekstrakt słodowy w syropie Bruntal. Nie korzystałem z dołączonych do puszki drożdży, a dodałem drożdże S04. Ekstrakt początkowy miał 12 BLG. Fermentacja przebiega w temperaturze 22-24 stopnie Celsjusza. Wczoraj, 4 dni po rozpoczęciu fermentacji (która nawiasem mówiąc rozpoczęła się bardzo szybko i po 2 dobach intensywne "bulganie" zamieniło się na pojedyncze "bulgnięcia") pobrałem próbkę by sprawdzić poziom fermentacji. BLG wynosiło 3,5 stopnia. Dodam, że próbka brzeczki zaszczepiona drożdżami spożywczymi po 4 dniach regularnego mieszania i przetrzymywania w temperaturze 25-26 st. odfermetowała do 2 BLG. W smaku piwa czuć wyraźną goryczkę, nie wyczuwam żadnych nieciekawych aromatów (pomijając, że piwo jest ciepłe :)). Gorzej jest natomiast w kwestii zapachu piwa. Nie jestem specjalistą w sprawach sensorycznych, jednak moje piwo w zapachu bardziej przypomina mi wino, czuć aromaty jabłka. Podejrzewam, że może to być aldehyd octowy. I teraz moje pytania: 1) Czy istnieje możliwość wyeliminowania tego zapachu z piwa? Czy może z czasem zniknie on sam? 2) Czy przy obecnym stanie 3,5 BLG piwo można już butelkować? Zamierzam butelkować dokładnie po tygodniu czyli w sobotę, więc może trochę jeszcze zejdzie. 3) Czy warto zrezygnować z butelkowania po 7 dniach i przelać piwo na dodatkowe 7 dni cichej? Dodam, że z racji tego, że jest to moja pierwsza warka, chciałbym zminimalizować ryzyko zakażenia. Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość dla świeżaka! Pozdrawiam Edited September 14, 2017 by chodas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 5 minut temu, chodas napisał: Widziałem, że podobnych tematów na forum jest dużo, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Może i konkretnych nie było bo oczywiście każdy przypadek jest przypadkiem szczególnym 6 minut temu, chodas napisał: Nie jestem specjalistą w sprawach sensorycznych, jednak moje piwo w zapachu bardziej przypomina mi wino, czuć aromaty jabłka. Podejrzewam, że może to być aldehyd octowy. jednak wielokrotnie już pisano iż nie należy oceniać walorów smakowych i aromatu piwa fermentującego czy zielonego. ad1. tak ad2. nie ad3. tak, nawet bez tego przelewania (wg mnie nawet nie należy tego piwa ruszać przez min. tydzień jak nie dwa) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 polecam przeczytać to (i nie tylko zresztą to) Link to comment Share on other sites More sharing options...
chodas Posted September 14, 2017 Author Share Posted September 14, 2017 Dziękuję za szybką odpowiedź, Czytałem o tym, że piwo w trakcie fermentacji smakuje i pachnie inaczej, jednak nie spodziewałem się, aż tak wyraźnych aromatów winnych.. Czy mógłbym prosić o rozwinięcie odpowiedzi? ad1. Coś mogę zrobić, czy ten zapach zniknie sam? ad2. Kiedy w takim razie butelkować? ad3. Czyli zamiast tygodnia burzliwej mam zostawić piwko na dwa tygodnie w fermentorze? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 1. w trakcie fermentacji wydziela się wiele związków, które niekoniecznie "ładnie" pachną. Najczęściej jest to sprawa przejściowa i po poprawnie przeprowadzonej fermentacji większość z tych aromatów ustępuje. 2. no cóż, poprawną odpowiedzią jest: butelkuje się wtedy gdy mamy pewność iż fermentacja się zakończyła. 3. patrz pkt 2 i cały ten cas trzymaj piwo w fermentorze bez przelewanie chyba, że masz jakieś bardzo ważne powody ku temu żeby jednak zlewać piwo z nad drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 A na przyszłość - postaraj się o niższą temperaturę...Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted September 14, 2017 Share Posted September 14, 2017 5 godzin temu, chodas napisał: Fermentacja przebiega w temperaturze 22-24 stopnie Celsjusza. Temperatura za wysoka stąd pewnie 5 godzin temu, chodas napisał: moje piwo w zapachu bardziej przypomina mi wino, czuć aromaty jabłka Staraj się fermentować w dolnych granicach pracy danych drożdży i pod koniec fermentacji stopniowo temperaturę podnosić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now