Kondzioss Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Witam, uwarzyłem tydzień temu Belgian Pale Ale, zadałem drożdżami S-33 i dzisiaj przelewam na cichą. Zauważyłem, że na dnie prawie w ogóle nie ma osadu, a brzeczka na dole jest bardzo zmętniona (chyba przez te drożdże). Wygląda to tak: https://imgur.com/a/nz89L Czy tak to powinno wyglądać, jeśli tak to czy zlewać tą mętną ciecz do cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Mierzyłeś blg? Jaki ekstrkat początkowy? Co Cie skłoniło do przelania na cichą po tygodniu? Btw wybór drożdży nie powala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzioss Opublikowano 16 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Niestety nie mam jak zmierzyć blg. Przelałem na cichą bo tak było w instrukcji z brew-kitu. Stąd takie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Kup cukromierz. Za 2 tygodnie zmierz gęstość. Do tego czasu zapomnij o warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzioss Opublikowano 16 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 No ale co się stało, dlaczego mam zapomnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) Nic się nie stało. Skoro piwo jest mętne, to pewnie sporo drożdży zostało zamieszonych w toni. Za dwa tygodnie się przekonasz do jakiego poziomu odfermentowało. Przez ten czas nie ma się co przejmować piwem. Daj drożdżom pracować. Częste zaglądanie do piwa to proszenie się o infekcje. Edytowane 16 Września 2017 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzioss Opublikowano 16 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Ok dziękuję bardzo za odpowiedź. Jeszcze tylko mam pytanie czy przelać tą brzeczkę z dna na cichą czy wylać do zlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Wylej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzioss Opublikowano 16 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Ok dzięki wielkie za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Nowacki Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Witam. Z kolei ja w środę uwarzyłem (to moja pierwsza warka) Finlandia Lager. Zadałem drożdzami S-04. Temperatura 21-22 stopnie. Martwi mnie wysokość piany około 1 cm - tak zauważyłem przez ściankę fermentora. Czy to normalne dla brew-kitów? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 @Bartosz Nowacki zaczniesz się martwić pianą jak Ci zacznie wychodzić z fermentora. Faza wysokich krążków czasem potrafi być bardziej ekspansywna. Jest wszystko ok :). Pilnuj temperatury te drozdze sa porywcze na starcie Bartosz Nowacki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Nowacki Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Daniel. Dzięki wielkie za odpowiedź. Staram się by nie było żadnych skoków temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 12 godzin temu, Bartosz Nowacki napisał: Zadałem drożdzami S-04. Temperatura 21-22 Trochę wysoka ta temperatura no ale teraz już nie obniżaj. W przyszłości fermentuj nieco niżej. Bartosz Nowacki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Nowacki Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 4 godziny temu, Jancewicz napisał: Trochę wysoka ta temperatura no ale teraz już nie obniżaj. W przyszłości fermentuj nieco niżej. Dobrze. Dziękuję za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Odnośnie temperatury fermentacji dla S-04 jaka waszym zdaniem jest najbardziej optymalna? Temperaturę otoczenia w piwnicy mam 18.5-19 stopni. Podczas fermentacji podnosi się do około 20. Następne piwo mam zaplanowane właśnie na drożdżach s04 i obawiam się czy nie będzie za wysoka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 @daniol88Według specyfikacji producenta S04 pracuje w temperaturach 12-25, a idealne warunki to 15-20. Temat jest na forum dość bardzo opisany tutaj: Link @Kondzioss Panie, sam się prosisz o kłopoty. Kup cukromierz bo to raczej podstawowy przedmiot jaki musisz mieć. Nie rób też ślepo jak w instrukcji bo to idealny sposób na granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się