WiHuRa Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 (edytowane) Zapraszamy na III Zlot Piwowarów Domowych oraz połączony z nim VI Karpacki KPD. Wszystkie szczegóły: http://karpackiewp.pl/2018/01/07/iii-zlot-piwowarow-domowych-zapisy/ Organizator: Karpacki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych Termin: sobota, 10.03.2018, start 15:00 Miejsce: Klub Zodiak, ul. Mieszka I 48/50, Rzeszów Program: Informacje organizacyjne, ceny biletów, sposób płatności 13:00 – 15:00 zwiedzanie Browar Łańcut 15:00 – SALA GŁÓWNA oficjalne rozpoczęcie III Zlotu Piwowarów Domowych i przyjęcie gości 15:30 – SALA WARSZTATOWA rozpoczęcie pokazu warzenia – część I zacieranie 16:00 – SALA WYKŁADOWA Akademia Drożdżowa Fermentum Mobile 16:30 – SALA WARSZTATOWA pokaz warzenia – część II filtracja 16:45 – SALA GŁÓWNA konkurs wiedzy z nagrodami 17:00 – SALA WARSZTATOWA pokaz warzenia – część III gotowanie i chmielenie 17:30 – SALA WYKŁADOWA prelekcja II* 18:00 – SALA WARSZTATOWA pokaz warzenia – część IV podsumowanie i zakończenie 19:00 – SALA GŁÓWNA uroczyste ogłoszenie wyników VI Karpackiego KPD 20:00 – SALA GŁÓWNA ogłoszenie wyników w konkursie na Najlepsze Piwo Zlotowe 00:00 – zakończenie * tematy prelekcji ogłosimy w lutym STOISKA: - catering w tym zimne przekąski, ciepła kolacja, ciepłe napoje - wyszynk piw startujących na Najlepsze Piwo Zlotowe - stoisko z artykułami dla piwowarów domowych - kącik piwowara domowego - mini sklepik w tym koszulki, kwartalniki Piwowar, gadżety Kategorie VI Karpackiego KPD 2018: 1. American Pale Ale (BJCP 2015 - 18B.) 2. Witbier (BJCP 2015 - 24A.) Regulamin VI Karpackiego KPD Opis stylów VI Karpackiego KPD Nagrody VI Karpackiego KPD 2018: Browamator przekaże dla obu kategorii: za I miejsce – bon zakupowy na wartośd 200 zł za II miejsce - bon zakupowy na wartośd 150 zł za III miejsce - bon zakupowy na wartośd 100 zł Alepiwo przekaże dla obu kategorii: za I miejsce – bon zakupowy na wartośd 100 zł za II miejsce - bon zakupowy na wartośd 75 zł za III miejsce - bon zakupowy na wartośd 50 zł Fermentum Mobile przekaże dla obu kategorii: za I miejsce – 1 fiolka drożdży FM za II miejsca – 1 fiolka drożdży FM za III miejsce – 1 fiolka drożdży FM Edytowane 22 Stycznia 2018 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Mały update w pierwszym poście - zarys programu oraz stoisk. Regulamin konkursu na ukończeniu więc początkiem stycznia ruszą zapisy na Zlot wraz ze szczegółami organizacyjnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Kolejny update. Większość szczegółów jest jasna! Pozostają jeszcze tematy prelekcji. Można już zapisywać się na Zlot, zgłaszać piwa do Karpackiego KPD! Serdecznie zapraszamy! Edytowane 7 Stycznia 2018 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Znany jest temat pierwszej prelekcji - będzie to Akademia Drożdżowa z Fermentum Mobile! Poprowadzi oczywiście Filip Paprocki. Edytowane 22 Stycznia 2018 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Z roku na rok coraz lepiej. A do tego jaka frekwencja i atmosfera. Odnośnie piw zlotowych najbardziej w pamięci mi utkwiły oba stauty (jeden mleczny był), oraz pils wielozbożowy, a ze Starego Browaru troszkę odmienione Ryżowe IPA, z łańcuckim poczynań piłem tylko Mityng, jakiś Vermont, Poleczkę i naturalnie 14-tkę, a Dimitra pili inni, bo ja już wybyłem. Na różnych spotkaniach związanych z trunkami bywałem, jednak bije je na głowę ten zlot i może właśnie, że piwowarów. Jednak atmosferę tworzą ludzie, a tych właśnie (czyli Zlotowiczów i Zlotowiczki) cechuje największa życzliwość i bezinteresowność. Edytowane 12 Marca 2018 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Było super! Fantastyczna atmosfera, smaczne jedzonko no i przede wszystkim świetne piwa! Bardzo przyjemna była wycieczka do browaru Łańcut. Można było popróbować smacznych piwek. Moje faworyty to Dimi3, Przybij piątkę, Witalis (chyba dobrze napisałem, nowe piwko w ofercie) i Czarna Polewka. W konkursie piw zlotowych ciężko naprawdę było z czystym sumieniem wybrać to jedno najlepsze. Najbardziej zapadły mi w pamięci: zwycięzca czyli kawowo owsiany milk stout, fruit ale z dodatkiem truskawek (smak i aromat coś ala ciasto z truskawkami, kompocik truskawkowy), piwko na kveikach i smaczny plis i lager. Gratuluję laureatom VI KPD! Mi udało się zająć 4 miejsce w kategorii Witbier, więc nie dużo zabrakło... Gratuluję również organizatorom, świetnej organizacji imprezy! Naprawdę to nie łatwa sprawa. Jeśli wszystko ułoży się dobrze to widzimy się za rok i przyciągnę większą delegację z Lublina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 (edytowane) Dzięki za dobre słowa. Garść informacji po Zlotowych z mojej strony. Udział wzięło około 170 osób. W tym ekipy z woj. małopolskiego i lubelskiego. W konkursie na Najlepsze Piwo Zlotowe wygrał Paweł Kuś swoim Coffee Milk Stoutem. Również Paweł wygrał Grand Prix VI edycji Karpackiego KPD i uwarzy swoje piwo w Starym Browarze Rzeszowskim. A będzie to Witbier gdyż tą kategorię w konkursie wygrał. W kategorii American Pale Ale zwyciężył Mikołaj Chmura. Gratuluje! Podziękowanie dla Filipa (Fermentum Mobile) i Bogiego za świetne wykłady! Sponsorom za nagrody - Browamator, Alepiwo, Fermentum Mobile. Browarowi Łańcut za gościnę. Uczestnikom za stworzenie niepowtarzalnego klimatu imprezy. Jak napisano wyżej - to ludzie tworzą ten Zlot. Relacje foto na http://facebook.com/Karpackie.WP, będzie również relacja na http://blekitna.tv Za rok kolejny Zlot ? To nie ulega wątpliwości! Edytowane 13 Marca 2018 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Byłem po raz pierwszy i to była naprawdę dobra decyzja! Cieszę się, że się zdecydowałem, a wszystkim którzy zastanawiają się (lub będą się zastanawiać) szczerze polecam! Na początek zwiedzanie Browaru Łańcut, które genialnie rozpoczęło cały zlot, świetna atmosfera, degustacja i nauka. Teraz łańcuckie piwo smakuje zupełnie inaczej. Jak dla mnie jako świeżaka bardzo istotne były wykłady - chyba rzeczywiście spróbuję płynnych. @Bogi i jego wykład na długo zapadną w pamięć, no i oczywiście ta niespodzianka w trakcie wykładu! Co do piw z konkursu to naprawdę było ciężko się zdecydować na kogo oddać głos, ja kilkukrotnie zmieniałem decyzję. Stouty były świetne, a piwo nr 2 było bardzo ciekawe! @WiHuRa , czy mógłbyś przypomnieć kto je przygotował, może jest użytkownikiem forum? Gratulacje dla laureatów i organizatorów! Chętnie wybiorę się na kolejny i mam nadzieje, że kogoś ze sobą zabiorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Chodzi ci o to lekkie żytnie APA? To piwo Artura W. (ale nie moje Hehehe) nie wie czy pisze na forum ale jakoś was skontaktuję. Edytowane 21 Marca 2018 przez Wojen Romanista 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Tak dokladnie Wyslalem wiadomosc, dziekuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kłak Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Chętnie podzielę się recepturą 1 kg słód pilznenski 1 kg słód pale ale 1 kg słód żytni 0.5 kg słód wiedeński 0.5 kg płatki pszenne Zacieranie w 72℃ Chmielenie 28 ibu Falconers flight 15g na 15 min 15g na 10 min Whirpool 45 falconers flight 25 citra 20 mosaic Chmielenie na zimno 50 g chmielu amerykańskiego w tym 30g falconers flight. Powinno być około 32 litrów brzeczki 9 blg nastawna miała 9.5 a po fermentacji 3.5 blg. Brzeczka była klarowana mchem, robiłem też nie klarowane. Nie klarowane jest o wyglądzie wody z kałuży, dłużej się układa ( około miesiąc półtora) w smaku początkowo bardzo mydlane dopiero z czasem wychodzi smak i aromat chmielu, natomiast klarowane jest wcześniej zdatne do picia ale jest mniej tresciwe. W nie klarowanym zawieszaja si chmieliny z chmielenia na zimno które zwiększają odczucie goryczki. Romanista 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 dla mnie numer jeden zlotu była ta żytnia apa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 14 godzin temu, kłak napisał: Chętnie podzielę się recepturą Dziękuję! Jakich drożdży używałeś? Chciałbym spróbować zrobić coś podobnego, ale niestety na razie warzę na ekstraktach. Zastanawiałem się czy dałoby się przenieść sposób chmielenia np na ekstrakty żytni+pale ale? Przy ekstraktach chyba mech staje się zbędny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kłak Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Ostatnio używałem fm 53. Z ekstraktów wyjdzie trochę inaczej bo będzie głębiej odfermentowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Zdaje sobie sprawe, ze roznica bedzie duza. Jednak z roznych przyczyn pozostaje jeszcze chwile przy ekstraktach - zacieranie w planie Z tego co wstepnie przeczytalem to szczep kveikow, dogrzewales fermentor? W jakiej temperaturzr prowadziles fermentacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kłak Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Sory źle popatrzylem to było na fm13, ale na fm53 też to piwo robiłem i pracowało w temperaturze pokojowej dają wtedy mniej estrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 W takim razie chyba wybiore 13stki na na najblizsze 3-4 warki, a 53 zostawie na kolejne, akurat wyzsza temperatura mniej bedzie przeszkadzac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się