Sabo Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Istnieje jakiś przepis na uwarzenie piwa podobnego w smaku do reddsa/coolera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 A to nie jest czasem zwykly lager z dodatkiem soku owocowego (lub o smaku owocow)? Tu chyba nie ma co robic. Ot dodac soku do lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Cydr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Cydr jest właściwie winem a nie piwem owocowym. Jak bym miał robić piwo owocowe to bym uwarzył jakiegoś jasnego lagera, po przefermentowaniu, zabiłbym drożdże przez dodanie pirosiarczanu potasu, następnie dodałbym sok rozcieńczony wodą w odpowiedniej proporcji i sztucznie nasycał co2 np. w kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Żona mi truła żebym jej uwarzył redsa, zrobiłem cydr i o to chodziło, czyli się sprawdza No i pracy zero, sok do fermentatora + drożdże. Czas wykorzystać na uwarzenie prawdziwego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Istnieje jakiś przepis na uwarzenie piwa podobnego w smaku do reddsa/coolera? Istnieje, tylko Belzebub go zna I ja go piłem i moja małżonka, mówiła że jest super. Piwo fermentowane na winnych drożdzach. http://www.piwo.org/forum/p40038-14-02-2010-13-47-03.html#p40038 poczytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Na stronach Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Kriek) można przeczytać, że "Tradycyjnie kriek jest robiony na bazie lambica lub flamandzkiego brązowego ale z dodatkiem wiśni razem z pestkami." Ktoś ma więcej info nt. tego "flamandzkiego brązowego ale" ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Na stronach Wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Kriek) można przeczytać, że "Tradycyjnie kriek jest robiony na bazie lambica lub flamandzkiego brązowego ale z dodatkiem wiśni razem z pestkami."Ktoś ma więcej info nt. tego "flamandzkiego brązowego ale" ??? śmiało poczynasz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Flanders_Brown_Ale/Oud_Bruin Samo wyprodukowanie tego piwa jest nie lada wyczynem w domu a co dopiero jeszcze na tym kriek robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 śmiało poczynasz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Flanders_Brown_Ale/Oud_Bruin Samo wyprodukowanie tego piwa jest nie lada wyczynem w domu a co dopiero jeszcze na tym kriek robić Eeee tam, sądzę, że z Twoją pomocą jakoś by poszło Robiłeś? Masz sprawdzoną recepturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 śmiało poczynasz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Flanders_Brown_Ale/Oud_Bruin Samo wyprodukowanie tego piwa jest nie lada wyczynem w domu a co dopiero jeszcze na tym kriek robić Eeee tam' date=' sądzę, że z Twoją pomocą jakoś by poszło Robiłeś? Masz sprawdzoną recepturę?[/quote'] Miałem w planie robić kriek, odpuściłem. Wyobraź sobie piwo o posmaczku kiszonej kapusty. Jak przesadzisz z bakteriami, zjedzą za dużo to kwas będzie niesamowity i do tego jeszcze kwas z wiśni ... Coder jest w trakcie robienia krieku z lambica, możesz poczytać w jego blogu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Coder jest w trakcie robienia krieku z lambica, możesz poczytać w jego blogu. Tak, obserwuję experyment codera i zamierzam pójść w jego ślady :cool2: A co byś powiedział o tym: http://www.beertools.com/html/recipe.php?view=5271&fvu=liters&u=metric&fv=20%2C00&scaleBttn=Scale+Recipe Mam kłopot z przetłumaczeniem "English 2-row Lager" - może zastąpić to pilzneński? Drożdże - np. Wyeast 1214 Belgian Ale albo Wyeast XL 3522 Belgian Ardennes. Przed cichą fermentacją podzielić na 2 baniaki, do jednego dodać czipsy dębowe a do drugiego czipsy i owoce. Co Ty na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Drożdże - np. Wyeast 1214 Belgian Ale albo Wyeast XL 3522 Belgian Ardennes.Przed cichą fermentacją podzielić na 2 baniaki, do jednego dodać czipsy dębowe a do drugiego czipsy i owoce. Ale wiesz, że oprócz drożdzy trzeba jeszcze dodać "robaczki"; najlepiej chyba mieszankę Roselaire i potrzymać w szklanym baniaku ze 3 miesiące? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 albo zastosuj coś takiego http://browamator.pl/szczegoly.php?Wyeast_3278_Belgian_Lambic_Blend_50_ml&przedm=2376252&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183109%2F1594574&sortuj=kod tak jak pisze Coder, drożdże to nie wszystko. Kwasek muszą nadać bakterie mlekowe. I proces trwa znacznie dłużej niż przy tradycyjnym piwie. Coś koło produkcji wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Cześć Kwasek muszą nadać bakterie mlekowe. W moim marcowym-pechowym wystarczyła doba wysłodzonej brzeczki w temperaturze pokojowej by była dobrze zakwaszona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 jakby ktoś chciał czyste bezpieczne szczepy bakterii kwasu mlekowego można użyć leków osłonowych stosowanych przy antybiotykach. Są tam określone szczepy w określonej ilości którą łatwo dozować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 (edytowane) Drożdże - np. Wyeast 1214 Belgian Ale albo Wyeast XL 3522 Belgian Ardennes.Przed cichą fermentacją podzielić na 2 baniaki' date=' do jednego dodać czipsy dębowe a do drugiego czipsy i owoce.[/quote'] Ale wiesz, że oprócz drożdzy trzeba jeszcze dodać "robaczki"; najlepiej chyba mieszankę Roselaire i potrzymać w szklanym baniaku ze 3 miesiące? To wiem z Twoich postów - śledzę Twój wątek a dokładniej lambica A możnaby do cichej zadać jeszcze Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend? Belzebub - ten link zawiera jakieś błędy - możesz powtórzyć? Edytowane 30 Marca 2010 przez Bączek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 jakby ktoś chciał czyste bezpieczne szczepy bakterii kwasu mlekowego można użyć leków osłonowych stosowanych przy antybiotykach. Są tam określone szczepy w określonej ilości którą łatwo dozować. Masz jakiś konkretny przykład? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 (edytowane) @bączek co do linku to nie będę juz wklejał, wejdź na stronę Browamatora tam są drożdże do lambicka do kupienia. @bielok z tego co czytałem to właśnie tak prawdziwe lmbicki powstają, dzięki zakażeniu brzeczki przez kontakt z powietrzem. Edit : an sama nazwa pochodzi od regionu, gdzie najlepsze bekteryjki fruwają Edytowane 30 Marca 2010 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 jakby ktoś chciał czyste bezpieczne szczepy bakterii kwasu mlekowego można użyć leków osłonowych stosowanych przy antybiotykach. Są tam określone szczepy w określonej ilości którą łatwo dozować. Masz jakiś konkretny przykład? Preparat Dicoflor 60 jedna kapsułka zawiera 6 miliardów żywych bakterii Lactobacillus rhamnosus 10 kapsułek 20 złotych ale może jest coś tańszego. nie wiem tylko czy ten szczep prowadzi homo czy heterofermnetacje. Lepszy byłby taki co hetero bo byłby bogatszy bukiet smakowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 No zdecydowanie hetero, nie mam nic przeciwko homo, ale jakbym miał wybierać ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 wbrew pozorom nie chodzi o orientacje naszych mikrobów bo im to wszystko jedno chodzi o to w jaki sposób przerabiają cukier, homofermentacyjne przerabiają głównie na kwas mlekowy, heterofermentacyjne mają uruchomione kilka innych szlaków metabolicznych powodujących że oprócz kwasu mlekowego powstają też inne związki które nadają bogatszy bukiet smakowo-zapachowy. Dokładnie nie pamiętam co tam powstaje bo trochę przysnąłem bo to była kolejna godzina wykładu ale na pewno był diacetyl, i parę innych związków z cyklu krebsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 (edytowane) Do Oud Bruin podobno najlepsza jest ta mieszanka: http://piwodziej.pl/Wyeast_3763PC_Roeselare_Ale_Blend_125ml_LIMITOWANA_EDYCJA-338.html Edytowane 30 Marca 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 czyli heterojest lepsze Wiedziałem (sorry jest już wieczór, a piwko smaczne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Ja p....e, ale w ciekawy temat się zapakowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 ciekawy póki sie z tego egzaminu nie zdaje... wtedy robi sie zdecydowanie mniej ciekawy i człowiek ma tego serdecznie dość.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi