Skocz do zawartości

Początki, brewkit + ekstrat słodowy


Rekomendowane odpowiedzi

Ten wątek to nie tylko pytanie laika ale też swego rodzaju przywitanie.

 

Zamierzam jak pewnie spora część ludzi rozpocząć przygodę od brewkita wraz z ekstraktem słodowym.

Mam w związku z tym kilka pytań.

 

1. Czy cukier podczas fermentacji pierwszej zastępujemy ekstraktem słodowym w proporcjach 1:1? Jeżeli nie to w jakich ?

2. Czy podczas fermentacji w butelkach jest spora różnica pomiędzy dodaniem cukru a ekstraktu słodowego? Co polecacie?

3. Jeżeli zdecyduje się na dodanie roztworu z cukrem lub ekstraktu słodowego to czy ilość surowca mam uzależnić tylko od tego ile zimnej wody wlałem na początku czy od objętości piwa w fermentatorze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć

1) Szybka tabela zamienników

100g sacharozy / 116g glukozy / 150g suchego ekstraktu słodowego (ostatniego nie jestem na 100% pewien, ale coś koło tego)

2) A tu już dużo napisano na ten temat:) Co dodasz, będzie dobrze.

3) Dodajesz tyle surowca, ile masz gotowego piwa do rozlewu.

 

Udanego warzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.