patryk0077 Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Ten wątek to nie tylko pytanie laika ale też swego rodzaju przywitanie. Zamierzam jak pewnie spora część ludzi rozpocząć przygodę od brewkita wraz z ekstraktem słodowym. Mam w związku z tym kilka pytań. 1. Czy cukier podczas fermentacji pierwszej zastępujemy ekstraktem słodowym w proporcjach 1:1? Jeżeli nie to w jakich ? 2. Czy podczas fermentacji w butelkach jest spora różnica pomiędzy dodaniem cukru a ekstraktu słodowego? Co polecacie? 3. Jeżeli zdecyduje się na dodanie roztworu z cukrem lub ekstraktu słodowego to czy ilość surowca mam uzależnić tylko od tego ile zimnej wody wlałem na początku czy od objętości piwa w fermentatorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Cześć 1) Szybka tabela zamienników 100g sacharozy / 116g glukozy / 150g suchego ekstraktu słodowego (ostatniego nie jestem na 100% pewien, ale coś koło tego) 2) A tu już dużo napisano na ten temat:) Co dodasz, będzie dobrze. 3) Dodajesz tyle surowca, ile masz gotowego piwa do rozlewu. Udanego warzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Witam następnego piwowara ja znalazłem coś takiego 100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu pozdrawiam i życzę udanego warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 o ile pamiętam to tak mniej więcej wychodzi: http://browar.biz/forum/showthread.php?p=682902#post682902 ...choć nadal nie pamiętam skąd kiedyś wziąłem te przeliczniki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się