tomitomi13 Opublikowano 28 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Witam, wczoraj minął tydzień od butelkowania DUBBLA 17BLG. Nie wytrzymałem i otworzyłem jedną butelkę 033l tylko po to by sprawdzić czy jest gaz. Gaz jest. Piwo schłodzilem do około 8 C i nalałem do szklanki z góry by wzburzyć napój. Podczas nalewania wyglądało jakby piwo było odgazowane ale zaraz potem zaszło coś w rodzaju reakcji i od połowy poziomu piwa zaczęły unosić się drobniutkie bąbelki kompletnie przykrywając bursztynową barwę i budując pianę. Coś na wzór guinnessa kiedy się buduje - najpierw piwo jest mętne koloru kawy z mlekiem a potem się klaruje a w trakcie klarowania tworzy się piana Piana bardzo bardzo bardzo drobnopęcherzykowa - takiej jeszcze nie widziałem. Utworzyła się dość niska - około 1cm warstwa piany podobnej jak ta na guinnessie - kremowej. Nie trzymała się długo. Jak myslicie z czego to wynika? Może dzieje się tak w początkowej fazie kiedy piwo nie jest jeszcze dostatecznie nagazowane? Drugi pomysł - piwo jest bardziej kleiste i gęste i w związku z tym dwutlenek węgla uwalnia się jakby z opóźnieniem. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 28 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 (edytowane) W kilku pierwszych warkach, też nie wytrzymałem i po tygodniu otworzyłem piwo. Piana na tych piwach znikała bardzo szybko. Po 4 tygodniach wszystko było już ok. Piana była znacznie trwalsza... Inną sprawą jest, że Twój Dubbel swój najlepszy czas osiągnie pewnie za parę miesięcy Edytowane 28 Września 2017 przez rkkr tomitomi13 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 15 minut temu, rkkr napisał: W kilku pierwszych warkach, też nie wytrzymałem i po tygodniu otworzyłem piwo. To taka przywara młodego piwowara 15 minut temu, rkkr napisał: Inną sprawą jest, że Twój Dubbel swój najlepszy czas osiągnie pewnie za parę miesięcy Właśnie pluje sobie w brodę że to piwo wziąłem na warsztat.... Dlatego też od razu po tym dubblu fermentuję stouta który będzie szybciutko do wypicia ... dubbel w związku z tym uniknie rzezi niewiniątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 28 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 (edytowane) 23 minuty temu, tomitomi13 napisał: Dlatego też od razu po tym dubblu fermentuję stouta który będzie szybciutko do wypicia Szybciutko do wypicia to może być pszenica ewentualnie AIPA Pszenice pije po 2 tygodniach od uwarzenie (keguję) Edytowane 28 Września 2017 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Teraz, morfitru75 napisał: Szybciutko do wypicia to może być pszenica ewentualnie AIPA AIPA bedzie po stoucie już wszystko mam. Czekam tylko na zwolnienie fermentora po stoucie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 28 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Wg. mnie taka piana jest normalna przy dużym Blg i niskim nasyceniu i agresywnym laniu. Czasami tak mam przy zakupionych porterach bałtyckich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 11 godzin temu, tomitomi13 napisał: AIPA bedzie po stoucie już wszystko mam. Czekam tylko na zwolnienie fermentora po stoucie Kup kolejny fermentor! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 2 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Kup kolejny fermentor! najpierw muszę kupić kilka metrów kwadratowych więcej Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Zawsze możesz stawiać fermentory jeden na drugim i fermentować bez rutki.Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się