dexteris Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Witam, dziś w nocy zaczynam przygotowywać pierwszą warkę... Warzenie z dwoch ekstraktow 1,7 litra x 2 i w garnku 9 litrow. Bardzo proszę o odpowiedź na pytania: 1. Czy w garnku mam gotować a) tylko ekstrakty czyli 3,4 litra czy b) dopełnic nieprzegotowaną wodą z kranu do 9 litrów? 2. Jaką wodę mam dodać do fermentatora? Przegotowaną czy nieprzegotowaną? 3. Mam plastikowy fermentator - mogę dezynfekować go tylko piosiarczanem czy musi byc z dodatkiem kw. cytrynowego? Będę wdzięczny za wskazówki... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 1. a) nie, gotowanie samego ekstraktu jest raczej niewykonalne, czyli b) tak (nie dolewaj na maxa, bo będzie się pienić na początku gotowania) 2. przegotowaną 3. wystarczy piro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Użyj kranówki w ilości do ok. 8 l razem z ekstraktami - miejsce na kipienie jak sypniesz chmial. Wtedy ostro pilnuj bo ucieka. Ja dodawałem wodę z biedronki - w 12 l garze pozwalało to na niemal natychmiastowe wychłodzenie do temperatury bliskiej zadaniu drożdży. Generalnie jednak celuj w ilość i blg - a z chłodzeniem to daj na luz aż wystygnie. Jeśli kranówka - to przegotowana raczej - tu mnie akurat brak doświadczeń. Dezynfekuj piro czystym - on chyba nie wymaga kwasku - skąd go wziąłeś? powodzenia flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexteris Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Witam informacje o tym, iż sam piosiarczan nie jest dobry do dezynfekcji plastiku mam z książki "jak warzyć piwo"- Ziemowit Fałat. W książce polecają ZDB - Zestaw DEzynf. Browamator czyli piosiarczan + kwasek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 może się to brać z tego że aktywność piro bierze się z właściwości SO2, który z wodą tworzy nietrwały kwas siarkowy IV który jest zabójczy dla mikroorganizmów. W wyjątkowo zasadowych wodach SO2 może reagować z węglanami tworząc siarczany IV co może obniżać aktywność bakteriobójczą, a dodatek kwasu może temu przeciwdziałać. Ale to tylko moja teoria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 2. Jaką wodę mam dodać do fermentatora? Przegotowaną czy nieprzegotowaną? To zależy co u Ciebie leci z kranu. Ja dodaję kranówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się