dexteris Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 Witam, dziś w nocy zaczynam przygotowywać pierwszą warkę... Warzenie z dwoch ekstraktow 1,7 litra x 2 i w garnku 9 litrow. Bardzo proszę o odpowiedź na pytania: 1. Czy w garnku mam gotować a) tylko ekstrakty czyli 3,4 litra czy b) dopełnic nieprzegotowaną wodą z kranu do 9 litrów? 2. Jaką wodę mam dodać do fermentatora? Przegotowaną czy nieprzegotowaną? 3. Mam plastikowy fermentator - mogę dezynfekować go tylko piosiarczanem czy musi byc z dodatkiem kw. cytrynowego? Będę wdzięczny za wskazówki... pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
maku13 Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 1. a) nie, gotowanie samego ekstraktu jest raczej niewykonalne, czyli b) tak (nie dolewaj na maxa, bo będzie się pienić na początku gotowania) 2. przegotowaną 3. wystarczy piro Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 Użyj kranówki w ilości do ok. 8 l razem z ekstraktami - miejsce na kipienie jak sypniesz chmial. Wtedy ostro pilnuj bo ucieka. Ja dodawałem wodę z biedronki - w 12 l garze pozwalało to na niemal natychmiastowe wychłodzenie do temperatury bliskiej zadaniu drożdży. Generalnie jednak celuj w ilość i blg - a z chłodzeniem to daj na luz aż wystygnie. Jeśli kranówka - to przegotowana raczej - tu mnie akurat brak doświadczeń. Dezynfekuj piro czystym - on chyba nie wymaga kwasku - skąd go wziąłeś? powodzenia flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
dexteris Posted March 18, 2010 Author Share Posted March 18, 2010 Witam informacje o tym, iż sam piosiarczan nie jest dobry do dezynfekcji plastiku mam z książki "jak warzyć piwo"- Ziemowit Fałat. W książce polecają ZDB - Zestaw DEzynf. Browamator czyli piosiarczan + kwasek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 może się to brać z tego że aktywność piro bierze się z właściwości SO2, który z wodą tworzy nietrwały kwas siarkowy IV który jest zabójczy dla mikroorganizmów. W wyjątkowo zasadowych wodach SO2 może reagować z węglanami tworząc siarczany IV co może obniżać aktywność bakteriobójczą, a dodatek kwasu może temu przeciwdziałać. Ale to tylko moja teoria Link to comment Share on other sites More sharing options...
hape Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 2. Jaką wodę mam dodać do fermentatora? Przegotowaną czy nieprzegotowaną? To zależy co u Ciebie leci z kranu. Ja dodaję kranówkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now