Wiktor Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 witajcie, chcę sobie zakupić szybkowar do sterylizowania drobiazgów przy namnażaniu drożdży, przeszedłem się po sklepach i widziałem tylko ostatnie niedobitki i to w horrendalnych cenach. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z szybkowarami z allegro? Bo jest tego trochę, a jak zwykle nie chce wyrzucić za dożo kasy w błoto i nie chce kupić badziewia które się albo rozleci albo zrobi mi krzywdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Ja kupiłem taki 9 Litrowy turecki: http://allegro.pl/item951846920_szybkowar_cisnieniowy_9_0l_nowy_gwarancja.html Jego zalety to pojemność (choć i tak duże słoiki nie wchodzą) i cena. Przydaje mi się też do grzania wody do wysładzania i innych drobiazgów. Ta nierdzewka już miejscami rdzewieje. Szybkowary są w dwóch rodzajach: niskociśnieniowy (70 kPa, do ~110°C) i wysokociśnieniowy (~125°C), ten jest niskociśnieniowy, a oczywiście lepszy byłby wysoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 największy jaki widziałem http://allegro.pl/item957749879_szybkowar_kitchenking_20l_kk_2637_najtaniej.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Ja kupiłem taki 9 Litrowy turecki: http://allegro.pl/item951846920_szybkowar_cisnieniowy_9_0l_nowy_gwarancja.html Jego zalety to pojemność (choć i tak duże słoiki nie wchodzą) i cena. Przydaje mi się też do grzania wody do wysładzania i innych drobiazgów. Ta nierdzewka już miejscami rdzewieje. Szybkowary są w dwóch rodzajach: niskociśnieniowy (70 kPa, do ~110°C) i wysokociśnieniowy (~125°C), ten jest niskociśnieniowy, a oczywiście lepszy byłby wysoko. Też taki kupiłem, spełnia swoją role. Jedynie nie mogę zrozumieć, dlaczego szybkowar z opisaną pojemnością 9l, mieści niewiele ponad 7l wody. Sprzedawca wyjaśniał, że przy szybkowarach są jakieś inne przeliczniki, kontaktowałem się z innymi sprzedawcami na Allegro, potwierdzali to, ale nie potrafią wyjaśnić dlaczego tak sie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 czy szybkowar jest niezbedny do namnażania drożdży ? wsaczuk o jakich drobiazgach piszesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Też taki kupiłem, spełnia swoją role. Jedynie nie mogę zrozumieć, dlaczego szybkowar z opisaną pojemnością 9l, mieści niewiele ponad 7l wody. Napełniony po wręby mieści 8.5L, prawie jak 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 czy szybkowar jest niezbedny do namnażania drożdży ? Nie, efekt sterylizacji można uzuskać poprzez 3krotne gotowanie dzień po dniu (tyndylizacja). Szybkowar jest po prostu wygodniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 chce sterylizować w tym elementy mieszające, kolby z pożywkami, falkony z gliceryną, kamyk ido napowietrzania i wszystko inne co mi wpadnie w rękę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Mój dotychczasowy szybkowar uległ uszkodzeniu, popytałem wśród znajomych i dostałem szybkowar z czasów ZSRR. Czy jest on kompletny, w obecnych są zaworki ciśnieniowe, w tym te rurki mi coś nie pasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 na tych rurkach powinny być ciężarki regulujące ciśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) Dawno temu miałem w domu wynalazek produkcji DDR. O ile pamiętam na jednej rurce była metalowa, ciężka nakładka z otworami przy dolnej krawędzi i ze stożkiem wewnątrz, którego wierzchołek był osadzany na rurce, a druga pełniła rolę jakiegoś zaworu bezpieczeństwa, ale zasady działania nigdy nie zgłębiałem. Nakładka upuszczała nadmiary pary. Tutaj jej brak, co nie zmienia faktu, że powinien działać. Edit: Wiktorze, nie bądź taki szybki w odpowiadaniu (a przynajmniej nie pisz tak krótkich wypowiedzi) Edytowane 6 Maja 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) Ok, czekam jeszcze na potwierdzenie, że bez tych ciężarków szybkowar będzie prawidłowo sterylizował . Edytowane 6 Maja 2012 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) Ciężarek możesz zrobić sobie sam. Nakrętka fi 10 mm (albo jakieś inne ciężkie diabelstwo, może skleić ze 3), w środek wkleić poxipolem kawałek gwoździa. Tylko tak, by ostrze było w 1/3 wysokości, patrząc od góry, inaczej będzie spadać. Edytowane 6 Maja 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Ciężarek możesz zrobić sobie sam. Nakrętka fi 10 mm (albo jakieś inne ciężkie diabelstwo, może skleić ze 3), w środek wkleić poxipolem kawałek gwoździa. Tylko tak, by ostrze było w 1/3 wysokości, patrząc od góry, inaczej będzie spadać. A ja bym był ostrożny z takimi radami. Bez ciężarków szybkowar będzie działać z grubsza jak zwykły garnek, a dorabianie samemu ciężarków może się skończyć wyprodukowaniem małej bomby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 A to ciężarek na łańcuch i przywiązać do uchwytu. W sumie masz rację, zwłaszcza, że przypomniałeś mi jedną ważną rzecz. Rodzicowy szybkowar ciężarek miał z krótkim gwintem, który zabezpieczał go przed prostym zdjęciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Myślę że waga takiego ciężarka jest ważna, jak będzie za ciężki to rzeczywiście może być z tego bomba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Myślę że waga takiego ciężarka jest ważna, jak będzie za ciężki to rzeczywiście może być z tego bomba. Miałem podobny produkcji zsrr (sam na plecach przytachałem z radzieckiego podówczas Kijowa :-) Wyrzuciłem właśnie gdy zgubiłem ciężarki. Nieodpowiedzialnością delikatną jest dorabianie czegokolwiek do szybkowaru. http://pokazywarka.pl/szybkowar-zepter/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) No nic, popytam jeszcze o te ciężarki może się znajdą a jak nie to czeka mnie zakup nowego . Może ma ktoś na zbyciu . edit jaki najlepiej kupić?: szybkowar 12l stal nierdzewna czy szybkowar 20l aluminium Edytowane 10 Maja 2012 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi