Jump to content

Fermentacja Risa


Recommended Posts

Za około dwa tygodnie,będę warzył risa. Chciałem zapytać o radę,w temacie fermentacji,w jakich temperaturach ją przeprowadzić najlepiej.

 

Przydatne informacje:

Drożdże Fm13 gęstwa.

Blg 24-26

Fermentacja w pudle styropianowym,z ograniczoną kontrolą temperatury,wymiana wkładów chłodzących.W tej chwili mam w piwnicy 18C,w pudle z jedną butelką 1,5l i fermentującym piwem 15C.

 

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

Za około dwa tygodnie,będę warzył risa. Chciałem zapytać o radę,w temacie fermentacji,w jakich temperaturach ją przeprowadzić najlepiej.
 
Przydatne informacje:
Drożdże Fm13 gęstwa.
Blg 24-26
Fermentacja w pudle styropianowym,z ograniczoną kontrolą temperatury,wymiana wkładów chłodzących.W tej chwili mam w piwnicy 18C,w pudle z jedną butelką 1,5l i fermentującym piwem 15C.
 
 
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
 
 

Ris to Górniak.... 18 stopni jest ok..

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

15°C jest git, trzymaj tak około tygodnia, później zacznij powoli podwyższać, myślę, że spokojnie do tych 18°C. I co najważniejsze daj piwu dużo czasu, pierwsza fermentacja około 2-3 tygodni (bardziej 3) i później druga fermentacja spokojnie miesiąc. Do refermentacji sypnij mało cukru, tak na 1,7-1,8 v/v co2.

Link to comment
Share on other sites

15°C jest git, trzymaj tak około tygodnia, później zacznij powoli podwyższać, myślę, że spokojnie do tych 18°C. I co najważniejsze daj piwu dużo czasu, pierwsza fermentacja około 2-3 tygodni (bardziej 3) i później druga fermentacja spokojnie miesiąc. Do refermentacji sypnij mało cukru, tak na 1,7-1,8 v/v co2.
Dzięki za konkretną odpowiedź.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Ja dziś butelkowałem Risa . Fermentował w około 18 stopniach otoczenia z 26 blg do 6 odfermentował w 8 dni potem odczekałem kilka żeby sprawdzić czy to już koniec i zlałem go na cichą . Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy . Drożdże jakich użyłem to gęstwa US 05. Pomimo szybkiej fermentacji brak jest czegoś niepożądanego w smaku a ris jest naprawde dobry i ładnie się układa

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Wiatrol napisał:

 Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy

Też mam zamiar zabrać się za RISa. Ile dałeś tej gęstwy na ile litrów?

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Wiatrol napisał:

Ja dziś butelkowałem Risa . Fermentował w około 18 stopniach otoczenia z 26 blg do 6 odfermentował w 8 dni potem odczekałem kilka żeby sprawdzić czy to już koniec i zlałem go na cichą . Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy . Drożdże jakich użyłem to gęstwa US 05. Pomimo szybkiej fermentacji brak jest czegoś niepożądanego w smaku a ris jest naprawde dobry i ładnie się układa

świeŻej 

Link to comment
Share on other sites

Kolega uwarzył bardzo dobrego RISa na suchych US-05 i nie używał gęstwy...zeszło mu chyba do 5

I to na jednej paczce? Kierowca autobusu standardowo?

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Dnia 25.10.2017 o 15:56, BelgLover napisał:


I to na jednej paczce? Kierowca autobusu standardowo?

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
 

No podobno na jednej paczce

Link to comment
Share on other sites

Sprawy mają się tak:Ris uwarzony,fermentuje sobie wesoło. Brzeczkę schłodziłem do 13C,fermentuje w 11-12C ,jak widać FM 13 radzą sobie w takich temperaturach.Temperatury brzeczki nie mam jak sprawdzić,ale przy takim balingu,można śmiało przyjąć 15C.Dzisiaj wyjeżdżam więc muszę fermentor wyjąć z pudła i dalej fermentacja będzie się odbywać w 15-16C otoczenia.Po głębszym zastanowieniu się dochodzę do wniosku,że w moich warunkach lepszej fermentacji bym nie zrobił.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.