Thorgall Posted October 15, 2017 Share Posted October 15, 2017 Za około dwa tygodnie,będę warzył risa. Chciałem zapytać o radę,w temacie fermentacji,w jakich temperaturach ją przeprowadzić najlepiej. Przydatne informacje:Drożdże Fm13 gęstwa.Blg 24-26Fermentacja w pudle styropianowym,z ograniczoną kontrolą temperatury,wymiana wkładów chłodzących.W tej chwili mam w piwnicy 18C,w pudle z jedną butelką 1,5l i fermentującym piwem 15C. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lichtus Posted October 15, 2017 Share Posted October 15, 2017 Za około dwa tygodnie,będę warzył risa. Chciałem zapytać o radę,w temacie fermentacji,w jakich temperaturach ją przeprowadzić najlepiej. Przydatne informacje:Drożdże Fm13 gęstwa.Blg 24-26Fermentacja w pudle styropianowym,z ograniczoną kontrolą temperatury,wymiana wkładów chłodzących.W tej chwili mam w piwnicy 18C,w pudle z jedną butelką 1,5l i fermentującym piwem 15C. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Ris to Górniak.... 18 stopni jest ok..Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted October 15, 2017 Share Posted October 15, 2017 18C brzeczki tak, ale otoczenia już nie bardzo. Temperatura skoczy sporo przy takim ekstrakcie. Ja zaczynam takie piwa w lodówce ustawionej na 13-14C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 15, 2017 Share Posted October 15, 2017 15°C jest git, trzymaj tak około tygodnia, później zacznij powoli podwyższać, myślę, że spokojnie do tych 18°C. I co najważniejsze daj piwu dużo czasu, pierwsza fermentacja około 2-3 tygodni (bardziej 3) i później druga fermentacja spokojnie miesiąc. Do refermentacji sypnij mało cukru, tak na 1,7-1,8 v/v co2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted October 15, 2017 Author Share Posted October 15, 2017 15°C jest git, trzymaj tak około tygodnia, później zacznij powoli podwyższać, myślę, że spokojnie do tych 18°C. I co najważniejsze daj piwu dużo czasu, pierwsza fermentacja około 2-3 tygodni (bardziej 3) i później druga fermentacja spokojnie miesiąc. Do refermentacji sypnij mało cukru, tak na 1,7-1,8 v/v co2.Dzięki za konkretną odpowiedź.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrol Posted October 16, 2017 Share Posted October 16, 2017 Ja dziś butelkowałem Risa . Fermentował w około 18 stopniach otoczenia z 26 blg do 6 odfermentował w 8 dni potem odczekałem kilka żeby sprawdzić czy to już koniec i zlałem go na cichą . Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy . Drożdże jakich użyłem to gęstwa US 05. Pomimo szybkiej fermentacji brak jest czegoś niepożądanego w smaku a ris jest naprawde dobry i ładnie się układa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiśnia81 Posted October 17, 2017 Share Posted October 17, 2017 9 godzin temu, Wiatrol napisał: Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy Też mam zamiar zabrać się za RISa. Ile dałeś tej gęstwy na ile litrów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted October 17, 2017 Share Posted October 17, 2017 13 godzin temu, Wiatrol napisał: Ja dziś butelkowałem Risa . Fermentował w około 18 stopniach otoczenia z 26 blg do 6 odfermentował w 8 dni potem odczekałem kilka żeby sprawdzić czy to już koniec i zlałem go na cichą . Na cichej był 3 tygodnie do butelkowania dodałem świerzej gęstwy . Drożdże jakich użyłem to gęstwa US 05. Pomimo szybkiej fermentacji brak jest czegoś niepożądanego w smaku a ris jest naprawde dobry i ładnie się układa świeŻej dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszarafa Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Właśnie trzeba pamiętać o gęstwie. Ja słuchając rad na forun nie dałem i niestety brak gazu w RISie ale smak obłędny. Drożdze to irlandzkie ciemności z fm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrol Posted October 22, 2017 Share Posted October 22, 2017 Gęstwy poszło 1ml na każdą butelkę strzykawką dozowałem akurat było mi tak wygodnie sprawdzałem dziś próbkę w plastikowej butelce i czyć że już jest twarda Wiśnia81 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CraftMat Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 Kolega uwarzył bardzo dobrego RISa na suchych US-05 i nie używał gęstwy...zeszło mu chyba do 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 Kolega uwarzył bardzo dobrego RISa na suchych US-05 i nie używał gęstwy...zeszło mu chyba do 5I to na jednej paczce? Kierowca autobusu standardowo?Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek4251 Posted October 25, 2017 Share Posted October 25, 2017 Ja fermentowałem na s-04 z 24 zeszło do 9 dość słabo odfermentowały fermentacja ok 1.5 do 2 miesięcy(niepamiętam dokładnie) ale piwo wyszło bardzo dobre Link to comment Share on other sites More sharing options...
CraftMat Posted October 30, 2017 Share Posted October 30, 2017 Dnia 25.10.2017 o 15:56, BelgLover napisał: I to na jednej paczce? Kierowca autobusu standardowo? Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka No podobno na jednej paczce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted October 31, 2017 Author Share Posted October 31, 2017 Sprawy mają się tak:Ris uwarzony,fermentuje sobie wesoło. Brzeczkę schłodziłem do 13C,fermentuje w 11-12C ,jak widać FM 13 radzą sobie w takich temperaturach.Temperatury brzeczki nie mam jak sprawdzić,ale przy takim balingu,można śmiało przyjąć 15C.Dzisiaj wyjeżdżam więc muszę fermentor wyjąć z pudła i dalej fermentacja będzie się odbywać w 15-16C otoczenia.Po głębszym zastanowieniu się dochodzę do wniosku,że w moich warunkach lepszej fermentacji bym nie zrobił.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now